Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Genel Sağlık Sigortası Borçlusu olup yapılandırma yapanlar 30 kasım günü ödeme yapacak mı? PDF Yazdır e-Posta
30 Kasım 2015

Image

Bir çok işsiz, üniversite mezunu olup, askerden dönenler GSS borcu ile karşı karşıya kaldılar. Seçim zamanı BKK ile hastane kapıları Aralık sonuna kadar açıldı, fakat ilaç hakları kapalı kaldı.

2 Kasım tarihine kadar SYDV başvurup gelir testi yada SYDV gelir testine gitmeden borçlu olanlar.

Çıkan borçlarını yapılandırma yaparak ödemek için müracaat edenler için 30 Kasım 2015 Pazartesi bugün son gün.

BORÇLULAR İKİLEMDE KALDI

PEŞİN ÖDEYENE FAİZ YOK

5510 sayılı Kanunun 60. maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamındaki sigortalılık statüsünden kaynaklanan alacak aslının tamamının 30.11.2015 tarihine kadar ödenmesi halinde bu alacaklar için herhangi bir faiz alınmayacaktır.

5510 sayılı Kanunun 60. maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamındaki sigortalıların kapsama giren alacak  asıllarının tamamını 30.11.2015 tarihine kadar ödemeleri halinde, hem 5510 sayılı Kanun uyarınca hesaplanan gecikme cezası ve gecikme zammının tahsilinden, hem de geçici 60. maddeye göre TEFE/ÜFE/Yİ-ÜFE tutarları esas alınarak hesaplanan tutarının tahsilinden vazgeçilecektir.

TAKSİTLE ÖDEME

Kapsama giren borçlar için taksitle ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde geçici 60. madde kapsamına giren borçların, ikişer aylık süreler itibariyle 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödenmesi mümkün bulunduğundan, başvuru formunda bahse konu taksit sürelerinden birinin tercih edilmesi gerekmektedir.

Başvuru formunda borcun ne şekilde ödeneceğinin veya taksitle ödeme yolunun seçilmesine rağmen borcun kaç taksitte ödeneceğinin beyan edilmemesi halinde, borcun azami taksit süresi içinde ödeneceğinin kabul edildiği varsayılarak 18 eşit taksit üzerinden ödeme planı hazırlanacaktır.

Yine, borçlarını taksitler halinde ödeme yolunu tercih eden borçluların, başvuru formunda seçebilecekleri 6, 9, 12 veya 18 taksitten biri yerine farklı bir taksit sayısı seçmeleri halinde, taksit sayısına en yakın üst dilimdeki taksit sayısını18 taksitten daha fazla süreli bir taksit süresini tercih etmiş olmaları halinde ise 18 taksit süresini tercih ettikleri kabul edilecektir.

Kapsama giren tüm borç türleri için aynı ödeme şekli (peşin veya taksitle) tercih edilebileceği gibi, bir borç türü için peşin, diğer borç türleri için taksitle ödeme yolu veya bir borç türü için farklı sayıda taksit, diğer borç türü için farklı sayıda taksit de seçilebilecektir.

Taksitler halinde ödenecek olan tutarın tespiti sırasında, öncelikle kapsama giren alacaklara ilişkin alacak aslı ile TEFE/ÜFE/Yİ-ÜFE oranları esas alınarak gecikme cezası ve gecikme zammı yerine dikkate alınacak tutar hesaplanacak, ardından bulunan bu tutar, borçlularca talep edilen taksit sayısına göre;

- 6 eşit taksit için (1,05),

- 9 eşit taksit için (1,07),

- 12 eşit taksit için (1,10),

- 18 eşit taksit için (1,15),

katsayısı ile çarpılacaktır.

İkişer aylık dönemler itibariyle ödenecek olan taksitlerin ödeme vadesi ikinci ayın son günü itibariyle sona erecek olmakla birlikte, taksitlerin ödeme vadesinin son gününün resmi tatile rastlaması halinde süre, resmi tatili izleyen ilk iş günü sona erecektir.

60. madde kapsamına giren borçlar için peşin ödeme başvurusunda bulunan borçlulardan;

- 5510/60-g kapsamındaki borçluların  31.3.2016 tarihine kadar,

başvuruda bulundukları birime müracaat etmeleri halinde peşin ödeme başvuruları taksitle ödeme başvurusuna çevrilecektir.

Ödeme planlarının ilgililere tebliği

Geçici 60. madde uyarınca yapılacak başvurulara istinaden hazırlanan ödeme planları, başvuru formunda beyan edilen adrese gönderilmek suretiyle imza karşılığı elden verilecek ya da 7201 sayılı Tebligat Kanununa göre ilgililere tebliğ edilecektir.

Hal böyle olmakla birlikte ödeme planları oluşturulduktan sonra ödenecek tutarlar banka ekranlarına yansıtılacağından, ödeme planları tebliğ edilememiş borçluların her ne kadar ödeme planları taraflarına ulaşmamış olsa bile banka kanalıyla ödeme yapmaları mümkün olacaktır.

HÜKÜMET PROGRAMINDA AFDAN SÖZ ETMESİ ANCAK KANUN DÜZENLEMESİ İLE HAYATA GEÇER

Genel Sağlık Sigortası kapsamında yapılan gelir testi sistemi ve buna bağlı Genel Sağlık Sigortası Primi ödemelerini gözden geçirerek, sistemin etkinliği ve verimliliğini artırılacak.

Lise veya üniversite mezunu gençlerin Genel Sağlık Sigortası (GSS) giderlerinin iki yıl süreyle gelir testi yapmaksızın ve prim alınmaksızın devlet tarafından karşılanmasını sağlanacak. Böylece gençlerin ücretsiz sağlık hizmeti sunmuş olunacak. Ayrıca, gençlerin genel sigorta borçları sıfırlanacak.

Ø  TBMM yasa döneminde konuyla ilgili yasal düzenleme yapıldığında ödeme yapanların iadesine yer verilecek mi?

Ø  Yasayı hazırlayanlar ödeme yapanların iade yapılmaması halinde ileride yararlanmayı düşündükleri GSS prim borçlarından mahsuplaşma güncel değerden yapılacak mı?

Asıl korkulan çıkan borcu ödemesi halinde tekrar geri alınmaması ,bu konuda yaşanan ikilem var.

Bu arada 30 Kasımı beklemeden peşin ödeme yapanlar, ödediklerimiz ne olacak, biz  ödeyenler mağdur değil miyiz? Haklı serzenişler var.

İlerleyen günlerde konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin  bu konuda açıklama yapmaları gereklidir.

ÇSGB Sn. Süleyman Soylu yapacağı açıklama ile borçlu yada borcunu ödeyen GSS' larına  yüreğine su serpmesi gerekiyor. Vedat İlki

http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=8100

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.