Türkiye’nin hem ihracatı hem de ithalatı Nisan ayında, geçen yılın aynı ayına göre pahalanırken, miktar bazında artışını sürdürdü.
Türkiye, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27 daha pahalı olmak üzere miktar bazında yüzde 8.8 daha fazla ithalat yaparken, yüzde 23 daha yüksek fiyatla yüzde 11 daha fazla miktarda ihracat gerçekleştirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dış ticaret miktar ve birim değer endekslerinin Nisan ayı sonuçlarını açıkladı. Geçici dış ticaret verilerinden hesaplanan 2003=100 temel yıllı dış ticaret endekslerine göre; Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracat birim değer endeksi yüzde 23.3, ithalat birim değer endeksi ise yüzde 27.1 oranında arttı.
Anılan ayda ihracat miktar endeksi yüzde 11.1, ithalat miktar endeksi yüzde 8.8 oranında artış gösterdi.
İhracat miktar endeksleri ana sektörler itibariyle, geçen yılın aynı ayına göre, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 1.6, balıkçılık sektöründe yüzde 6.6 oranında düşüş, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 38.4, imalat sanayii sektöründe yüzde 11.1 oranında artış gösterdi.
Aynı dönemde; ithalat miktar endeksleri, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 2.1 oranında düşüş, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 6.8, imalat sanayii sektöründe yüzde 9 oranında artış kaydetti.
HEM İHRACAT HEM İTHALAT PAHALANDI
Geçen yılın aynı ayına göre, ihracat birim değer endeksi yüzde 23.3, ithalat birim değer endeksi de yüzde 27.1 oranında arttı. İhracat birim değer endeksleri, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 20.4, balıkçılık sektöründe yüzde 22.3, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 16.4, imalat sanayii sektöründe ise yüzde 23.6 oranında artış kaydetti.
İthalat birim değer endeksleri geçen yılın aynı ayına göre, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 41.9, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 62.5, imalat sanayii sektöründe yüzde 19.6 oranında arttı.
İhracat birim değer endeksleri, lokomotif sektörler olarak adlandırılan tekstil ürünlerinde yüzde 12.5, giyim eşyasında ise yüzde 26.2 oranında artış gösterdi.
Geçen yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında, motorlu kara taşıtları grubunun ihracat miktar endeksinin yüzde 27.8, ithalat miktar endeksinin yüzde 23.5 arttığı belirlendi.
İmalat sanayii sektörü içinde yer alan ana metal sanayii alt sektörü ihracat miktar endeksi yüzde 18.3 yükselirken, ithalat miktar endeksi ise yüzde 6.8 oranında geriledi. Aynı sektörün ihracat birim değer endeksi yüzde 33.9 ve ithalat birim değer endeksi yüzde 23.2 oranında arttı.