Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
T. İş Kurumu ile vakıf üniversiteleri ve diğer üniversitelere bağlı sürekli eğitim merkezleri arasında Kamu İhale Kanununun 22 nci maddesi kapsamında iş gücü yetiştirme kurslarına ilişkin olarak düzenlenen sözleşmelerin damga vergisine tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
27 Eylül 2011

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 

Sayı   :B.07.1.GİB.4.34.18.01-002.01-1639

27/09/2011

Konu : T. İş Kurumu ile vakıf üniversiteleri ve diğer üniversitelere bağlı sürekli eğitim merkezleri arasında Kamu İhale Kanununun 22 nci maddesi kapsamında iş gücü yetiştirme kurslarına ilişkin olarak düzenlenen sözleşmelerin damga vergisine tabi olup olmadığı hk.

...

İlgi :   ... tarih ve ... sayılı yazınız.

 

İlgide kayıtlı yazınız ve eklerinin incelenmesinden, Müdürlüğünüz tarafından işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu mesleklerde Kurumunuza kayıtlı işsizlere yönelik olarak Kamu İhale Kanununun 22-ı maddesi kapsamında doğrudan temin yöntemiyle Kurumunuz ile ... Üniversitesine bağlı sürekli eğitim merkezi veya diğer vakıf üniversitelerine bağlı sürekli eğitim merkezleri arasında düzenlenecek sözleşmelere ilişkin damga vergisi hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisi mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu ve resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemler nedeniyle düzenlenen kağıtların damga vergisinin kişiler tarafından ödeneceği; 8 inci maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köylerin olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı; 24 üncü maddesinde, vergiye tabi kağıtların damga vergisinin ödenmemesinden veya noksan ödenmesinden dolayı alınması lazım gelen vergi ve cezadan, mükelleflere rücu hakkı olmak üzere, kağıtları ibraz edenlerin sorumlu olduğu, birden fazla kişi tarafından imza edilen kağıtlara ait vergi ve cezanın tamamından imza edenlerin müteselsilen sorumlu olduğu hüküm altına alınmıştır.

Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I-Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında ise belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2010 tarihinden geçerli olmak üzere Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-I fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi oranı binde 8,25 olarak belirlenmiştir.

Diğer taraftan, 4904 Sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun 1 inci maddesinin üçüncü fıkrasında, adı geçen Kurumun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili kuruluşu olup, özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliği haiz, idari ve mali bakımdan özerk bir kamu kuruluşu olduğu belirtilmiş, anılan Kanunun "Muafiyetler" başlıklı 23 üncü maddesinde, Kurumca yapılan bütün işlemler ve bu işlemler için ilgililere verilmesi veya bunlardan alınması gereken yazı vebelgeler ve bunların suretlerinin, ilgili Kanunlarda Kurumun adı veya kuruluş kanununda yazılı olmasa dahi her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olduğu hükmü yer almaktadır.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 56 ncı maddesinin 3708 sayılı Kanunla değişen (b) fıkrasında, üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitüleri, genel bütçeye dahil kamu kurum ve kuruluşlarına tanınan mali muafiyetler-istisnalar ve diğer mali kolaylıklardan aynen yararlanacağı, Ek 7 nci maddesinde ise, vakıflarca kurulacak yüksek öğretim kurumlarının, bu Kanunun 56 ncı maddesinde yer alan mali kolaylıklardan, muafiyetlerden ve istisnalardan aynen istifade edecekleri hükümlerine yer verilmiştir.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, vakıf üniversitesi olarak kurulan ve 2547 sayılı Kanun uyarınca muafiyeti bulunan ... Üniversitesi ile Damga Vergisi Kanununun 8 inci maddesi hükmüne göre resmi daire kapsamında olmamakla birlikte yapmış olduğu işlemler nedeniyle düzenlenen kâğıtlar bakımından 4904 Sayılı Kanun uyarınca muafiyeti bulunan Kurumunuz arasında düzenlenen kâğıtlardan damga vergisi aranılmaması gerekir.

Öte yandan, sürekli eğitim merkezlerinin vakıf üniversitelerine bağlı olup ayrı bir tüzel kişiliğinin ve iktisadilik vasfının bulunması halinde ise, Genel Müdürlüğünüz ile sürekli eğitim merkezleri arasında düzenlenecek sözleşmelerin Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasına göre damga vergisine tabi tutulması ve verginin kişi konumundaki sürekli eğitim merkezleri tarafından ödenmesi gerekmektedir. Bu kağıtlara ait verginin ödenmemesi veya noksan ödenmesi halinde ise, anılan Kanununun 24 üncü maddesi kapsamında sorumluluğunuzun bulunduğu tabiidir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.