Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Orman İşletme Müdürlüklerince nakliyecilik faaliyetinde bulunan şahıslara yaptırılan orman ürünleri nakliyesi, istiflemesi ve yükleme işlerinin tevkifata tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
06 Şubat 2012

 

T.C.

KARABÜK VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.4.DEF.0.78.10.00-9-5

06/02/2012

Konu

:

KDV Tevkifatı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda;

            ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün kayıtlı mükellefi olarak nakliyecilik faaliyeti ile iştigal ettiğiniz,

            ... Orman İşletmesinden ihale ile makineli orman ürünleri istifleme işini aldığınız,

            Orman İşletme Müdürlüğünün yapılan iş karşılığı 1/3 oranında katma değer vergisi (KDV) tevkifatı yaptığı

            belirtilerek, Orman İşletme Müdürlüklerince nakliyecilik faaliyetinde bulunan şahıslara yaptırılan orman ürünleri nakliyesi, istiflemesi ve yükleme işlerinin tevkifata tabi olup olmadığı konusunda Defterdarlığımız görüşünün bildirilmesi talep edilmektedir.

            KDV Kanununun 9 uncu maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

            Söz konusu maddenin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 91, 95, 96 ve 97 Seri No.lu KDV Genel Tebliğlerinde tevkifat uygulamasının usul ve esasları (tevkifat yapmakla yükümlü kurum ve kuruluşlar, tevkifat kapsamındaki hizmetler ile bu hizmetlere uygulanacak tevkifat oranları) ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

            Öte yandan; işgücü temin hizmetinde tevkifat uygulamasının mahiyetine ilişkin açıklamalara, (örneklere de yer verilmek suretiyle) 8/8/2011 tarihinde yayımlanan 60 Seri No.lu KDV Sirkülerinin 2 nci bölümünde yer verilmiştir.

            Söz konusu Sirkülerde;

            "Tevkifat uygulaması kapsamına giren işgücü temin hizmetleri, mal veya hizmet üretimine ilişkin olarak ihtiyaç duyulan işgücünün, hizmet akdi ile işletmeye bağlı hizmet erbabı çalıştırılmak yerine, alt işverenlerden veya bu konuda faaliyette bulunan diğer kurum, kuruluş ve organizasyonlardan satın alınması şeklinde ortaya çıkmaktadır.

            Bu tür hizmetler, alt işverenlerden temin edilen elemanların, hizmeti alan işletmenin bilfiil sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılabilmesinin mümkün bulunduğu durumlarda tevkifat kapsamına girmektedir.

            İşgücü temin hizmeti veren mükellefin, söz konusu hizmeti bir başka mükelleften temin ettiği elemanları kullanarak sunması halinde kendisine verilen işgücü temin hizmetinde de tevkifat uygulanacaktır.

            İşgücü temin hizmetinin varlığının tespitinde; hizmetin ifasında kullanılan elemanların işgücü temin hizmetini veren firmanın bünyesinde bulunması ve ona hizmet akdiyle bağlı olması, hizmeti alanın sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılması gibi karineler göz önünde bulundurulacak, bu hususların varlığı, taraflar arasında bir sözleşme yapılmışsa bu sözleşmedeki hükümler veya sözleşmeye bağlı teknik şartnamedeki açıklamalar da dikkate alınarak tespit edilecektir."

            denilmektedir.

            Yukarıda yer alan Kanun hükmü, ilgili Genel Tebliğler ve 60 Seri No.lu KDV Sirkülerinde yapılan açıklamalar çerçevesinde; bir hizmetin işgücü temin hizmeti olarak değerlendirilebilmesi için alt işverenlerden temin edilen elemanların, hizmeti alan işletmenin bilfiil sevk ve idaresi altında çalıştırılması gerekmektedir.

            Bu itibarla, ... Orman İşletme Müdürlüğüne vermiş olduğunuz orman ürünlerinin nakliyesi, istiflenmesi ve yüklenmesi işleri, söz konusu işlerde kullanılan elemanların adı geçen Müdürlüğün sevk, idare ve kontrolü altında çalıştırılması halinde tevkifat kapsamında bulunmaktadır.

           Bilgi edinilmesini rica ederim.