Daire başkanlarının tazminatı hakkında standart yok |
16 Eylül 2015 | |
Ali Bey, daha önce üniversitede iki yıl vekâleten ve iki yıl altı ay da asaleten daire başkanı olarak görev yaptım. Ancak rektörlük seçimi sonrası branşımla ilgili olmayan bir daire başkanlığına görevlendirilince kendi isteğimle daha önce beş yıl görev yaptığım bir KİT'e geçiş yaptım ve teknik şef mühendis olarak çalışıyorum. 28 yıllık hizmetim var. Emekliliğim daire başkanı olarak mı yoksa mühendis olarak mı yapılır? (Mehmet Y) Sayın okurum, mevcut durumda mühendis olarak emekliliğiniz daire başkanı olarak emekliliğinizden daha avantajlı olacaktır. Zira üniversitelerdeki daire başkanlarının makam ve görev tazminatı diğer daire başkanları gibi bulunmuyor. Harcama yetkisi olamayan daire başkanlarının dahi 2000 gösterge makam ve 8000 gösterge görev tazminatı hakları bulunurken idari, mali hukuki yönlerden sorumlulukları bulunan üniversite daire başkanlarının böyle bir hakkı bulunmuyor. TAZMİNAT 830 LİRA Genel müdürlük ve başkanlıklardaki daire başkanları 2013 yılında 6487 sayılı Kanunla 3600 ek gösterge hakkına da kavuşmuştu. Eğer ileride üniversitelerdeki daire başkanlarına da makam ve görev tazminatı verilmesi öngörülürse o takdirde siz de en az iki yıl bu görevi yapmış olduğunuzdan siz de emekli maaşınıza ek olarak genel müdürlük ve başkanlıklardaki daire başkanları gibi makam ve görev tazminatı alabilirsiniz. Bu rakam da bugünkü katsayılara göre 830,84 lira yapıyor. Bu konuda MHP milletvekilleri Oktay Vural ve Âlim Işık'ın 2012 yılında hazırladığı bir yasa tasarısı vardı, fakat AKP'nin karşı çıkmasıyla yasalaşamamıştı.
Çok zorlu ve üzücü günlerden geçiyoruz. Ama Türkiye'de güzel şeyler de oluyor. Örgütlü toplum çağdaş toplumdur diyoruz. Bu iddia sadece sağlıklı örgütler için söz konusu elbet. Sarı sendika diye bir kavram var ise bu kavramın içini dolduran işçiden yana görünüp karşı tarafın truva atı olan sendikalar olageldi ülkemizde ve dünyada. Özellikle taşeronluğun yaygınlaşmasıyla koşut olarak sendikal örgütlenme giderek zayıfladı Türkiye'de. Rakamlar da bunu açıkça ifade ediyor. AKP'nin iktidara geldiği 2002’de sendikalaşma oranı yüzde 58 iken bugün sendikalı işçi oranı toplam işçilerin yüzde 10’u düzeyinde bulunuyor.
Ayrıca sendikalaşmada bir yandan sayısal azalma bir yandan da nitelik bozulması söz konusu idi. Bu durumun acı sonuçlarına 301 can kaybı verdiğimiz Soma olayında acı biçimde tanık olmuştuk.
Bu yeni sendikaya uzun soluklu ve ilkelerine sadık bir ömür diliyoruz. Yetkiyi kişiye değil bir kurula veren, başkanlığı üç dönemle sınırlayarak sendikal ağalığı dışlayan ve teşkilatlanma biçimiyle örnek olan bu sendikanın işçinin hak mücadelesine yeni bir ses getireceğini düşünüyoruz. Ali Tezel
http://www.millet.com.tr/daire-baskanlarinin-tazminati-hakkinda-standart-yok-yazisi-1274116
Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz. |