Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kredi kartı faizine sınırda geri adım yok, sırada yıllık aidat var (30.05.08) PDF Yazdır e-Posta
30 Mayıs 2008

Kredi kartlarında yıllık yüzde 70'i aşan faiz oranlarına sınırlama getirilmesi ile ilgili kanun teklifinin sahibi AK Parti Ankara Milletvekili ve Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, geri adım atmayacak.

Bankacılık çevrelerinden gelen tepkileri 'doğal' karşılayan İyimaya, yeni bir sürpriz daha yapmaya hazırlanıyor. 'Komisyon' ve 'yıllık aidat' gibi kesintiler konusunda da araştırma yapıyor. Ulaştığı çözümleri, teklifi Meclis'te görüşülürken ekleyecek. İyimaya, 'piyasa mekanizmasının işlediğini görmediği için' kredi kartı faizine mevduatın iki katı kadar sınır getirilmesini talep ediyor.

Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Kanun teklifinde geri adım atma gibi bir düşüncemiz yok. Benim yetkimin anayasal sınırı Parlamento'ya teklif vermektir. Ondan sonrası partilerin, komisyonların ve genel kurulun bileceği bir iş. Teklifimi hiçbir zaman geri çekmem. Parlamento'da tüketici haklarının korunmasına yönelik bir milletvekilinin çalışması olarak envantere girer. Arşivlerdeki yerini alır." ifadelerini kullandı. "Kanun teklifinde yıllık kart aidatının kaldırılması da var mı?" sorusuna, "Komisyon ve kart aidatı gibi yükler konusunda da yeni çözümler geliştirilebilir. Bunların geliştirilmesi halinde Parlamento iç hukukumuz madde ihdası yoluyla yasaya değişiklik hükmü monte edebilir." dedi. Bankacıların, "Tüketici kredi kartına düşük faiz uygulayan bankaları tercih etsin. Yasal sınıra gerek yok." sözlerine katılmayan Ahmet İyimaya, tüketici haklarının, piyasadaki durum ve seçeneklere göre düzenlenecek bir hak olmadığına dikkat çekti.

Ahmet İyimaya, "Ahlakın, vicdanın ve adalet gereklerinin kısıldığı bir noktada Anayasa'nın 172. maddesine göre tüketici hakkının ihlal edilen pasajını bertaraf edecek düzenleme şeklinde yasama organına bir yükümlülük getirilmiş. Bütün mesele burada finans kesiminin talepleri, piyasanın gerekleri ve tüketici haklarının maksimumu değerlendirmek suretiyle ortak bir noktaya gelinmesi." diye konuştu.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=695782