İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirimlerinin Süresinde Yapılmaması Halinde Uygulanacak İdari Para Cezaları |
22 Eylül 2015 | ||||||||||||||||||
6645 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun bazı maddeleri ile 5510 sayılı Kanunun bazı maddeleri değiştirilmiştir ve bazı maddeler eklenmiştir.
Bilindiği üzere, hem 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda hem de 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık Sigortası Kanununda işverenin iş kazasını kazadan sonraki üç işgünü, meslek hastalığını ise öğrendiği tarihten itibaren üç iş günü içinde bildirmesi gerektiğine dair yükümlülük bulunmaktadır.
Ayrıca, sağlık hizmeti sunucularına da kendilerine intikal eden iş kazalarını ve konulan meslek hastalığı tanılarını on gün içinde bildirmeleri kuralı getirilmiştir.
23 Nisan 2015 Tarihinden Sonraki İş Kazası ve Meslek Hastalıklarını Bildirmeme Cezalarını SGK Uygulayacak
Söz konusu yükümlülüklere uyulmaması halinde uygulanacak yaptırımlar 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 26 ncı maddesinde işyerinde çalışan sayısı ve işyerinin tehlike sınıfına göre farklı şekilde belirlenmiştir. Buna göre;
6331 sayılı Kanunun 26ncı maddesine göre 23.04.2015 tarihinden itibaren iş kazası ve meslek hastalığı bildirimlerini zamanında yerine getirmeyenler için uygulanacak olan idari para cezaları SGK tarafından verilecek ve cezaların tebliğ, itiraz ve tahsilinde 5510 sayılı yasanın 102nci maddesi uygulanacaktır. 23.04.2015 tarihinden önceki cezai yaptırımlar ise Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerince uygulanacaktır.
İş Kazalarında üç iş günlük sürenin hesabında işveren açısından kazanın olduğu tarih, özel hastane açısından ise 10 günlük sürenin hesabında vakanın poliklinik kaydı aldığı tarih dikkate alınacaktır.
Meslek hastalığı bildirimlerinde de önce sigortalının meslek hastalığı tespiti yapılacak, ardından bu tespite istinaden ilgili SGK Müdürlüğü tarafından işverene bildirim yapması için tebligat gönderilecek ve bu tebligatı alındıktan sonraki üç iş günü içinde SGK’ ya bildirim yapılacaktır.
Gerek iş kazası gerekse de meslek hastalığı bildirimleri; hem elektronik ortamda hem de kağıt ortamından yapılabilecektir.
İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirmemenin Cezası İşyerinin Çalışan Sayısına ve Tehlike Sınıfına Göre Değişmektedir.
Bildirimlerin süresinde yapılıp yapılmadığı SGK tarafından kontrol edilecek ve idari para cezası uygulamasında 6331 sayılı Kanunun 26ncı maddesindeki cezalar uygulanacaktır.
Söz konusu cezalar 23 Nisan 2015’den itibaren; tabloda belirtildiği şekilde uygulanacaktır.
Birden fazla sigortalının iş kazası geçirmesi halinde her bir sigortalı için ayrı ayrı form düzenlenmekle birlikte, idari para cezası uygulamasında aynı vakadan dolayı her bir sigortalı için idari para cezası uygulanmayacak, vaka bazında tek ceza uygulanacaktır.
Ancak aynı işyerinde aynı günde birden fazla iş kazası olması halinde vaka başına idari para cezası uygulanacaktır.
Meslek hastalığı bildirimlerinde ise bildirilmeyen her bir sigortalı için ayrı ayrı idari para cezası uygulanacaktır.
Tehlike Sınıf Derecelerinin Belirlenmesi İş Kazası Bildirimlerinde; a- İş Kazasının olduğu tarihi kapsayan döneme ilişkin aylık prim hizmet belgesi verilmiş ise ay içinde işe giren ve işten çıkan sigortalı sayısı ile sıfır gün sıfır kazanç bildirilen sigortalılar da dahil edilerek bulunan sigortalı sayısına,
b- İş Kazasının olduğu dönemdeki aylık prim hizmet belgesi verilmemiş ise bir önceki aya ilişkin aylık prim hizmet belgelerinde bilgileri yer alan ve takip eden aya devreden sigortalı sayısına,
c- İş kazasının olduğu dönemdeki aylık prim hizmet belgesinde kazalı sigortalının bilgilerinin olmaması halinde, aylık prim hizmet belgesindeki kişi sayısına kazalı sigortalı sayısı kadar eklenerek bulunan sigortalı sayısına,
d- İş kazasının gerçekleştiği iş yerinde sigortalı kayıt dışı ise, denetim elemanı tarafından tespiti yapılan ay içindeki çalışan sayısı ve tehlike sınıfına,
e- Asıl işverene bağlı sigortalının iş kazası geçirmesi halinde, alt işveren sigortalıları da dahil edilerek bulunacak sigortalı sayısı ve asıl işverenin tehlike sınıfına,
f- Alt işverenin sigortalısının kaza geçirmesi halinde, asıl işveren sigortalı sayısı dahil edilmeksizin, alt işveren sigortalı sayısı ve tehlike sınıfına, Göre belirlenen iş kolu kodu dikkate alınacaktır.
Meslek Hastalığı Bildirimlerinde; a- Sigortalının işyerinin faal olması halinde, Kurum Sağlık Kurulunun tespitini yaptığı meslek hastalığının işverene tebliğ edildiği aydaki çalışan sayısı ve tehlike sınıfı,
b- Sigortalının çalışmış olduğu işyerinin gayrifaal olması veya kapanmış olması halinde, sağlık Kurulunca meslek hastalığının tespitinin yapılıp tebliğ edildiği aydaki sigortalı sayısı bir kabul edilerek ve işyerinin faaliyette olduğu dönemdeki en son tehlike sınıfına göre belirlenecektir.
İdari Para Cezalarına İtiraz; İşverene tebliğ edilen idari para cezaları tebliğden itibaren 15 gün içinde ödenebilir veya aynı süre içinde dilekçe ile ilgili Müdürlüğe itiraz edilebilir.
Yapılan itiraz borcun yasal takibini durduracaktır. İtirazlar komisyonda görüşülerek 30 gün içinde sonuçlandırılacaktır. Kararın tebliğinden itibaren 30 gün içinde idare mahkemesinde dava açılabilecektir.
Bağ-Kur Sigortalılarından Borçlarından Dolayı Sigortalılığını Durduranların Kısa Vadeli Sigorta Kollarından Yapılacak İşlemleri Bağ-Kur ve Tarım Bağ-Kur sigortalılarından 30 Nisan 2015 itibariyle 12 ay ve daha fazla borçları bulunanlara bu borçlarından dolayı sigortalılıklarının durdurulacağı 6645 sayılı yasa kapsamında kabul edilmişti.
Bu çerçevede, sigortalılıkları durdurulan Bağ-Kur’lulara borçlu oldukları süreleri kapsayacak şekilde iş kazası, meslek hastalığı ve analık sigortalarından geçici iş göremezlik ödeneği ödenmeyecektir.
Bu kişilerin durdurdukları süreleri ihya edip borçlarını ödemeleri halinde ise geçici iş göremezlik ödeneklerini alabileceklerdir.
Borcundan dolayı sigortalılığı durdurulan bu sigortalıların tekrar SSK veya Bağ-Kur kapsamında çalışmaya başlamaları halinde, durdurulan süreler ve borç hesaba katılmaksızın hastalık ve analık hallerinde müstehaklık kontrolleri yeni çalışma sürelerine göre değerlendirilecektir.
Diğer yandan sigortalılığı durdurulan bu kişilere sigortalılıklarının durdurulduğu sürelerde, durdurmadan önce, trafik kazası, acil haller, iş kazası, meslek hastalığı halleri, bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar, afet ve savaş ile grev ve lokavt halleri, analık sebebiyle yapılan ayaktan veya yatarak tedaviler ve koruyucu sağlık hizmetlerinden dolayı yapılan gider yersiz tedavi gideri olarak değerlendirilmeyecektir.
İş-Kur Kursiyerlerinin Genel Sağlık Sigortalılığı İş-Kur tarafından düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimine katılan kursiyerler “bakmakla yükümlü olunan kişi” olsun veya olmasın haklarında Genel Sağlık Sigortası hükümleri uygulanacaktır.
Doğul Yardımı Alanlar Emzirme Ödeneğini de Alabilecek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK’da yapılan düzenleme ile 15 Mayıs 2015 tarihinden geçerli olmak üzere Türk Vatandaşlarına canlı doğan;
ödeme yapılacağı kararlaştırılmıştı.
Bu düzenlemeyle birlikte aynı zamanda 5510 sayılı yasanın 16 ncı maddesinde düzenlenen Emzirme Ödeneği de ödenmeye devam edilecektir. pwc
Söz konusu SGK Genelgesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.
|