Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
TÜSİAD'a sert çıktı: Prim affına 'popülizm yapılıyor' diyemezsiniz (28.05.08) PDF Yazdır e-Posta
28 Mayıs 2008

 

Hükümetin, SSK ve Bağ-Kur alacaklarına faiz kolaylığı getirmesi ile GAP için açıkladığı para kaynağına iş dünyasından tepki geldi.

Patronlar kulübü TÜSİAD'ın başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, söz konusu icraatları, 'hükümet popülist politikalara geri dönüş eylemi içinde' şeklinde yorumladı. Bu yoruma tepki gösteren Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, sosyal güvenlik sisteminde yaptıkları köklü değişikliği anlattı ve "Yapmış olduğumuz çalışmaları, SSK, Bağ-Kur alacakları yapılanmasını samimi söylüyorum, popülist olarak görmeyin. Hiçbir şekilde bir popülist düşünce olmamıştır. Çünkü bizim gündemimizde seçim diye bir konu yok." dedi.

Sektörel Dernekler Federasyonu, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) hazırladığı 'Türkiye Sanayisine Sektörel Bakış' raporunun tanıtımı dolayısıyla 'Sanayi Politikası: Sektörler, Gelişmeler ve Eğilimler' konulu bir toplantı düzenledi. Toplantıya Sanayi Bakanı Çağlayan ile Dernek Başkanı Yalçındağ'ın 'popülizm' polemiği damgasını vurdu. Çağlayan, Yalçındağ'ın konuşmasındaki eleştirilere, iş dünyasının şikâyetleri doğrultusunda yatırımların önünü açmak için istihdam paketi hazırladıklarına ve Ar-Ge teşvik yasası çıkardıklarına işaret ederek, "Teşekkür edin diye yapmadık. Ama teşekkür edilmesini bekliyoruz." sitemiyle karşılık verdi. Reformların yavaşladığı eleştirisine ise "Hükümetimizin geçmiş dönemi makro ekonomik reformların yapıldığı, bu dönemi ise mikro reformları yapacağı dönemidir. Hiç kuşkunuz olmasın yapılıyor ve yapılmaya devam edecek." diyerek karşılık verdi. Tersane ölümlerine de değinen bakan, burada işveren kadar sendikaya da işçiyi eğitme konusunda görev düşğünü belirtti. 2 milyon 100 bin kayıtlı firmanın MR'ını çektiklerini, bu sayede Türkiye için en doğru, en etkin sanayi politikasını tasarlamak için çalıştıklarını aktardı. Öte yandan TÜSİAD'ın hazırlattığı raporda sektörlerin genel bir analizi yapılırken şu noktalara dikkat çekildi: "Kayıt dışı üretim ve istihdamın yaygın olduğu gıda, uzun vadede rekabet açısından sorun oluşturmaya aday. Giyim sanayisinin İstanbul dışına kayması, maliyetleri düşürebilir. Eşdeğer ilaç üretiminde önemli kapasite var. Otomotivde kalifiye işgücünü yetiştirecek eğitim altyapısı oluşturulmalı."

Yalçındağ'dan malî disiplin eleştirisi

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, hükümeti, "Belediyelere bütçeden aktarılacak pay 4 milyar YTL artırılıyor. Özelleştirme gelirleri borç azaltmaya değil, kamu yatırımlarına harcanıyor, İşsizlik Sigortası Fonu amacı dışında kullanılıyor. SSK ve Bağ-Kur borçları affediliyor ve Kamu İhale Kanunu değiştiriliyor. Faiz dışı fazla oranışürülüyor." diyerek eleştirdi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=695000