Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kuyruk Yağlarının Toptan ve Perakende Satışında KDV Oranı Hk. PDF Yazdır e-Posta
13 Ağustos 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

DİYARBAKIR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.21.15.01-KDV/2012-221-19

13/08/2012

Konu

:

Kuyruk Yağlarının Toptan ve Perakende Satışında KDV Oranı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda,  karkas etlere yapışık olmayan ve hiçbir işlem yapılmayan  kuyruk yağına uygulanacak KDV oranı hususunda  Başkanlığımız bilgi istenilmektedir. 

            Katma değer vergisi oranları, Katma Değer Vergisi Kanununun 28. maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki I sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için % 1, II sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için % 8, bu listeler dışındaki diğer mal ve hizmetler için ise % 18 olarak tespit edilmiştir.

            Söz konusu  Bakanlar Kurulu Kararı eki II sayılı listenin "A" bölümünün I/b sırasında yer alan "TGTC'nin 2 no.lu faslında yer alan mallar" ibaresi  2011/2466 sayılı Bakanlar Kurulu Karar ile yapılan değişiklikle bu sıradan çıkarılarak I sayılı listenin 3 üncü sırasına alınmış bulunmaktadır. 

            TGTC nin 2 inci faslında "Etler ve yenilen sakatat" tanımlanmıştır. 2 inci fasıl kapsamında büyük ve küçükbaş hayvanların etleri ve sakatatı dahil olmak üzere tüm hayvanların etleri ve sakatatı (mide, işkembe, şirden, bağırsaklar, mesane hariç) ile kümes hayvanlarının, kemikli, kemiksiz, yağlı, yağsız çiğ et ve sakatatı, doğranmış veya kıyma haline getirilmiş, saklanmak veya muhafaza edilmek üzere; soğutulmuş, dondurulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş, tütsülenmiş, enzimlerle (paparin gibi) yumuşatılmış, ürünün karakterini değiştirmeyecek şekilde baharat ilave edilmiş, pişmeyecek şekilde haşlanmış etleri yer almaktadır. TGTC nin 2 inci  faslı kapsamındaki eşyalar arasında büyük ve küçükbaş hayvanların yağları bulunmamaktadır.

            Öte yandan, anılan Bakanlar Kurulu Kararı eki II sayılı listenin A bölümünün, 11 inci sırasında,  TGTC'nin 15 no.lu faslında yer alan yağlardan, insan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olanlar ile bunların üretiminde kullanılmaya elverişli olan ham yağlar yer almaktadır. 

            TGTC'nin 15 inci faslı, hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar ve bunların parçalanma ürünleri, hazır yemeklik katı yağlar; hayvansal ve bitkisel mumları kapsamaktadır.

            Bu nedenle sığır, koyun ve keçilerin karkas etlerinden ayrılan; ham, [taze, soğutulmuş, dondurulmuş), tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş, dumanlanmış veya eritilmiş yağları (kuyruk yağı, kavram yağı, böbrek yağı, iç yağı ve don yağ (çöz. yağ) vb.] 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki II sayılı listenin "A" bölümünün 11 inci  sırasında sayılan 15 inci fasla ait 15.02 tarife pozisyonu kapsamında, bunların insan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olanlarının toptan ve perakende teslimi % 8 oranında katma değer vergisine tabidir.

            2011/2466 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan değişiklikle sadece 2 no lu fasıl kapsamındaki eşyalar II sayılı listeden çıkarılarak I sayılı listeye eklenmiştir.

            Bu nedenle, TGTC nin 15 inci faslı kapsamında yer alan kuyruk yağının herhangi bir işleme tabi tutulsun tutulmasın, insan gıdası olarak tüketilmeye elverişli olması halinde toptan ve perakende teslimi % 8 oranında, insan gıdası olarak tüketilmeye elverişli olmayanlarının teslimi ise genel oranda   (%18) katma değer vergisine tabidir.  

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.