T.C.
ELAZIĞ VALİLİĞİ
Defterdarlık Gelir Müdürlüğü
|
|
|
Sayı
|
:
|
B.07.4.DEF.0.23.10.00-2012-KDV-ÖZE-03-9
|
13/08/2012
|
Konu
|
:
|
Hizmet Alım İşinde Katma Değer Vergisi Tevkifatı
|
|
|
|
|
|
|
İlgide kayıtlı özelge talep formunda; ihale sonucu ... Genel Müdürlüğüne bağlı ...İşletme Müdürlüğü ... İşletme Başmühendisliğine 312.000 ton tüvenan cevher hazırlama ve kalite iyileştirmesi hizmet alım işini üstlendiğinizi, sözleşme kapsamındaki işlerin gerçekleştirilmesi için aylık ücretleri kurum tarafından belirlenmiş 140 adet personel çalıştırıldığını, ayrıca, bakım, onarım ve motorin giderleri firmanızca karşılanmak üzere kurumun talep etmiş olduğu iş makineleri ve kamyonların çalıştırıldığını, kurum tarafından Mart ve Nisan ayı hakedişlerinizden işçi ücretleri için %90 oranında tevkifat ugulandığını, ancak, 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin yürürlüğe girmesi ile birlikte Mayıs ayı hakediş tutarınızın tamamı üzerinden %90 oranında tevkifat uygulandığını belirterek, ekli sözleşme gereği mevcut hizmet alım işinin tevkifata tabi olup olmayacağı hususunun bildirilmesi istenilmiştir.
Katma Değer Vergisi Kanununun 9 uncu maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.
Söz konusu maddenin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan muhtelif KDV Genel Tebliğlerinde tevkifat yapmakla yükümlü kurum ve kuruluşlar, tevkifat kapsamındaki hizmetler ile bu hizmetlere uygulanacak tevkifata ilişkin hükümler belirtilmiş, ancak tevkifat uygulamasına ilişkin söz konusu Tebliğler 14.04.2012 tarih ve 28264 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak 01.05.2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile kaldırılarak uygulamanın kapsamı yeniden düzenlenmiştir. Bu itibarla, 01.05.2012 tarihinden önceki işlemlerde kaldırılan hükümler kapsamında, 01.05.2012 tarihinden sonra yapılan işlemlerde ise 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğindeki açıklamalar çerçevesinde işlem yapılması gerekmektedir.
Diğer taraftan, 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "3.2.5. İşgücü Temin Hizmetleri" başlıklı bölümünde, Tebliğin (3.1.2.) bölümünde sayılanlara, faaliyetlerinin yürütülmesi ile ilgili işlemlerde kullanacakları işgücünün sağlanması şeklinde verilen hizmetlerde (işgücü temin hizmeti alımlarında) alıcılar tarafından (9/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacağı belirtilmiştir.
Tebliğde yer alan açıklamalara göre bu şekilde ortaya çıkan hizmetlerde tevkifat uygulanması için temin edilen elemanların, hizmeti alana ücretli statüsünde hizmet akdiyle bağlı olmaması ve hizmeti alanın sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılması gerekmekte olup, elemanların işletmenin mal ve hizmet üretimi safhalarından herhangi birinde çalıştırılması halinde, sevk, idare ve kontrolün hizmeti alan işletmede olduğu kabul edilecektir.
Öte yandan, 63 No.lu KDV Sirküleri ile değişik 60 No.lu KDV Sirkülerinin "2.2.2.5. İşgücü Temin Hizmetleri" başlıklı bölümünde de konu hakkında detaylı açıklamalara ve uygulamada karşılaşılabilecek örneklere yer verilmiş olup, söz konusu Sirkülerin anılan bölümünde yer alan 4 no.lu örnekte, işgücü temin hizmetlerinde çalışanlara ilişkin bedelin ücret bordrosu, muhasebe kayıtları, sigorta prim bildirgeleri vb. kayıt ve beyanlardan tespit edilerek toplam hizmet bedelinden ayrıştırılabilmesi ve faturada da ayrıca gösterilmesi kaydıyla yalnızca çalışan teminine ilişkin olarak ödenen bedele isabet eden KDV tutarı üzerinden tevkifat yapılabileceği belirtilmiştir.
Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde Eti Maden İşleri Genel Müdürlüğüne bağlı Bigadiç Bor İşletme Müdürlüğü Kestelek Bor İşletme Başmühendisliğine yapılan 312.000 ton tüvenan cevher hazırlama ve kalite iyileştirmesi işinin, anılan kurumun bilfiil sevk, idare ve kontrolü altında olmaksızın yerine getirilmesi mümkün olmadığından bu hizmet işgücü temin hizmeti olarak değerlendirilecek ve hizmet bedeli üzerinden hesaplanan KDV (9/10) oranında tevkifata tabi tutulacaktır.
Öte yandan, işgücü temin hizmetlerinde çalışanlara ilişkin bedelin ücret bordrosu, muhasebe kayıtları, sigorta prim bildirgeleri vb. kayıt ve beyanlardan tespit edilerek toplam hizmet bedelinden ayrıştırılabilmesi ve faturada da ayrıca gösterilmesi kaydıyla yalnızca çalışan teminine ilişkin olarak ödenen bedele isabet eden KDV tutarı üzerinden tevkifat yapılması mümkün bulunmaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim. |