Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gül istihdam paketini onayladı, GAP'a kaynak geliyor (26.05.08) PDF Yazdır e-Posta
26 Mayıs 2008

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda "İstihdam Paketi" olarak bilinen 5763 sayılı "İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"u onayladı.

Yayımlanmak üzere Başbakanlık'a gönderilen kanuna göre, İşsizlik Sigortası Fonu'nun 2008'e ait 1 milyar YTL'lik neması ile gelecek 3 yıllık 2,5 milyar YTL'lik özelleştirme geliri GAP için kullanılacak. SSK ve Bağ-Kur prim borcunun tamamını, gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 15'ini 1 ay içinde peşin ödeyenlerin borç faizlerinin yüzde 85'i silinecek. İşe yeni alınan kadınlar ile 18-29 yaş arasındaki genç işsizlerin SSK primleri, 5 yıl boyunca İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak. Sigortalıların, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden işverenin ödeyeceği 5 puan ile özel sektörün çalıştırdığı özürlülerin SSK primleri Hazine'ce karşılanacak.

 

Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacaklara, mesleki eğitim şartı aranacak. Mesleki eğitim almamış işçiler; 16 yaşını doldurmamış genç işçiler ve çocuklar ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamayacak. Kreş kurma zorunluluğu bulunan işletmeler, bu hizmeti dışarıdan alabilecek. Dışarıdan bu hizmeti veren işletmelerle hizmet alımı yapabilecekler. İşyerinin açılmasına izin vermeye yetkili belediyeler ile diğer ilgili makamlar bu izni vermeden önce, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca verilmesi gerekli işletme belgesinin varlığını araştıracak.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=694138