Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖTV oranlarında indirim yapılan dönemde iktisap edilen aracın indirimin bittiği dönemde kayıt ve tescili hk. PDF Yazdır e-Posta
29 Mart 2010

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.18.01-004.01-18

29/03/2010

Konu

:

ÖTV hk.

 

         

 

        Dilekçenizde, 13/3/2009 tarihli ve 14802 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince indirimli KDV ve ÖTV uygulamasından yararlanmak suretiyle ... Tasfiye İşletme Şube Müdürlüğünden .../5/2009 tarihinde açık artırma yoluyla araç aldığınız ve aynı gün ÖTV'yi ödediğiniz, ancak aracın adınıza tescili için .../6/2009 tarihinde ilgili birime başvurduğunuzda ÖTV indiriminin .../6/2009 tarihi itibariyle sona erdiği gerekçesiyle tescil işleminin yapılmadığı belirtilerek mağduriyetinizin giderilmesi istenilmiştir.

       4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/1-b maddesinde, bu Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabının bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi olduğu hükme bağlanmıştır. Kanunun 2 nci maddesinin 1/b bendinde ilk iktisap ibaresinin, (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye'de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithalini, müzayede yoluyla veya kayıt ve tescil edilmiş olsa dahi 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre iade edilenler de dahil motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabını, motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanmasını, aktife alınmasını veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesini ifade edeceği hüküm altına alınmıştır. Aynı Kanunun 3/a maddesinde vergiyi doğuran olayın,  mal teslimi veya ilk iktisap hallerinde malın teslimi veya ilk iktisabında meydana geldiği, 4/1-a maddesinde de Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olmayanları imal, inşa veya ithal edenler ile bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenlerin ÖTV'nin mükellefi olduğu hükme bağlanmıştır.

                ÖTV Kanununun 13/3 maddesinde ise, (II) sayılı listedeki malların ilk iktisabı, teslimi veya ithaline ilişkin işlemleri gerçekleştirenlerin, bu işlemlerden önce ÖTV'nin ödendiğini gösteren belgeleri aramak zorunda bulundukları, bu mecburiyete uymamak suretiyle gerekli verginin ödenmesinden önce işlem yapan gümrük memurları, kayıt ve tescile yetkili memurlar, motorlu araç ticareti yapanlar, bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler ile icra memurlarının, ziyaa uğratılan vergi, vergi cezası ve gecikme faizinden mükellefle birlikte müteselsilen sorumlu oldukları, ancak bunların, ödemek zorunda kaldıkları vergi, ceza ve faizler için mükellefe rücu hakkına sahip bulundukları belirtilmiştir.

                 Konuyla ilgili olarak 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin "Beyanname Verme Zamanı" başlıklı 12.2.1 bölümünün son paragrafında, Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanları Gümrük Kanununun 177 ila 180 inci maddeleri uyarınca satışından doğan vergiyi, takvim yılının birer aylık dönemleri itibariyle, takip eden ayın 15 inci günü akşamına kadar  işlemlerin yapıldığı yerde tek vergi dairesi varsa bu vergi dairesine, birden fazla vergi dairesi varsa motorlu taşıtlar vergisi ile görevli vergi dairesine (2B) numaralı ÖTV beyannamesi ile beyan etmesi ve vergiyi de bu süre içinde ödemesinin uygun görüldüğü, anılan kuruluşun bu kapsamda satışını yaptığı her bir motorlu taşıt aracı için "ÖTV Ödeme Belgesi" düzenleyerek alıcıya vereceği, taşıt aracının kayıt ve tescilinde bu belgeye göre işlem yapılacağı, ayrıca vergi dairesince düzenlenmiş "ÖTV Ödeme Belgesi" aranılmayacağı, düzenlenen ÖTV ödeme belgelerinin birer örneğinin, ilgili döneme ait (2B) numaralı beyanname ile birlikte vergi dairesine verileceği belirtilmiştir.    

            Buna göre, Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletme Müdürlüklerince Gümrük Kanununun 177-180'nci maddeleri uyarınca, tasfiye işlemlerine dayalı satıştan doğan verginin, 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 12.2.1. bölümünde yer alan açıklamalara göre takip eden ayın 15. günü akşamına kadar beyan edilmesi ve verginin de bu süre içinde ödenmesi gerekmektedir.   

          Öte yandan ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listenin 87.03 G.T.İ.P. numarasında yer alan binek otomobillerinden "Diğerleri" grubunda yer alan ve motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçmeyenler için uygulanacak ÖTV oranı %37 olarak belirlenmiş olup, 2009/14802 sayılı Bakanlar Kurulu ile 17.3.2009 ila 15.6.2009 tarihleri arasında bu oranın % 18 olarak uygulanması karara bağlanmıştır.      Dilekçede bahsi geçen olayda, Gebze Tasfiye İşletme Şube Müdürlüğünce 15.5.2009 tarihinde ihale yoluyla satılan araca ilişkin ÖTV'nin adı geçen kuruluş tarafından  bu tarihte tahsil edildiği ve 15.5.2009 tarihli B seri 4017 sıra no.lu ÖTV Ödeme Belgesi düzenlendiği anlaşıldığından, söz konusu belgenin ibrazı halinde ayrıca vergi dairesince düzenlenmiş "ÖTV Ödeme Belgesi" aranılmaksızın kayıt ve tescil işlemlerinin yapılması mümkün bulunmaktadır. Başka bir ifadeyle ÖTV indirimi uygulamasının sona erdiği 15.6.2009 tarihinden sonra kayıt ve tescil başvurusunun yapılması, ÖTV'nin eksik ödendiği anlamına gelmemektedir.      

            Diğer taraftan, dilekçeye konu edilen aracın kayıt ve tescil işlemleri ile ilgili yetkili kuruluş Emniyet Genel Müdürlüğü olup, söz konusu aracın kayıt ve tescili ile ilgili süre hakkında bilginin ilgili Emniyet Müdürlüğünden istenmesi gerekmektedir.  

                                                 Vergi Dairesi Başkanı a.

                                                                                    Grup Müdürü      

                Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.