Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Taşıt vergisi affı 1 milyar YTL'lik faturaya takıldı (29.05.08) PDF Yazdır e-Posta
29 Mayıs 2008

Ulaştırma Bakanlığı, Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) affının 1990 model araçlara kadar genişletilmesini talep edince, Maliye'nin önüne yaklaşık 1 milyar YTL'lik fatura çıktı.

Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü'nün başlattığı 35 yaş ve üstü (1972 model ve öncesi modeller) hurda kamyon, çekici ve otobüslerin trafikten çekilmesine yönelik proje, araç sahiplerinin Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borçları nedeniyle ilgi görmedi. Çünkü Genel Müdürlük vergi borcu olmayan yük ve eşya taşımak için kullanılan araçları alıyor ve belirlenen bedeli taşıt sahibine ödüyordu. Ancak birçok hurda araç sahibinin vergi borcunun, hurda araç teslimatı karşılığında alacağı paradan daha fazla olması projeye ilgiyi azalttı. Bunun üzerine bu tip araç sahiplerine "MTV affı" tanınması için çalışma başlatıldı. Ancak çalışmalar sırasında Ulaştırma Bakanlığı, MTV affı kapsamının genişletilerek 1980 modele kadar veya 1990 modele kadar olan araçların da vergi borçlarının kapsama alınmasını talep edince, Maliye'nin önüne yaklaşık 1 milyar YTL'lik fatura çıktı. Maliye'nin buna sıcak bakmadığı ancak görüşmelerin devam ettiği kaydedildi. Bugün Elektronik Haberleşme Kanun Tasarısı'nın Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde 'MTV affı'na yönelik bir önerge verilmesi için hazırlık yapıldığı öğrenildi.

 

Maliye'ye 2 seçenek

Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, Maliye Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde vergi affı için iki ayrı seçenek sunulduğunu belirterek bunlardan ilkinin 1980 modele kadar olan 175 bin 402 aracı kapsadığını belirttiler. İkinci seçenek olarak ise 1990 modele kadar olan 352 bin 552 araca yönelik bir "vergi affı" talebinde bulunulduğunu kaydeden Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, hurda araç operasyonunun ise 1972 modelin altındaki araçları kapsadığına dikkat çekti. İlk seçenekte çoğunlukla hurda araç projesinden faydalanacakların bulunduğunu kaydeden yetkililer, ikinci seçeneğin tercih edilmesi durumunda ise sektörde faaliyet gösteren kamyon, çekici ve otobüslerin daha büyük çoğunluğunun af kapsamına alınmasının öngörüldüğüne dikkat çektiler. Bakanlık yetkilileri, sektörün vergi borcu nedeniyle ciddi bir zorluk içinde olduğunu ve bu nedenle çalışmayı hurda araç kapsamının dışına taşıdıklarını belirttiler.

Yetkililer, vergi affı için MTV ile ilgili kanunda değişikliğe gidilmesi gerekeceğini ve bu nedenle önerge verileceğini kaydederek en kısa sürede yasal düzenleme yapılabilmesi amacıyla şu anda Meclis'te bulunan Elektronik Haberleşme Kanunu Tasarısı görüşmelerinde konunun gündeme geleceğini vurguladılar.

 

Son tarih ekim

Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü 35 yaş ve üstü kamyon, çekici ve otobüsleri belirli bir bedel karşılığında alıyor. Bu bedel kilogram ve yetki belgesi durumuna göre 1650-7500 YTL arasında değişirken büyük çoğunluğun vergi borçlarının 7-8 bin YTL'nin üstünde olduğuna dikkat çekildi. Bakanlık yetkilileri, bugüne kadar sadece 81 araç sahibine ödeme yapılabildiğini belirterek ödeme miktarının ise 470 bin YTL olduğunu kaydettiler. Takvimi değiştirdiklerini kaydeden yetkililer, hurda araç alımlarının resmi olarak ekim ayının sonunda biteceğini ve bu tarihten sonra Ocak 2009'a kadar da zamanında başvuru yapamayanların başvurularının alınacağını vurguladılar. Kayıtlara göre 1972 model ve altı 6 bine yakın araç bulunuyor.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=98039&KTG_KOD=457