Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Türkiye'de ikamet tezkeresine sahip bulunan şahsın ÖTV Kanununun 7/2. md. yer alan istisnasından yararlanıp yararlanmayacağı. PDF Yazdır e-Posta
04 Ekim 2013

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV Grup Müdürlüğü)

 

 

Sayı

:

39044742-ÖTV.7-1651

 

04/10/2013

Konu

:

Türkiye'de ikamet tezkeresine sahip bulunan şahsın ÖTV Kanununun 7/2. md. yer alan istisnasından yararlanıp yararlanmayacağı.

 

    İlgi kayıtlı talep formunda, Bulgaristan uyruklu ve geçici ... T.C. kimlik numaralı babanız ... adına ... Tıp Fakültesi Hastanesinden % 94 oranında Sağlık Raporu alındığı belirtilerek ilk iktisabı yapılacak araçta ÖTV istisnası uygulanıp uygulanmayacağı konusunda görüş talep edilmektedir.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7/2. maddesinde, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tabi mallardan; 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların,

engellilik oranı % 90 veya daha fazla olan malul ve engelliler ile bizzat kullanmak amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiştir.

            Konuyla ilgili olarak 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin (7.2.1.) bölümüne göre, Kanunun (7/2-a) maddesinde belirtilen araçların sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malul ve engelliler tarafından ilk iktisabında ÖTV istisnası uygulanması için, bu kişilerin araçları kullanması şartı aranılmamakta ve özel tertibat yaptırılmasına da gerek bulunmamakta olup, sakatlık dereceleri "Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" ile belirlenen esaslara göre tespit edilmektedir. Söz konusu Yönetmelik çerçevesinde sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olduğuna dair yetkili sağlık kuruluşlarından alınacak sağlık kurulu raporunun aslı veya noter onaylı örneği, araçların ilk iktisabının yapılacağı motorlu araç ticareti yapanlara ve bunlar tarafından da araca ait (2A) numaralı ÖTV beyannamesinin verildiği gün ilgili vergi dairesine tevdi edilmesi kaydıyla, beyannamede ÖTV hesaplanmamaktadır.

            Buna göre, ÖTV Kanununun 7/2. maddesinde ve ilgili ikinci mevzuatta Türkiye'de ikamet tezkeresine sahip engellilerin söz konusu istisnadan yararlanamayacağına yönelik özel bir hüküm veya düzenleme yer almadığından, söz konusu istisna düzenlemesinden yararlanmalarına engel bir durum bulunmamaktadır.  Ancak, babanız ... tarafından söz konusu istisna düzenlemesinden yararlanılabilmesi için yukarıda belirtilen mevzuatta öngörülen şartların sağlanması ve aranılan belgenin ibraz edilmesi gerektiği tabiidir. Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.