Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Afları doğru bulmuyorum (23.05.08) PDF Yazdır e-Posta
23 Mayıs 2008

Devlet Bakanı Şimşek, Merkez Bankası Başkanı ve Hazine Müsteşarı'nın istifa edeceğine yönelik haberlerin dedikodu olduğunu söyledi.

Hükümetin SSK ve Bağ-Kur prim borçlarına af getirmesini değerlendiren Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, ilke gereği aflara karşı olduğunu söyledi.

Kamu alacakları konusunda yapısal bir sorunla karşı karşıya bulunduklarını belirten Şimşek, bu sebeple kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasında bazı önlemler almak zorunda kaldıklarını ifade etti.

Devlet Bakanı Şimşek, Hazine Müsteşarlığı'nda yapılan 'Mahalli İdarelerin Mali Yönetimi Forumu'nda gündemdeki konuları değerlendirdi. Bir gazetecinin kamu alacaklarına af getirilmesi ve bu durumun mali istikrarsızlığa yol açacağı sorusuna yönelik Şimşek, "Bu gevşeme konusunu da bir türlü açıklayamadık. Geçen sene faiz dışı fazla yüzde 3,5, bu sene de yüzde 3,5. Dolayısıyla arada bir fark yok, bunu vurgulamak istiyorum." diye cevap verdi. Şimşek, geçen sene bir sıkılaştırma öngördüklerini ve bu sıkılaştırmayı çok önemli yapısal reformlar lehine geri aldıklarını dile getirerek, şöyle konuştu: "Ne yapıyoruz, Türkiye'de rekabet gücünün, istihdamın artması, kayıt dışılığın azalması için bir işgücü piyasası reformu yaptık. Bunun bir maliyeti var. Yine Türkiye'de tarım sektöründe üretken kapasitenin artması özellikle dünyada yaşanan gıda krizine karşı yeni strateji olarak GAP ve diğer bölgesel kalkınma projelerini hızlandırmak üzere kaynak aktarımı yoluna gittik."

Bakan Şimşek, enerjide otomatik fiyatlandırmanın 1 Temmuz'da yürürlüğe gireceğinin vurgulanması ve bir ay öne alınmasına yönelik değerlendirmelerin olduğunun hatırlatılması üzerine uygulamanın bir ay öne alınmasını desteyeceklerini açıkladı. Otomatik fiyatlandırma mekanizmasının önemine dikkat çeken Şimşek, bu sistemde maliyetlerde düşüş çerçevesinde elektrik fiyatlarında da düşüş olabileceğini, bu sistemin fiyatlarda devamlı bir artış anlamına gelmediğini söyledi. Son iki yıldır ıskalanan enflasyon hedefine değinen Devlet Bakanı Şimşek, Türkiye'nin 1990'lı yıllarda en yüksek enflasyon sıralamasında dört ile onuncu sıralarda yer aldığını söyledi. Şimşek, Türkiye'nin enflasyonunun yüksek olduğunun söylenmesine rağmen 59. sıraya gerilediğine dikkat çekti. Devlet Bakanı Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı'nın istifa edeceğine yönelik haberlerin dedikodudan ibaret olduğunu söyledi. Merkez Bankası Başkanı ve Hazine Müsteşarı'nın görevinin başında olduğunu dile getiren Şimşek, bankadan yapılan açıklamada bu konunun yalanlandığına dikkat çekti.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=693020