Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşverenler Bu Cezalara Dikkat Etsin PDF Yazdır e-Posta
18 Aralık 2015

Image

Sigortasız işçi çalıştırma halinde işverenler yüksek tutarda cezalarla karşı karşıya kalabilirler. Bu cezalarla zarar etmek istemeyen işverenler kayıt dışı işçi çalıştırmaktan uzak dursunlar.

İki gün önceki yazımızda sigortasız çalıştırılan işçilerden bahsetmiş ve bu durumda işçilerin nasıl hizmet tespit davası açacaklarını açıklamıştık. Gelen e-postalardan bir kısmı işverenlerle ilgiliydi ve bu durumda SGK tarafından kesilen ceza miktarları soruldu. Evet, gerçekten de hizmet tespiti sonucunda işverenler çok yüksek meblağlı cezalarla karşı karşıya kalabiliyorlar.

Sigortalılık tescil edilmezse ceza var
İşverenlerin, sigortalı sayılan kişiler için işe giriş bildirgesini vermediğinin,

  • Mahkeme kararından,
  • Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarınca yapılan tespitlerden,
  • Diğer kamu idarelerinin denetim elemanlarının kendi mevzuatları gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemelerden,

 Bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ile kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelerden anlaşılması halinde işverenler hakkında her bir sigortalı için aylık brüt asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası uygulanıyor. Bu tutar 2015 yılı için 2547 TL’ye tekabül ediyor.
Ayrıca bu tespit tarihlerinden itibaren bir yıl içinde SGK tarafından tekrar bildirge verilmediğinin anlaşılması halinde, işverenler hakkında bu defa her bir sigortalı için aylık brüt asgari ücretin beş katı (2015 için 6267 TL) tutarında idari para cezası söz konusu.

Prim belgesinden de ceza var
Sigortasız işçi çalıştırma halinde işverenler sigortalıyı tescil etmeme dışında başka cezalarla da muhatap oluyor. Çünkü geçmişte SGK'ya verdikleri prim belgeleri eksik kabul ediliyor ve sigortalının çalıştığı tespit edilen her ay için asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası uygulanıyor.

Bu sebeple işverenlere tavsiyem böyle bir kayıt dışı çalışma söz konusuysa geçmişe dönük prim belgelerini SGK tespit etmeden kendilerinin vermesi. Eğer kendiliklerinden ek prim belgesi verirlerse ödeyecekleri idari para cezası 16 kat azalır yani asgari ücretin 1/8'i oranında ceza öderler.

Cezayı peşin ödeyene indirim var
İşverenler sigortasız çalıştırma nedeniyle idari para cezası ödemek zorunda kalırlarsa peşin ödeme yolunu seçmelerinde fayda var. Bu sayede peşin ödeme indiriminden faydalanmaları mümkün.

Bu indirim hiçbir ayrım olmadan SGK tarafından kesilen tüm idari para cezalarına uygulanabiliyor. Şayet SGK tarafından kesilen idari para cezasını, SGK’ya itiraz etmeden veya yargı yoluna başvurmadan önce tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde peşin olarak öderseniz, cezanın dörtte üçü tahsil ediliyor. Yani cezanın yüzde 25’i indiriliyor.


Ayrıca peşin ödeme idari para cezasına karşı itiraz ve yargı yoluna başvurma hakkını da etkilemiyor. Mehmet Bulut

http://www.meydangazetesi.com.tr/isverenler-bu-cezalara-dikkat-etsin-makale,2152.html

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.