Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye, akaryakıt istasyonundaki hasılatı anında ekrandan görecek (03.06.08) PDF Yazdır e-Posta
03 Haziran 2008

Maliye Bakanlığı, akaryakıt kaçakçılığının önüne geçilebilmesi için, bütün istasyonlardaki akaryakıt satışlarını elektronik ortamda takibe alıyor.

Üzerinde çalışılan proje ile istasyonların, pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlar aracılığıyla yaptıkları satışlara ilişkin bilgiler, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından herhangi bir müdahaleye imkân vermeyecek şekilde, elektronik ortamda muhafaza edilecek. Bu bilgiler, pompa yazarkasalarına monte edilecek küçük bir cihazın da yardımıyla, yine elektronik ortamda ve otomatik olarak, başkanlığın bilgi işlem merkezine aktarılacak. Bu amaçla hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ Taslağı'na göre, akaryakıt istasyonlarındaki yazarkasaları üreten firmalar, taşıt kimlik birimi sistemiyle ilgili teknik düzenlemeler sırasında, satış bilgilerini Gelir İdaresi Başkanlığı'na gönderecek cihazları da yazarkasaya monte edecek. Uygulamanın başlangıç tarihi ile satış bilgilerinin muhafazası, Gelir İdaresi'ne gönderilme süresi ve yükümlülüğe aykırı davrananlara verilecek cezalar Maliye Bakanlığı'nın daha sonra hazırlayacağı bir tebliğle ilan edilecek. Yetkililer, akaryakıt satışlarının müdahalesiz şekilde ve elektronik ortamda Gelir İdaresi Bilgi İşlem Merkezi'ne aktarılmasıyla birlikte, akaryakıt satışlarının ülke çapında kontrol altına alınacağını belirtiyor. Bu şekilde hem akaryakıt kaçakçılığı ile hem de sektördeki vergi kayıp ve kaçağı ile daha etkin şekilde mücadele edilebileceği vurgulanıyor. Bu arada Maliye Bakanlığı, pompalardaki yazarkasa uygulamasının ardından 'Taşıt Tanıma Sistemi'ni de devreye alıyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=697241