Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
GAP Eylem Planı'nın amacı dünyanın tahıl silosu olmak (28.05.08) PDF Yazdır e-Posta
28 Mayıs 2008

GAP projesi ile bölgede 1.8 milyon hektarlık alan sulanacak. Proje ile buğday üretimi 4-5 kat artacak. Amaç bölgenin dünyanın tahıl silolarından biri haline getirilebilmesi..

Küresel piyasalarda izleri belki de yıllar sürecek gıda krizi ile birlikte tarım dünya gündeminin ilk sırasına oturdu. Tam bu aşamada, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın açıkladığı GAP Eylem Planı ile Türkiye önümüzdeki on yılların en stratejik sektöründe önemli bir adım attı. Bu planın tamamlanması ile Türkiye'nin dünyanın tahıl silosu haline gelmesi hedeflenirken, önümüzdeki yıllarda petrol kadar stratejik bir ürün olacak olan buğday üretiminin 4-5 kat artırarak kriz yaşanan gıdada, büyük oyunculardan biri olmayı da planlıyor. GAP Eylem Planı'nın yeniden Türkiye güdemine gelmesi ardında yatan gerçeğe dikkat çeken Ankara'daki kaynaklar 1.8 milyon hektar alanın sulanmasıyla birlikte, GAP'ın dünyanın tahıl silolarından biri olmasının hedeflendiğini belirtiyorlar. Başbakan'ın dünkü konuşmasında da belirttiği gibi önümüzdeki dönemde başta buğday olmak üzere tahıl, en az petrol kadar stratejik bir ürün olacağı için Türkiye'nin GAP'a özellikle hız verdiği belirtiliyor.

SADECE % 20'Sİ SULANABİLİYORDU
GAP'ta sulamaya açılması planlanan toplam arazi 1.8 milyon hektar. Bir başka değişle halen GAP'ın sadece yüzde 20'si sulanabiliyor. Yapılan araştırmalara göre dünya üzerinde toplam 14.8 milyar hektar toprak bulunuyor. Ancak bu miktarın yalnızca 1.4 milyarlık bölümü tarıma uygun niteliklere sahip. Kötü haber ise her yıl bu rakamın da 100 bin kilometre karelik bölümünün erozyon, yerleşim ve sanayi alanı açma gibi nedenlerden dolayı kaybediliyor olması. İşte Türkiye'nin gerçekleştirmeye çalıştığı GAP Projesi bu gelişmeler ışığında sadece kendisi için değil küresel tarım sektörü için de büyük bir önem taşıyor. Aslında planın amacının ne kadar büyük olduğunu şu rakam net anlatıyor; Türkiye GAP eylem planı ile sulu tarıma açacağı yeni yaklaşık 1.4 milyon hektar. Bu rakam dünyada bulunan 1.4 milyar hektarlık tarıma uygun arazinin binde 1'ine denk geliyor. Bir başka karşılaştırma yapmak gerekirse, Gelen bilgilere göre Türkiye'nin halen 25.75 milyon hektar sulanabilir alanı bulunuyor. Ancak bunun gerçekten sulanan bölümü ise yalnızca 5.1 milyon hektar seviyesinde bulunuyor. GAP Eylem Planı hayata geçerse mevcut alanın yüzde 27'si kadar yeni araziler kullanılacak.

Buğdayda 6'ncı sıraya çıkarız

Buğday rekoltesinde 10'uncu sıradaki Türkiye GAP projesinin tam işlemesi ile 6'ncı sıraya yükselebilir..

TÜRKİYE, dünyada 'tahıl silosu olma' hedefine uygun bir konumda bulunuyor. Halen 18 milyon tonluk buğday rekoltesi ile dünyanın en büyük 10'uncu büyük ülkesiyiz. Halen dünyada da rekolte global ısınma nedeniyle yükselemiyor. GAP'ın sulama projelerinin tamamlanması ile bu rakamda yüzde 25'lik bir artış (ki sulama ile bu rakamın üzerine çıkılabilir) Türkiye'yi 6-7'nci sıraya yükseltebilir. GAP bölgesininin tarımda ölçek ekonomisi denilen, belli maliyetler nedeniyle belli büyüklükte üretim yapma zorunluluğuna uygun bir yapısı da bulunuyor. Bölgede büyük miktarda toprak belli ailelerin elinde bulunuyor. Bölgede yatırım yapmak isteyen şirketler belli ailelerle anlaşarak büyük miktarda toprakta dünya ölçeğinde üretim yapabiliyor. Buna en güzel örnek Koç Grubu'na bağlı Harranova Salça Fabrikası oluşturuyor. Sulanabilir alanın çokluğu bölge ülkelerini GAP'a çekebilir. Ukrayna başta olmak üzere, Rusya, Sudan gibi ülkelerin topraklarını kiralamak isteyen ülkelerin sayısı hızla artıyor.

Güneydoğu, Çukurova ile yarışır hale gelecek

ADANA Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, GAP Bölgesi'nin tamamının sulanmasıyla, yazlık ürünler konusunda Çukurova ile yarışır hale geleceğini söyledi. Sulama ile ürün çeşitliliğinin ve verimin 4-5 kat artacağını belirten Girmen, şu değerlendirmede bulundu: "Sulanabilir arazileri 1.8 milyon hektara ulaştığında tüm rekolte katlanacak. Pamuk, ayçiçeği, soya gibi yağlık ürünlerde ciddi rekolte artışları ile Türkiye'nin gıdasal yağ açığını kapatma imkanı doğacak. Mısırda Türkiye üretiminin yüzde 40'ını Çukurova sağlıyordu. Bu rekorunu çok rahat alabilir. Sert çekirdekli meyve üretimi için yeni alternatif bir bölge oluşacak. Bölgeye refah getirecek."

Türkiye'nin 1.3 milyar dolarlık pamuk ithalatı biter

"SULAMA Projesi hayata geçerse büyük atılım olur" diyen Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap, ülkenin pamuk ihtiyacının üçte birini karşılayan bölgenin, proje gerçekleştiğinde ihtiyacın tamamını karşılayabileceğini bildirdi. Böylece her yıl 1.3 milyar dolar ödenilen pamuk ithalatının sona ereceğine, hatta ihracatçı konuma gelinebileceğini vurgulayan Dolap, şöyle devam etti: "Sadece buğday, mercimek değil, her çeşit ürünün yetiştirilebileceği iklimimiz var. İster sebze, ister meyve ne istersen iklim müsait. Türkiye'nin sebze, meyve, tahıl anbarı oluruz." Projeyle göçün de önlenebileceğini ifade eden Dolap, tarımda başarı için sulamanın yanı sıra motorin, elektrik, gübre gibi girdilerin de ucuzlatılması gerektiğine dikkat çekti.

 

http://www.sabah.com.tr/haber,D6601C8F5B164132AE8AA0C1DF501C14.html