Çeyiz yardımında 10 soru 10 cevap |
20 Aralık 2015 | |
Çeyiz yardımına ilişkin yönetmelik nihayet Resmi Gazete'de yayımlandı. Ancak düzenleme uygulanabilirlik ve hukuksal olarak bazı problemler içeriyor.
7 Nisan 2015 tarihinde 6637 sayılı Torba Yasa ile çeyiz yardımı adı altında önemli bir düzenleme getirilmişti. Ancak aradan geçen 8 aya rağmen ne bu konuyla ilgili bir yönetmelik çıkartılmıştı ne de bankalar, ilgili kuruluşlar vs. bilgi sahibiydi. Yani çeyiz yardımı yürürlüğe girmesine rağmen uygulanamıyordu. Nihayet bu hafta Resmi Gazete' de Çeyiz yardımı ile ilgili Yönetmelik yayımlandı ve uygulamanın nasıl işleyeceği ayrıntılarıyla açıklandı. Yönetmelik kanuna aykırı Çeyiz Yardımı Yönetmeliği yayımlandı yayımlanmasına ama uygulama noktasında önemli bir hukuksal sıkıntıyı da beraberinde getirdi. Yönetmelik ile Kanunun getirdiği hakkın kullanılması ötelendi. Nasıl mı? Açıklayalım… Çeyiz yardımının getirildiği 6637 sayılı Kanun'a göre uygulamanın yürürlüğe giriş tarihi Kanunun yayınlandığı tarih. Yani 7 Nisan 2015. Dolayısıyla çeyiz yardımı hesabının açılmasına ve faydalanmaya bu tarihten başlanabilmesi gerekiyordu. Ancak bu hafta yayınlanan yönetmelikte ilginç bir yürürlük tarihi yer aldı. Buna göre yönetmelik yayım tarihinden itibaren 4 ay sonra yürürlüğe girecek. Yani 16 Nisan 2016'da. Anlayacağınız Kanunda belirtilen yürürlük tarihi yönetmelikle uzatıldı. Çeyiz yardımından tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yararlanabilecek. Bunun yanı sıra doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bunların üçüncü dereceye kadar olan altsoyları da çeyiz yardımından yararlanmak için başvuruda bulunabilecekler. Yani ülkemizde yaşayıp Türkiye Vatandaşı olmayan yabancıların çeyiz yardımından yararlanması söz konusu değil. Çeyiz yardımından yararlanma noktasında önemli bir koşul daha var. Bu da 27 yaş sınırı. Yani çeyiz yardımından yararlanabilmeniz için evliliğinizi 27 yaşını doldurmadan yapmanız gerekiyor. Aksi taktirde tabiri yerindeyse Devlet sizi evde kalmış sayıyor ve çeyiz yardımında bulunmuyor. Çeyiz yardımından yararlanmak isteyenler Türkiye'deki mevduat veya katılım bankalarının şubelerinde Türk Lirası cinsinden bir çeyiz hesabı açmaları gerekmekte. Çeyiz hesabı açtıktan sonra da asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları ve evliliklerini müteakip ilgili bankaya başvurmaları halinde Devlet tarafından çeyiz yardımı katkısı ödenecek. Yani çeyiz yardımı alabilmeniz için en geç 24 yaşında hesap açtırmanız gerekiyor. Çünkü 27 yaşından sonra yardım alamıyorsunuz. Bu da uygulamanın bir diğer sıkıntılı yönü… Çeyiz yardımına hak kazandıysanız en az 3 yıl boyunca hesabınızda biriktirmiş olduğunuz toplam tutarın %20'sine kadar Devletten çeyiz yardımı alabileceksiniz. Yönetmeliğe göre, alınacak yardım tutarı, düzenli ödeme süresi 36-47 ay olanlar için hesaptaki birikim tutarının yüzde 10'u (ödenecek tutar 4000 lirayı geçmeyecek); 48-59 ay arası olanlar için yüzde 15'i (ödenecek tutar 4500 lirayı geçemeyecek); 60 ay ve üzeri olanlar için yüzde 20'si (ödenecek tutar 5000 lirayı geçemeyecek).
Ayrıca 18 yaşından küçükler adına veli veya vasisi tarafından çeyiz hesabı açılabilir. Çeyiz hesabına ödemelerin düzenli olarak yapılması gerekiyor. Ödemelere ilişkin alt sınır 100 TL, üst sınır ise 1000 TL. Bu ödemeler aylık veya 3 aylık periyotlarla yapılabilecek. 3 aylık ödeme planı yapılması durumunda aylık alt ve üst sınırların 3 katı tutar geçerli olacak. Katılımcı, çeyiz hesabının açılış tarihinde bir defaya mahsus olmak üzere, üst sınırı aşan bir tutar yatırabilecek. Ancak bu tutar 15 bin TL'yi geçemeyecek. Şayet çeyiz yardımından yararlanmak için hesap açtıran kişi aylık ödeme planını seçmişse bir dönem içinde 3 defadan fazla düzenli ödemeyi aksatmaması gerekiyor. Eğer 3 aylık ödeme planını seçmişse bir dönem içinde bir defadan fazla düzenli ödeme aksatılmamalı. Eğer aksatılırsa hesap çeyiz hesabı statüsünden çıkartılıyor ve devlet katkısı ödenmiyor. Üç yıl çeyiz hesabına düzenli ödeme yapan ve 27 yaşından önce evlenen katılımcı, evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde aile cüzdanı ve ilk evliliği olduğuna dair ilçe nüfus müdürlüğünden alacağı belge ile çeyiz hesabının bulunduğu bankaya müracaat edecek. Daha sonra evraklar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na gönderilecek ve Bakanlık onayından sonra yardım çeyiz hesabınıza yatırılacak. Kanuna göre hesap sahibinin devlet katkısına hak kazanmış olması koşuluyla yani hesap açılalı 3 yıl geçmiş olması şartıyla, hak ettiği çeyiz yardımının tamamı ile çeyiz hesabında biriken toplam miktarın bir yıllık asgari net ücrete karşılık gelen tutarı haczedilemeyecek. Mehmet Bulut http://www.meydangazetesi.com.tr/ceyiz-yardiminda-10-soru-10-cevap-makale,2165.html Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz. |