Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Apartman sakinlerinin dikkatine!(Kapıcıların SSK' lı olma durumları) PDF Yazdır e-Posta
21 Kasım 2015

Image

Genel Sağlık Sigortası (GSK) uygulaması beraberinde bir çok soruyu da gündeme getirdi. Özellikle gündelikçi ev temizliği, günlük yevmiye ile taşıma vb. iş yapanların primleri nasıl hesaplanacak ve ödenecek. Apartmanlarda ortak sorun. Dışarıdan hizmetli tutmak. Apartmanın her akşam çöplerini toplayan bu hizmetli hafta da bir kez de merdiven ve bahçe temizliği yapar. Bu çalışma kısmi zamanlı çalışmadır. Çalışanın sigorta bildirimi yapılmalıdır. Ayrıca işe giriş tarihi ile işten çıkarıldığı tarih arasında bir yılı aşkın süre geçerse kıdem tazminatı hakkı doğar. Şimdi Yargıtay kararını okuyalım.

Özetle: Somut olayda; 14 daireli ve sobalı binada haftada bir gün apartman ve bahçe temizliği yaptığı, her akşam çöpleri aldığı anlaşılan davacının çalışma şeklinin kısmi zamanlı (part-time) olduğu kabul edilerek hizmet tespiti yapılmalıdır.

YGHK 12.5.2010 tarih E.2010/21-230 K.2010/266 Yargıtay kararı kaynak Istanbul Barosu
Yapılması gereken nedir?

1- Yazılı kısmi süreli sözleşme yapmak. 
2- Çalışılan saate göre ücret ödemek .
3- Günlük çalışma saati 30 ile çarpılarak bulunan rakam 7,5 a bölünecek böylece aylık çalışma gün sayısı belirlenecek. Küsurat tam gün sayılacak.

Diyelim ki kısmi süreli çalışma ayda 10 gün çıktı. Apartman yöneticisi günlük asgari ücretin altında kalmamak kaydıyla 10 günlük ücreti üzerinden sigorta bildirimini yapacak ve primini yatıracaktır.

Çalışan isterse 30 günden 10 günü çıkarmak suretiyle eksik kalan 20 günü her zaman borçlanarak hizmetten saydırabilir. Bu hak 6111 sayılı Yasa ile 1.3.2011 tarihinden sonra geçen hizmetler için sağlanmıştır.

Ayrıca borçlanma yapmak istemeyen çalışanın eksik kalan günleri için isteğe bağlı sigorta yaptırması da mümkündür.

Ancak isteğe bağlı sigorta yaptırmayan çalışanın en yakın kaymakamlığa başvurarak gelir testi yaptırması zorunludur. Gelir testi sonucu ailede fert başına geliri aylık asgari ücretin üçte birinden az çıkarsa sağlık primini devlet karşılayacaktır. Ahmet Metin AYSOY

http://www.dunya.com/yorum-inceleme/apartman-sakinlerinin-dikkatine-281682h.htm

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.