Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gürsel Bey krediyle borcunu kapattı, af çıkınca isyan etti (27.05.08) PDF Yazdır e-Posta
27 Mayıs 2008

Gürsel Özbek, evini ipotek ettirip 150 bin YTL krediyle SSK prim borcunu kapattığı hafta af çıktı. SSK'dan "Ödemeseydin kardeşim" yanıtını alan Özbek isyan edip Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a mektup yazdı..

SSK ve Bağ-Kur prim borçlarını yeniden yapılandıran yasa Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girerken, devlete güvenip borcunu kapatanlar yine mağdur duruma düştü. Bankadan 150 bin YTL borç olarak SSK borçlarını kapatan Kocaelili mükellef Gürsel Güven Özbek, ödemeyi yaptığı günün üzerinden bir hafta geçmeden gündeme gelen affı namuslu bir vatandaş olarak içine sindiremediğini belirterek, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan'a birer mektup yazarak durumu bildirdim. Bu arada SSK'ya yeniden başvurarak bana da bu yeni durumun uygulanmasını ödememin geri verilmesini istedim. Bana verdikleri yanıt 'ödemeseydin kardeşim' oldu" diye konuştu. Özbek'i isyan noktasına getiren SSK affı ve başına gelenler ise şöyle gelişti: -Özbek, 10 ay önce yüklü bir SSK prim borcu ve haciz işlemleri olan Kocaeli'nde faaliyet gösteren Pelin Balıılık adlı şirketin hisselerini satın aldı.

150 B
İN YTL KREDİ ALDI
- Yaklaşık 120 bin YTL faizi ile birlikte 125 bin YTL SSK borcu ve vergi borçlarını ödemek için önce bir miktar mal varlığını satışa çıkardı. Ardından da 29 Nisan günü 1.85 faizle 5 yıl süreli 150 bin YTL tüketici kredisi çekerek Kocaeli SSK Müdürlüğü'ne gidip borcunu kapattı. Aradan bir hafta geçince Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı SSK borçlarının faizlerinde indirim ve ödeme kolaylığı sağlanacağına yönelik açıklama yaptı. - Bu açıklamanın ardından Özbek, SSK Müdürlüğü nezdinde girişimlerde bulundu. Ancak kendisine yasanın çıktığı tarihten sonraki işlemlere uygulanacağı bildirilerek, "geçmiş olsun, keşke ödemeseydiniz" denildi.

 

18-29 yaş arası çalıştıranın primi devletten

PRİM affını da içeren yasa kapsamında, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan, GAP'a kaynak aktarılacak. Sigortalıların, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işverenin ödeyeceği 5 puan Hazine tarafından karşılanacak. Kamuoyunda istihdam paketi olarak bilinen, İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yasalaştı. Yasaya göre, SSK ve Bağ-Kur prim borcunun tamamını, gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 15'ini 1 ay içinde peşin ödeyenlerin, borç faizlerinin yüzde 85'i silinecek. İşte yeni yasayla gelecek yenilikler:

1- YASA ile,
İşsizlik Sigortası Fonu'ndan, GAP'a kaynak aktarılacak; fondan sağlanan kaynak, yatırımlardan elde edilecek gelirlerle geri ödenecek. İşe yeni alınan kadınlar ile 18-29 yaş arasındaki genç işsizlerin SSK primleri, beş yıl boyunca İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak.

2- S
İGORTALILARIN, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işverenin ödeyeceği 5 puan Hazine tarafından karşılanacak. İşsizlik Sigortası Fonu'nun 2008'e ait 1 milyar YTL'lik neması ile gelecek 3 yıllık 2.5 milyar YTL'lik özelleştirme geliri GAP için kullanılacak. Özel sektörün çalıştırdığı özürlülerin SSK primleri, Hazine tarafından karşılanacak.

3- YASAYLA, as
ıl işveren ile alt işveren (taşeron şirket) arasında kurulan ilişkinin yazılı yapılması koşulu getirildi. Buna göre, iş alan alt işveren, kendi işyerinin tescili için asıl işverenden aldığı yazılı işverenlik sözleşmesini, gerekli belgelerle, çalışma bölge müdürlüklerine bildirecek.

4- DÜZENLEMEYLE
İş Kanunu'ndaki özürlü, eski hükümlü ve terör mağdurlarının çalıştırılma zorunluluğuna da yeni düzenleme getirilerek, eski hükümlü ve terör mağdurları için işveren için öngörülen zorunlu istihdam kaldırıldı. İşverenler devamlı olarak en az 50 işçi çalıştırdıkları iş yerlerinde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi ile yükümlü olacak.

5-
İŞVERENLER, bu yükümlülüklerinin tamamını veya bir kısmını, bünyesinde çalıştırdığı ve çıkarılacak yönetmelikte belirtilen vasıflara sahip personel ile yerine getirebileceği gibi, işletme dışında kurulu ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak da yerine getirebilecek.

6- A
ĞIR ve tehlikeli işlerde çalıştırılacaklara, mesleki eğitim şartı aranacak. Mesleki eğitim almamış işçiler; 16 yaşını doldurmamış genç işçiler ve çocuklar gibi ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamayacak. Kreş kurma zorunluluğu bulunan işletmeler, dışarıdan bu hizmeti veren işletmelerden hizmet alımı yapabilecekler.

7-
İŞYERİNİN ılmasına izin vermeye yetkili belediyeler ile diğer ilgili makamlar bu izni vermeden önce, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca verilmesi gerekli işletme belgesinin varlığını araştıracak.

 

http://www.sabah.com.tr/haber,74192458260B4151B9A0A8475F1B6D23.html