Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Çalışma süresinden sayılan durumlar PDF Yazdır e-Posta
09 Aralık 2015

Image

Çalışma süresi, işçinin çalıştırıldığı işte geçirdiği süredir. Çalışılan iş yerlerinde işçilerin ara dinlenmeleri vardır. Ara dinlenmeleri, çalışma süresinden sayılmaz. Ara dinlenmeleri, iklim, mevsim, yöredeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak, 24 saat içinde kesintisiz 12 saat dinlenme süresi dikkate alınarak düzenlenir.

NORMAL ÇALIŞMA SÜRESİ
Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok 45 saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, iş yerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Haftanın iş günlerinden birinde kısmen çalışılan iş yerlerinde, bu süre haftalık çalışma süresinden düşüldükten sonra, çalışılan sürenin çalışılan gün sayısına bölünmesi suretiyle günlük çalışma süreleri belirlenir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.

Bazı süreler vardır ki işte veya iş yerinde çalışılmasa bile çalışılmış kabul edilmektedir. Bu süreler şunlardır;

  1. Çalışma yerlerine ulaşma ve buralardan çıkışlarda geçen süre: Madenlerde, taş ocaklarında yahut yeraltında ve su altında çalışılacak işlerde işçilerin kuyulara, dehlizlere inmeleri, girmeleri ve çıkmaları için gereken süreler çalışma süresinden sayılır.
  2. Başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilen işçinin yolda geçirdiği süreler: İşçilerin, işveren tarafından iş yerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde geçen süreler çalışma süresinden sayılır.
  3. İşçinin işe hazır beklediği süreler: İşçinin, çıkacak işi bekleyerek boşa geçirdiği süreler günlük çalışma süresinden sayılır.
  4. İşçinin asıl işini yapmaksızın geçirdiği süreler: İşçinin, işverenle ilgili herhangi bir yerde meşgul edilmesi suretiyle asıl işini yapmaksızın geçirdiği süreler işçinin günlük çalışma süresinden sayılır. Örneğin işçinin bazen işverenin özel işleriyle uğraştığı zamanlar.
  5. Kadın işçilerin emzirme süresi: Günde toplam 1,5 saat süt izni verilir ve kadın işçinin günlük çalışma süresinden sayılır.

SİGORTALI OLDUKTAN ÖNCEKİ DOĞUMLAR İÇİN BORÇLANMA YAPAMAZSINIZ

SORU: Annem 01.01.1965 doğumlu. İlk işe giriş tarihi Haziran 1984 yılıdır. İlk çocuk doğum tarihi Temmuz 1982, ikinci çocuk doğum tarihi ise Ocak 1994 yılıdır. Ödenmiş toplam gün sayısı 2350 civarıdır. Annem 1991 tarihinde işten ayrıldıktan sonra bir daha çalışmadı. Buna göre, annem kaç yıl borçlanabiliyor?  Şuan emeklilik hakkı var mı? Bilgi verip, yardımcı olabilirseniz sevinirim. (Ümit YILMAZ)

CEVAP: Ümit Bey doğum borçlanmasında ana kriter sigortalı kapsamına girildikten sonra gerçekleşen doğumlar için borçlanma yapılmaktadır. Dolayısıyla anneniz için 1982 tarihindeki doğum için borçlanma yapamazsınız. Sadece 1994 yılındaki doğum için annenizin 2 yıllık borçlanma imkânı bulunmaktadır. 2 yıllık borçlanmayla birlikte annenizin toplam 3070 prim günü olmaktadır. Annenizin normal emeklilik şartları 20 yıl 41 yaş ve 5000 gündür. Yani 1930 gün daha çalışarak emekli olabilir. Veya yaş haddinden emeklilik için ise anneniz 3600 günü tamamladıktan ve 58 yaşını doldurduktan sonra 2023 yılında anneniz emekli olabilir. Bünyamin Çolak

http://www.yenidonem.com.tr/yazar/bunyamin-colak/%E2%80%8Bcalisma-suresinden-sayilan-durumlar/2255.html

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.