Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Genel mahiyetli borçları da içeren hisse rehin sözleşmesinin, Damga Vergisi Kanunu, Harçlar Kanunu ve 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu uyarınca damga vergisi ve harçtan istisna olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
31 Temmuz 2012

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

Sayı   :B.07.1.GİB.4.34.18.01-002.01-2370

31/07/2012

Konu : Genel mahiyetli borçları da içeren hisse rehin sözleşmesinin, Damga Vergisi Kanunu, Harçlar Kanunu ve 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu uyarınca damga vergisi ve harçtan istisna olup olmadığı hk.

...

İlgi :   ... tarihli özelge talep formu.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, ... Ticaret A.Ş. tarafından ... Bankası A.Ş. Lüksemburg Şubesinden kullanılan krediye karşılık, ortakları Hollanda'da mukim ... N.V., Türkiye'de mukim firmanız ... Yatırım A.Ş., ... Ticaret A.Ş., ... Müşavirlik A.Ş., ... Müşavirlik A.Ş.'nin hisselerini ... Bankasına rehin vereceği, bu amaçla düzenlenen hisse rehin sözleşmesine teminat temsilcisi sıfatıyla taraf olan ... Bankası A.Ş.'den alınan yazıda, söz konusu hisse rehin sözleşmesinin, sadece bankadan kullanılan kredinin temini ve geri ödenmesine ilişkin olarak düzenlenmiş bulunduğunu ve söz konusu kredi dışında başka doğacak herhangi bir borcun teminatı olarak kullanılamayacağının beyan edildiği belirtilerek söz konusu hisse rehin sözleşmesinin, 492 sayılı Harçlar Kanununun 123 üncü maddesi ile 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun IV/23 fıkrası kapsamında ve 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun geçici 14 üncü maddesi kapsamında damga vergisi ve harçtan istisna olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

Damga Vergisi Kanununun konusunu somut olaya ilişkin düzenlenen kağıtlar teşkil etmekte olup, söz konusu kağıtların içeriğine göre belirlenebilen mahiyetleri vergilendirmede esas alınmaktadır. Bu nedenle her ne kadar ... Bankası A.Ş.'den alınan yazıda sözleşmenin sadece kredinin teminatına ilişkin olduğu beyan edilmiş olsa da, başvuruya konu sözleşmenin kredi borcu dışında genel mahiyetli borçları da kapsadığı ve bu sözleşmede herhangi bir değişiklik yapılmadığı hususları dikkate alındığında, somut olayda düzenlenen hisse rehin sözleşmesinin Harçlar Kanununun 123 üncü maddesi ile Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun IV/23 fıkrası kapsamında damga vergisi ve harçtan istisna tutulamayacağı şeklindeki 06/06/2011 tarih ve 615 sayılı özelgede verilen görüşümüze eklenecek bir husus bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun geçici 14 üncü maddesinin (c) bendinde,

"c) 31/12/2012 tarihine kadar işletmeye girecek üretim ve otoprodüktör lisansı sahibi tüzel kişilere aşağıdaki teşvikler sağlanır:

2)Üretim tesislerinin yatırım döneminde, üretim tesisleriyle ilgili yapılan işlemler ve düzenlenen kâğıtlar damga vergisi ve harçtan müstesnadır. "

hükmü yer almaktadır.

Söz konusu hüküm ile, 31.12.2012 tarihine kadar işletmeye girecek üretim ve otoprodüktör lisansı sahibi tüzel kişilere yatırım teşviki sağlamak üzere, üretim tesislerinin yatırım döneminde üretim tesisleriyle ilgili olarak yapılacak işlemler ve düzenlenen kâğıtlar harç ve damga vergisinden istisna edilmiştir.

Buna göre, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından üretim lisansı verilmesinden itibaren başlayıp üretim tesisinin geçici kabulünün yapıldığı tarihe kadar olan süreci ifade eden üretim tesislerinin yatırım döneminde, üretim tesisiyle ilgili düzenlendiğinin tevsiki kaydıyla, Kanunda belirtilen süreyle sınırlı olmak üzere, lisans belgesi sahibi firmalarla üçüncü kişiler arasında yapılan işlemler harca, düzenlenen kâğıtlar ise damga vergisine tabi olmayacaktır.

İlgide kayıtlı talep formunuzdan, otoprodüktör lisansı sahibi olduğu belirtilen ... Ticaret A.Ş. tarafından ... Bankası A.Ş. Lüksemburg Şubesinden kullanılan krediye ilişkin olarak adı geçen şirketin ortağı olan şirketiniz ve diğer ortaklara ait hisselerin rehin verildiği anlaşılmakta olup; lisans sahibi firmanın finansman ihtiyacını karşılamak için yurtdışından temin ettiği kredilerle ilgili işlemlerin, 4628 sayılı Kanun kapsamında bizzat üretim tesisine ilişkin işlem olarak değerlendirilmesi mümkün değildir.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, üretim tesislerinin yatırım döneminde bizatihi üretim tesislerine ilişkin düzenlenmediği anlaşılan söz konusu hisse rehin sözleşmesine, 4628 sayılı Kanunun geçici 14 üncü maddesinin c/2 bendi kapsamında damga vergisi ve harç istisnası uygulanması mümkün bulunmamaktadır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim. 

...

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü