Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2009 enflasyon hedefi yüzde 7,5'a çıkarıldı (04.06.08) PDF Yazdır e-Posta
04 Haziran 2008

Enflasyon rakamları 5. ay itibarıyla iki haneye çıkınca Merkez Bankası, masasında tuttuğu revizyon önerisini hükümete sundu: 2009 yıl sonu için yüzde 7,5'a çıkaralım.

Hükümet de bu öneriye gecikmeden olumlu cevap verdi. 2008 ve 2009 için enflasyon hedefi yüzde 4 olarak belirlenmişti. Bankanın hükümete teklifi Devlet Planlama Teşkilatı'ndan aldığı bir yazıya dayanıyor. Kurum, bankadan 2009-2011 dönemi bütçe hazırlıklarına temel oluşturacak 'Orta Vadeli Program' hazırlıkları için enflasyon rakamlarını isteyince, banka yönetimi durumu hükümete iletti. Çünkü kanunu gereği Merkez, enflasyon hedeflerini hükümet ile birlikte belirliyor. TCMB Başkanı Durmuş Yılmaz ve yardımcısı Erdem Başçı'nın Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'e hitaben yazdığı enflasyon hedefleri ile ilgili mektup, akşam bankanın internet sitesine de konuldu. Genel bir değerlendirmenin yapıldığı mektubun sonuç bölümünde şu ifadelere yer verildi: "Güncellenen projeksiyonlar, enflasyonun yüzde 4 seviyesine ulaşmasının oldukça uzun bir süre alabileceğine işaret etmektedir. Daha da önemlisi enflasyon hedefinin nominal çıpa özelliğini yitirdiği gözlenmektedir. Bu nedenle, enflasyon hedeflerinin, 2009 yılı sonu için yüzde 7,5 ve 2010 yılı sonu için yüzde 6,5 olarak güncellenmesi; 2011 yılı için ise yüzde 5,5 olarak belirlenmesi önerimizi değerlendirmelerinize arz ederiz." Bankanın açıklamasından kısa süre sonra hükümetin de bu öneriyi onayladığı duyuruldu.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=697763