Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Leasing ve faktoring şirketlerine BDDK' dan sıkı denetim geliyor (31.05.08) PDF Yazdır e-Posta
31 Mayıs 2008

Finansal kiralama, yani leasing ve faktoring şirketlerine sıkı denetim geliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) bir süre önce görüşe açtığı kanun tasarı taslağına son halini verdi ve Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren'e gönderdi. Taslağa eklenen hükümlere göre BDDK, şirketlerden bütün bilgileri gizli dahi olsa isteyebilecek. Bunlar vergiyle ilgili bile olsa tüm defter, kayıt ve belgeleri inceleyebilecek. Şirketler de istenilen bilgileri vermekle, defter, kayıt ve belgeleri incelemeye hazır bulundurmakla, bilgi işlem sistemini yerinde denetim yapıldığında denetim yapanlara açmakla yükümlü olacak.

BDDK'nın son halini verdiği taslakta; "denetim, gözetim ve bilgi verme" başlıklı 17'nci maddede leasing ve faktoring şirketlerinin nasıl denetleneceği düzenlendi. Buna göre leasing ve faktoring şirketlerinin gözetim ve denetimi BDDK tarafından yapılacak. BDDK, şirket, şirket ortakları, şirketin kontrol ettiği ortaklıklar ile bunların şubeleri ve temsilciliklerinden bütün bilgileri gizli olsa bile isteyebilecek. Şirketler tuttukları verilerin güvenliğini sağlamak ve muhafaza etmek zorunda oldukları her türlü defter, belge ve karneler ile vermek zorunda oldukları bilgilere ilişkin mikrofiş, mikrofilm, manyetik teyp, disket gibi ortamlardaki kayıtları okunabilir tutmakla, şifrelerini inceleme için ibraz etmekle yükümlü olacaklar.

 

Ödenmiş sermaye 5 milyon YTL olacak

Leasing ve faktoring şirketlerinin kuruluş iznini BDDK verecek. En az beş üyenin aynı yöndeki oyuyla karar alınabilecek. Kurulacak şirket anonim şirket olacak, ödenmiş sermayesinin de 5 milyon YTL olması gerekecek. Kurucular da müflis, konkordato ilan etmemiş, rüşvet, irtikap, dolandırıcılık, inancı kötüye kullanma, devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar, devletin güvenliğine karşı suçlar, devlet sırlarınıığa vurma suçu ile casusluktan, yabancı devletlerle olan ilişkilere karşı suçlardan, terörle mücadele kanunu kapsamı suçlarından, vergi kaçakçılığı ve bu suçlara iştirakten hükümlü bulunmaması şartı aranacak. Şirketlerin ayrıca yine taahhüt ettikleri sermaye miktarını karşılayabilir düzeyde mali güç ve itibara sahip bulunmaları gerekecek.

BDDK'dan kuruluş şartı alan şirketler ayrıca faaliyet izni de almak zorunda kalacaklar. Bütün ortakları Türkiye'de kurulu finansal kiralama şirketi olmak kaydıyla, kuruluş ve faaliyet izni almaksızın "kurul"a bildirimde bulunmak suretiyle sadece bir gemi kiralamak için finansal kiralama şirketi kurulabilecek.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=98206Finansal kiralama şirketlerine sıkı denetim geliyor. BDDK bir süre önce görüşe açtığı kanun tasarı taslağına son halini verdi. Kurul, şirketlerden giz...

( KB)