Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SGK Tarafından Uygulanan İdari Para Cezalarının İlanen Tebliği Nasıl Yapılır? PDF Yazdır e-Posta
23 Ekim 2015

Image

5510 sayılı Kanun’da öngörülen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi nedeniyle uygulanacak olan idari para cezalarının, fiilin işlendiği tarihten itibaren en geç 10 yıllık süre içinde ilgilisine tebliğ edilmesi gerekmektedir.

Konuyla ilgili çıkartılan 2012/27 sayılı Genelge’de, “Tebliğe çıkartılacağı tarihte zamanaşımına girmiş olduğu anlaşılan idari para cezaları tebliğe çıkartılmayacağı gibi, tebliğe çıkartıldığı tarihte zamanaşımına girmemiş olmakla birlikte tebliğ edildiği tarih itibariyle zamanaşımına girmiş olan idari para cezaları da ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezi tarafından İdari Para Cezaları İtiraz Komisyonu kararı ile iptal edilecektir.” şeklinde açıklama yapılmıştır.

Bu bağlamda, idari para cezalarının zamanaşımına uğratılmaması için 10 yıllık süre içinde ilgililere tebliğ edilmesi gerektiğinden, adresleri bulunamayan bu nedenle adresleri meçhul sayılan kişiler aleyhine uygulanan idari para cezalarının ilgililere tebliğ edilebilmesi için en son çarenin ilanen tebliğ olduğu unutulmamalıdır.

Nitekim, 2012/27 sayılı Genelge’ de, idari para cezalarının tahakkuk zamanaşımına uğratılmaması bakımından ilanen tebliğe çıkartılacağı hususunda sosyal güvenlik il müdürlüklerine de gerekli talimat verilmiştir. Eyüp Sabri DEMİRCİYaklaşım / Ekim 2015 / Sayı: 274


 

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.