Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Engelli İşçi Çalıştırmanın Usul ve Esasları İle Sigorta Prim Avantajları PDF Yazdır e-Posta
21 Ekim 2015

Image

A- ENGELLİ TEŞVİKİ

Çalıştırılan engellilerin işveren prim hisseleri asgari ücret üzerinden Devlet tarafından karşılanıyor. Engelli işçi teşvikinden işçi çalıştıran bütün işyerleri faydalanabiliyor. Bu teşvikten faydalanabilmek için 50 işçi çalıştırma zorunluluğu bulunmuyor.

Örnek-2: Bakkal Ahmet amca, bakkalında asgari ücret (1.273,50 TL) üzerinden bir engelli çalıştırırsa, işveren olarak kendi hissesine düşen sigorta primlerinin tamamını Devlet karşılayacak. Engellileri çalıştıran işverenlerin bu haktan yararlanabilmeleri için engellilerin en az % 40 oranında engelli olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu almaları gerekiyor.

B- ENGELLİ TEŞVİKİ İÇİN NE YAPILACAK?

4857 sayılı Kanun’un 30. maddesinde düzenlenen teşvikten yararlanmak isteyen işverenlerin; Türkiye İş Kurumu il/şube müdürlüklerinden onaylatacakları ve özürlü statüsünde çalıştırdıkları sigortalıların T.C. kimlik numarasını, ad-soyadını, İş Kurumu’na tescil tarihini, normal işyerlerinde veya korumalı işyerinde çalıştırma durumlarını ihtiva eden örneği kurumca hazırlanan belgenin aslını işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumu il/merkez müdürlüklerine ibraz etmeleri gerekmektedir.

İşverenler, işyerinde çalıştırdıkları özürlü sigortalıların tamamının son durumlarını göstermek üzere Türkiye İş Kurumu il/şube müdürlüklerinden onaylatacakları örneği kurumca hazırlanan belgeyi, her yılın Ocak ayı içinde Kuruma ayrıca ibraz edeceklerdir.

ENGELLİ ÇALIŞTIRMA YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜN USUL VE ESASLARINA UYULMAMASI

A- ENGELLİYE AYRIMCILIK YAPAN, ENGELLİYE 4 AYLIK MAAŞ ÖDEYECEK

4857 sayılı İş Kanunu’na göre iş ilişkisinin kurulmasında, devamında ve sona ermesinde işveren engellilere eşit davranmak zorunda olacak. İşveren engelliye eşit davranmadığı takdirde örneğin engellilik nedeniyle engelli bir çalışanı işten çıkaran işveren işten çıkarılan engelliye dört aylık ücreti tutarında tazminat ödeyecek. Bu tazminattan ayrı olarak işveren ihbar ve kıdem tazminatı da ödemek zorunda kalacak. Ayrıca ayrımcılık yaptığı işçi başına 134 TL para cezası ödeyecek.

İş ilişkisinde ve diğer alanlarda doğrudan ve dolaylı ayrımcılık dahil olmak üzere engelliliğe dayalı her türlü ayrımcılık 6518 sayılı Kanunla yasaklandı(2).

B- MALÛLİYETİ GEÇEN İŞÇİYİ İŞE ALMAYAN 6 AYLIK MAAŞ ÖDEYECEK

Bir işyerinde çalışırken malûlen ayrılmak zorunda kalıp da sonradan malûliyeti ortadan kalkan işçiler eski işyerlerinde tekrar işe alınmalarını istedikleri takdirde, işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe alması gerekiyor. Aranan şartlar bulunduğu halde işveren iş sözleşmesi yapma yükümlülüğünü yerine getirmezse, işe alınma isteğinde bulunan malûliyeti geçmiş eski işçiye altı aylık ücret tutarında tazminat öder.

C- ENGELLİ İŞÇİ ÇALIŞTIRMAMANIN İDARİ PARA CEZASI

İşyerinde engelli çalıştırması gerektiği halde engelli çalıştırmayan işverenlere çalıştırılmayan her engelli ve çalıştırılmayan her ay için 2015 yılında 2.095 TL ceza uygulanacak.

Örnek-3: 2015 yılı boyunca işyerinde 2 engelli çalıştırması gereken bu yükümlülüğünü yerine getirmezse, A işverenine engelli çalıştırmamadan dolayı 2015 yılı için 24 x 2.095 = 50.280 TL idari para cezası uygulanacak. Arif Temir Yaklaşım / Ekim 2015 / Sayı: 274


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.