Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Esnafların iş kazası geçirmesi PDF Yazdır e-Posta
05 Aralık 2015

Image

İş kazası; iş yerinde bulunduğu sırada veya yürütmekte olduğu iş nedeniyle iş yeri dışında meydana gelen ve onu hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen özre uğratan olaydır. SSK’ya kayıtlı çalışanın bir iş kazası geçirmesi halinde sorumluluk işverene ait olduğundan genelde bu konudaki uygulamalar bilinmektedir. Fakat Bağ-Kurlu kişilerin iş kazası geçirmesi durumunda uygulama ve haklar bilinmemektedir.

Bağ-Kurlu’ya da ödenek var

Bağ-Kurlular yani işverenler Sosyal Güvenlik Kurumu’na borçları olmamak şartıyla yatarak tedavilerinde istirahat raporu aldıkları süre boyunca iş göremezlik ödeneğinden faydalanmaktadırlar. Bunun diğer anlamı ayakta tedavilerde iş göremezlik ödeneği verilmiyor. 

İş kazasını SGK’ ya bildirmesi

Bağ-Kurlu kişilerin iş kazası geçirmesi halinde bir ayı geçirmemek şartıyla kendisi tarafından geçirdiği iş kazasına ilişkin bildirimine engel olmadığı günden sonraki üç iş günü içinde iş kazası bildirim formu ile kuruma iş kazasını bildirmesi gerekmektedir. Bağ-Kurlular’ın İş kazası bildirimleri, e-sigorta portalından bildirim açılıncaya kadar kuruma manuel ortamda, iadeli taahhütlü posta ile veya adi posta ile yapılmalıdır. Burada adi posta yoluyla bildirimde dikkat etmek gerekiyor, çünkü iş kazası bildirimi Sosyal Güvenlik Kurumu’na ulaştığındaki işlem tarihi dikkate alındığından 3 günlük bildirim süresini kaçırma ihtimali yüksektir.

Sorular/Cevaplar

İmam nikâhlı eşin ölmesinde eşe maaş bağlanmaz

SORU 1: Bağ-Kur emeklisi olan imam nikâhlı eşim vefat etti. Ölüm aylığı alabilir miyim?

CEVAP 1: Dul eşe aylık bağlanabilmesi için; ölüm tarihinde sigortalı ile Medeni Kanuna uygun olarak evlilik ilişkisinin bulunması gereklidir. Eşlerin, dini nikâhla evlenmiş olması ya da birlikte yaşamaları, hak sahibi olma niteliği kazandırmaz.

Yetim kız çocukları SSK’lı işe girerse yetim maaşları kesilir

SORU 2: SSK'dan yetim aylığı alan kız yetimim. Bir günlük SSK’ya giriş-çıkış yaparsam aylığım kesilir mi?

CEVAP 2: Kız çocuklarının aylıkları, sigortalı işe girmeleri halinde kesilir. İşten ayrılmaları halinde talep edilirse tekrar aylık bağlanır.

Çalışan bayana babasının maaşı bağlanmaz

SORU 3: SSK’lı olarak çalışan bekâr bir bayanım. Bağ-Kur emeklisi iken vefat eden babamdan yetim aylığı alabilir miyim?

CEVAP 3: Kız çocuklarına aylık bağlanabilmesi için; sigortalı olarak çalışmamaları ve herhangi bir yerden aylık almamaları gerekmektedir. SSK’lı olmanız nedeniyle babanızdan dolayı yetim aylığı bağlanması mümkün değildir. Bünyamin Çolak

http://www.yenidonem.com.tr/yazar/bunyamin-colak/esnaflarin-is-kazasi-gecirmesi/2223.html

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.