Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bankalardan ilginç yorum: Çek-senede geri döneriz (29.05.08) PDF Yazdır e-Posta
29 Mayıs 2008

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kaplan, kredi kartlarını düzenleyen yasa tasarısına karşı çıktı. Tasarı yasalaşırsa tüm ekonominin zarar göreceğini belirten Kaplan, "Tüketiciler de bu işten zararlı çıkar." dedi.

 

Türkiye'nin kredi kartında dünyaya örnek olacak gurur verici bir gelişme düzeyine ulaştığını dile getiren Kaplan, böyle bir gelişme aşamasında hiç kimsenin alışverişte çek ve senet düzenine geri dönmek istemeyeceğini söyledi. Yasanın çıkmasını beklemediklerini, ama yasalaşması halinde bankaların taksit gibi faydaları kullanıcılara sunmaya devam edeceklerini ifade eden Kaplan, "Ancak bankalar müşterilerine eskisi oranda fayda sağlamakta zorlanabilirler. Taksit sayıları 10, 8, 6 değil belki 2-3 taksite kadar inebilir. Hatta bazı bankalar taksit uygulamasına tümüyle son verebilirler. Perakende sektöründe kampanyalar artık yapılamayabilir." uyarısında bulundu. Kaplan, şunları aktardı: "Bu tür münferit girişimlerin TBMM'ye yasa teklifi şeklinde yansımasına anlam veremiyorum. Türkiye'ye gelmek isteyen yabancı markalar da olumsuz etkileniyor bu gelişmelerden."

 

BKM tarafından yaptırılan 'Kart 2008 Monitör' isimli araştırmanın sonuçlarınııklamak üzere tüm tarafların katılımı ile bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya BKM adına Kaplan'ın yanı sıra Genel Müdür Sertaç Özinal ile Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği Başkanı Nuşin Oral, Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Ekrem Akyiğit ve Tescilli Markalar Derneği Başkanı Selçuk Güzenge katıldı. Toplantıda ortaya çıkan görüş, kredi kartlarını, yıllık aidat ve faiz oranlarını düzenlemeye yönelik yeni yasa teklifinin en başta ekonomiye, bankalara, perakende sektörüne ve tüketiciye ciddi zarar vereceği ve bu yasanın çıkmaması gerektiği yönünde oldu. AMPD Başkanı Oral, "Alışverişte cirolar düşer, iç talep üzerinde de ciddi hasar oluşur." dedi.

 

Alışverişlerin yüzde 61'i kartla

 

BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal ise alışverişlerinin yüzde 61'inin kredi kartıyla yapıldığını, taksitli sektörlerde yüzde 85'lere kadar ulaştığınııkladı. En sık kullanılan kredi kart limiti 1.000-2.000 YTL arasında olurken, ortalama kart limiti 2.650 YTL'ye çıktı. Cüzdanlarda ortalama 2 kredi kartı bulunuyor; tek kart sahibi olanların oranı yüzde 45, üç veya daha fazla kart sahibi olanların oranı da 29. En yaygın taksit aralığı 50-100 YTL civarında oluşuyor. Her dört kişiden üçü puan toplayıp bu puanları nakit olarak harcıyor. Kart sahiplerinin yüzde 78'inin borcun tamamını ödediğini, kredi kartı kullanan yüzde 20'lik kesimin ise borcun bir kısmını ödediğini aktaran Özinal, "Borçlar ödenmiyor, kredi kartlarında sorunlar var gibi iddialar doğru değil. Ödemelerde ciddi bir sorun yok. 20 milyona yakın kart içinde sorunlu kredi kartı adedi yüzde 2,8." dedi. Özinal, Mayıs 2008 itibariyle toplam kart alacaklarının 29 milyar 263 milyon YTL, sorunlu kredi kartı alacağının da 1 milyar 816 milyon YTL olduğunu açıkladı. Özinal, Umum Pazarcılar Odası'nın alışverişlerde taksit uygulamasının pazarlara kadar yayılması teklifini yaptığını da söyledi.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=695374