Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kredi kartı yasa tasarısı bankacılık hisselerini vurdu (24.05.08) PDF Yazdır e-Posta
24 Mayıs 2008

Hükümetin kredi kartı faizlerine üst sınır öngören yasa tasarısının Meclis Başkanlığı'na sunması İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören bankaları vurdu. Kredi kartı kullanıcıları ve bankaları yakından ilgilendiren, kredi kartı faizine üst sınır öngören yasa teklifinin sunulmasının ardından cuma günü İMKB'deki banka hisselerinde sert satışlar yaşandı. En fazla düşüşün kredi kartı pazarında öncü olan banka hisselerinde yaşandığı gözlendi. İMKB'nin yüzde 1,94 değer kaybettiği haftanın son işlem gününde, Yapı Kredi hisseleri yüzde yüzde 7,48 düşüşle 2.72 YTL'den kapanırken, Akbank hisseleri ise yüzde 5,08 düşüşle 5.60 YTL'ye geriledi. Haftanın son işlem gününü Garanti Bankası hisseleri yüzde 3,45 düşüşle 5.60 YTL'den, İş Bankası hisseleri ise yüzde 2,91 düşüşle 5 YTL'den kapattı. Uzmanlar, bankaların en fazla kâr ettiği kredi kartı pazarında yaşanan bu gelişmeden dolayı, pazarda lider bankaların hisselerine satış geldiğini belirtiyorlar.

 

BKM'den faiz açıklaması

Öte yandan, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'nın Meclis Başkanlığı'na verdiği teklife göre, kredi kartında faiz Merkez Bankası'nın açıkladığı, bir aylık ağırlıklı ortalama, mevduat faiz oranının iki katını geçemeyecek. Bankalarararası Kart Merkezi (BKM) ise bankalar tarafından kredi kartları akdi faiz olarak uygulanan en yüksek yıllık faiz oranının yüzde 54 olduğunu ve bankalar tarafından bileşik faiz uygulanmadığını bildirdi. BKM'den yapılan yazılııklamada, son dönemde farklı yayın organlarında yayımlanan haberlerde "bankaların kredi kartlarına yıllık yüzde 78 faiz oranı uyguladığı" yönünde yanlış bilgilerin yer aldığı kaydedildi.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=97700