Ali Tezel - İstihdam paketi 30 yaşından büyükleri işsiz bırakır demiştik... (27.05.08)
27 Mayıs 2008
Aslında en sevmediğim sözlerden biridir “demiştik” demek. Zira bu söz ile sizi dinlemediklerini deklare etmiş olursunuz ama 13 Mayıs 2008 günü bu köşeden “İstihdam paketi 30 yaşından büyükleri işsiz bırakır” demiştik.
Bakın bazı uyanıklar yasa çıkar çıkmaz, 30 yaşından büyük işçilerini işten çıkarıp yasanın yürürlük tarihi olan 1 Temmuz 2008 gününden önce işçileri bu kere 18-29 yaş arasındaki genç erkekler ile yaş sınırı olmaksızın bayanları işe alarak SSK primlerinin tamamını bizlere ödetmeyi tasarlamışlar bile...
15 Mayıs 2008 günü TBMM’de kabul edilen ve 26 Mayıs 2008 günü Resmi Gazete’de yayımlanan, “5763 sayılı İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” gereğince 1 Temmuz 2008 günü ve sonrasında işe alınan her 18-29 yaş arası erkekler ile yaş sınırı olmaksızın bayanların SSK primlerinin işveren paylarını İŞSİZLİK SİGORTASI FONU ödeyecek. İşe alınan kişilerin asgari ücretli olması halinde her bir işçi için en az 121 YTL daha fazla kâr demek işverenler için. Zira Kanun’un 20. maddesi ile 4447 sayılı Kanuna eklenen geçici 7’nci maddeye göre;
“18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük olanlar ile yaş şartı aranmaksızın 18 yaşından büyük kadınlardan; bu maddenin yürürlük tarihinden önceki altı aylık dönemde prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olması şartıyla, bu maddenin yürürlük tarihinden önceki bir yıllık dönemde işyerine ait prim ve hizmet belgelerinde bildirilen ortalama sigortalı sayısına ilave olarak bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren bir yıl içinde işe alınan ve fiilen çalıştırılanlar için; 506 sayılı Kanunun 72 nci ve 73 üncü maddelerinde sayılan ve 78 inci maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin;
a) Birinci yıl için yüzde yüzü,
b) İkinci yıl için yüzde sekseni,
c) Üçüncü yıl için yüzde altmışı,
d) Dördüncü yıl için yüzde kırkı,
e) Beşinci yıl için yüzde yirmisi,
İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanır...”
Bu maddeden yararlanacak işverenler daha önceki teşvik uygulamalarında olduğu gibi şirketleri kapatıp yerine yeni şirket kurup bütün çalışanlarının SSK primlerini devlete ödetecekleri gibi 30 yaşından büyükleri de işsiz bırakmış olacaklar.
65 yaşında emekliliğin kabul edildiği ve insanların 65 yaşına kadar nasıl çalışırım dediği bu ortamda şimdi de 30 yaşından büyükler 65 yaşına kadar nasıl iş bulacağım sorusuna da cevap aramaya başlayacaklar.
İşsiz kalacak olanlar da unutulmamış
İSTİHDAM paketi sonrasında ortaya çıkacak 30 yaşından büyük erkek binlerce işsizin de sevindirilmesi de unutulmamış!!! İşsizlik sigortasından ödenecek olan işsizlik ödenekleri de artırılıyor. İstihdam paketi sonrasında işverenlerin 29 yaşından büyük işçileri işten çıkarıp yerlerine primleri devlet tarafından ödenecek 18-29 yaş arası gençleri işe almasından sonra ortaya binlerce 30 yaşından büyük işsiz geleceğini gören yetkililer, bu işsiz kalanları da unutmamışlar ve işsizlik sigortasından halen ödenmekte olan işsizlik ödeneklerinin hem miktarını artırıp hem de şartları hafifletiyorlar.
Bu güne kadar işsizlik ödeneği hesaplanırken asgari ücretin net rakamı (435 YTL) üst sınır olmak şartıyla net ücretin yarısı hesaplanmaktaydı. Yeni durumda brüt ücretin yüzde 40’ı kadar ama asgari ücretin yüzde 80’ini geçmemek şartıyla (482 YTL) ödenecek, yani yeni durumda bir asgari ücretli için ayda 26 YTL daha fazla işsizlik ödeneği alınacaktır.
Emekli sendikacılar SSK’ya boşu boşuna prim ödüyor
ALİ Bey, SSK’dan emekliyim, bir işçi sendikasında da yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyorum. Sendika benim için SSK’ya her ay SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) ödüyor. Bu SGDP benim ne işime yarar? İsmi Mahfuz
SSK’lı olabilmek için istisnai durumlar hariç olmak üzere bir işverene bağlı olarak çalışmak gerekmektedir. Seçilmiş kişiler ise hizmet akdine göre çalışmazlar yani seçimle işbaşına gelenler herhangi bir makam-mevkiden emir almazlar. Seçimle gelen belediye başkanları, sendikaların yönetim ve denetim kurulları üyeleri de hizmet akdine göre çalışmadıkları için normal de SSK’lı yani sigortalı olamazlar.
1- Sendikacılar istisnai olarak SSK’lıdır
NORMAL şartlarda hizmet akdine göre çalışmayan Sendikacıların sosyal güvencesiz kalmamaları için 2821 sayılı Sendikalar Kanunu’nda düzenleme yapılmış ve buna uygun olarak da zamanın SSK Genel Müdürlüğü 16 sayılı Genelgesi’nde; “Belediye Başkanlığı, Muhtarlık, Sendika Başkanlığı gibi görevlere seçimle gelenlerin sigortalılık durumları özellik gösterdiğinden, bu gibiler için aşağıdaki şekilde işlem yapılacaktır.
I-a) Sendika Başkanı, Yönetim, Denetim Kurulu Üyeleri
2821 sayılı Sendikalar Kanunu’nun 29. maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca, sendika ve konfederasyonların yönetim kurullarında veya başkanlığında görev aldığı için kendi isteği ile çalıştığı işyerlerinden ayrılan işçiler, işverene düşen pay dahil olmak üzere sosyal güvenlik kurumlarından prim ve aidatlarını ödemeye devam etmek suretiyle ,ayrıldıkları işyerlerindeki sigortalılık haklarını da devam ettirebileceklerdir...” dediğinden bir sendikaya yönetici seçilenler isterlerse SSK’ya prim ödeyerek emekli olabilmektedirler. Yine SSK’nın 12 sayılı Genelgesinin “SİGORTALI İKEN BELEDİYE BAŞKANI VE SENDİKA YÖNETİCİSİ SEÇİLENLERİN TAHSİS TALEBİ” başlıklı metnine göre; “sigortalı iken... işçi teşekküllerinin yönetim kurullarında veya Başkanlığında, seçimle gelerek görev alanlar prim ödeme halini devam ettirmek suretiyle sigortalılıklarını da sürdürebilirler. Bu durumda, olanlar prim ödeme halini devam ettirmedikleri taktirde sigortalılıkları son bulur.
Bu itibarla, Belediye Başkanı ve Sendika Yöneticisi seçilenler prim ödeme hallerine son vererek tahsis talebinde bulunduklarında ayrıca “işten ayrılış beyannamesi” istenmeden 506, 2422 Sayılı Kanunun ilgili aylık bağlama şartları dikkate alınarak haklarında gerekli tahsis işlemi yapılır” diyerek bu kişilere ayrıcalık tanımıştır.
2- Sendikacılar SGDP ödeyemezler
ÖTE yandan, 506 sayılı Kanun’un 63’üncü maddesinin (B) bendine göre, “B) Bu Kanuna göre yaşlılık aylığı almakta iken sigortalı olarak bir işte çalışmaya başlayanların yazılı talepte bulunmaları halinde yaşlılık aylıklarının ödenmesine devam olunur. Ancak bunlardan 78 inci maddeye göre tespit edilen prime esas kazançları üzerinden %30 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilir. Bu primin 1/4’ü sigortalı hissesi, 3/4’ü işveren hissesidir.”
Sendika yöneticileri hizmet akdine tabi çalışmadıkları için sigortalı değildirler ve SGDP’de ödeyemezler. Öderlerse ne olur derseniz, SGDP normalde hiçbir işe yaramaz sadece SGDP’ye tabi çalışırken iş kazası-meslek hastalığı geçirilir ve yüzde 10 oranından fazla meslekte kazanma gücü kaybı olursa ikinci bir aylık-gelir verilir. Fakat, sizin gibi sendika yöneticilerinin işvereni olmadığı için başınıza gelen bir olayın iş kazası sayılması imkanı olmadığı gibi sendikacıların meslek hastalığı da olmaz. Yani emekli olarak SSK’ya boşuna SGDP ödüyorsunuz. Bana sorarsanız hepsi için iptal SGDP’si düzenleyin, çalışan payını siz, işveren payını da sendika SSK’dan geri alsın.
Kısa...kısa...
·Ramazan Akyol-506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu gereğince, işten ayrıldığınız günden önceki 1 yıl (360 gün) içinde 120 gün SSK’ya prim ödenmiş ise işten çıktıktan sonra 6 ay 10 gün daha sağlık yardımları almaya devam edebilirsiniz. 1 Ekim 2008 gününden sonra yürürlüğe girecek olan 5510 sayılı SS ve GSS Kanunu gereğince, işten ayrıldığınız günden önceki 1 yıl (360 gün) içinde 90 gününüz olursa işten ayrıldıktan sonra 90 gün daha sağlık yardımı alacaksınız.
·Cengiz Öztürk-1 Temmuz 1986 günü SSK’lı olup da 20 Nisan 2008 günü vefat eden babanızın var olan 600 gününü 300 günlük askerlik borçlanması ile 900 güne tamamlayarak annenize dul aylığı verilir. 1 Ekim 2008 günü yürürlüğe girecek olan 5510 sayılı SS ve GSS Kanunu’ndan sonra ise askerlik veya yurtdışı borçlanması ile 900 güne tamamlama imkanı kalkıyor. Size askerlik borçlanmasıyla 900 güne tamamlanma olayı bitti diyenler yanlış bilgi vermişler.
·Metin Arslan- 1938 doğumlu olup da 2004 yılında vefat eden babanızın 279 gününü, 1 Ekim 2008 gününden önce askerlik borçlanması ile 900 güne tamamlayarak annenize dul aylığı bağlatabilirsiniz.