Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kredi kartı faizine sınır geliyor (23.05.08) PDF Yazdır e-Posta
23 Mayıs 2008

Kredi kartlarına uygulanan faiz oranlarının yeniden düzenlenmesi için Meclis'e kanun teklifi verildi.

AK Parti Ankara Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'nın hazırladığı kanun teklifi, kredi kartının dönem borcunun sadece bir kısmının ödenmesi halinde kalan hesap bakiyesi üzerinden faiz hesaplanmasını öngörüyor. Teklifin gerekçesinde, bireysel ihtiyaç kredileri için aylık faiz oranının ortalama yüzde 1,78 olduğu, buna rağmen bankaların kredi kartı faiz oranlarının aylık yüzde 4,93 seviyesinde tuttuğu vurgulandı. Merkez Bankası tarafından azamî faiz oranının saptanması karşısında rekabetin gereği gibi işlemediği savunuldu. Bankaların mevduat toplamaları için müşterilerine ödedikleri ortalama faizlerin aylık hesaplandığı belirtilirken, Merkez Bankası tarafından ocak ayı faiz oranının yüzde 1,3525 olarak açıklandığı, bu tür bir oranın 2 katının (yüzde 2,7) kredi kartı faizi aylık faizi olarak uygulanmasının uygun gözüktüğü kaydedildi.

Kanun teklifi Meclis'ten geçerse, asgari tutar ve üzerinde ödeme yapılmış olması halinde kalan hesap bakiyesine de akdî faiz uygulanacak. Asgari tutar altında ödenmesi halinde, eksik ödenen kısma gecikme faizi, kalan hesap bakiyesi ise akdi faize tabi tutulacak. Gecikme hali de dahil olmak üzere, kart uygulamasından doğan borçlarda bileşik faiz uygulanmayacak. Azami akdî faiz oranı, Merkez Bankası tarafından açıklanan bir aylık ağırlıklı ortalama mevduat faiz oranının 2 katını geçemeyecek.

Öte yandan bankacılık sektörünü düzenleyip denetlemekle yükümlü BDDK'nın Başkanı Tevfik Bilgin, kredi kartlarına yeni bir üst sınır getirilmesine sıcak bakmıyor. Kredi kartlarında faiz belirleme yetkisinin Merkez Bankası'na verildiğini kaydeden Bilgin, "Yeni yasal düzenlemelerle faizle piyasaya müdahale etmenin tüketiciye daha yüksek maliyetler getireceğini düşünüyorum. Ayrıca kredi kartlarının kullanılabilir ve kayıt dışını önleyen bir enstrüman olma özelliğini kaybettirebilir. Aşırı olmamak şartıyla faizler serbestçe belirlenmeli. Tavan sınır koymak işe yaramayabilir. Bu durum diğer bir taraftan komisyon oranlarının yükselmesine ya da başka bir alanda sıçramalara neden olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=693095