Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sigorta şirketi tarafından üstlenilen sigorta hizmet alımı işine ilişkin ihale kararı ve sözleşmenin damga vergisi hk. PDF Yazdır e-Posta
14 Haziran 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.17.02-DMG-419-423

14/06/2011

Konu

:

Damga Vergisi

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, Kurumunuz tarafından bazı iktisadi kıymetlerin sigortalattırılması için yapılan ihalede, ihale kararı ve ... Sigorta A.Ş. ile imzalanan sözleşmenin damga vergisine tabi olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

           488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu; 9 uncu maddesinde, Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu hükme bağlanmıştır.

           Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I.Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin binde 7,5; "II-Kararlar ve mazbatalar" başlıklı bölümünün 2 nci fıkrasında, ihale kanunlarına tabi olan veya olmayan resmi daire ve kamu tüzel kişiliğini haiz kurumların her türlü ihale kararlarının binde 4,5 nispetinde damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 1/1/2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere damga vergisi oranları, Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasındaki kağıtlar için  binde 8,25; II/2 fıkrasındaki kağıtlar için binde 4,95 olarak belirlenmiştir.

             488 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı tablonun "IV-Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün (5) numaralı fıkrasında, sigorta mukavelenameleri, sigorta ücretine ait makbuzlar ve sigortanın tecdit ve temdidi ile temin olunan meblağın tezyidi halinde verilen beyanname ve avönanların damga vergisinden istisna olduğu hükümüne yer verilmiştir.

            Kurumunuz ile ... Sigorta A.Ş. arasında 06/11/2009 tarihinde "Sigorta Yaptırılması Hizmet Alımı İşi"ne ilişkin düzenlenen sözleşmenin incelenmesinden, sözleşmenin konusunun "İşin Tanımı"  başlıklı 5 inci maddesinde belirtildiği ve ... ile bağlı iş yerlerine ait binaları satış mağazaları, demirbaşları, malzeme ambar stokları, makine, techizat, araç ve gereçler, ambardaki mamul malzemeler ile cam kırılması ve demirbaşlar, malzeme ambar stokları ve ambardaki mamul üzerine hırsızlık sigortası yaptırılması; yangın, yıldırım, infilak, deprem, seylap, grev, lokavt, kargaşalık ve halk hareketleri, kötü niyetli hareketler, terör, sel ve su baskını, fırtına, dahili su, kar ağırlığı, yer kayması, hırsızlık, duman sigortalarının sözleşmede belirtilen dönemler için yaptırılması işi olduğu anlaşılmıştır. 

            Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, tüzel kişiliği haiz bir iktisadi devlet teşekkülü statüsünde bulunan  Kurumunuz tarafından açılan "Sigorta Yaptırılması Hizmet Alımı İşi"  ihalesinde, ihale kararına ilişkin damga vergisinin mükellefi Kurumunuz olduğundan bu kağıda ait damga vergisinin Kurumunuz tarafından makbuz karşılığı ödenmesi;  ... Sigorta A.Ş. ile Kurumunuz arasında 06/11/2009 tarihinde imzalanan " ...   başlıklı kağıdın ise Kanuna ekli (2) sayılı tablonun IV/5 numaralı fıkrası ile sigorta sözleşmeleri damga vergisinden istisna edildiğinden damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.