Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Resmi Gazetede yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ özetleri PDF Yazdır e-Posta
25 Aralık 2015

Image

 

Resmi Gazetede yayımlanan;

- 458 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle, bazı sabit kıymetler için amortisman oranı belirlenmiş, bazı sabit kıymetler için ise oran değiştirilmiştir.

- 460 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle, Vergi Usul Kanunu’nda yer alan ve 01.01.2016 tarihinden itibaren uygulanacak had ve tutarlar ilan edilmiştir.

- 461 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle, ihracat işlemlerinde e-Fatura uygulamasının başlangıç tarihi bir yıl ertelenerek 01.01.2017 olarak yeniden belirlenmiştir.

- 462 ve 463 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleriyle; yurt içi yurt dışı yolcu taşımacılığı ile sinema, tiyatro, konser, spor müsabakası ve benzeri etkinlikler için bilet düzenleyen mükelleflerin elektronik ortamda bilet düzenlemelerine ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.

- 465 no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle, yeni nesil ödeme kaydedici cihazların Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemine kaydı, kullanıcılara satışı ve satış sonrası servisi gibi işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

- 466 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti bulunan mükelleflerin Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazları kullanma mecburiyetinin başlama tarihleri yeniden belirlenmiştir.

25.12.2015 tarihli Resmi Gazetede yedi adet Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yayımlanmıştır.

Söz konusu Tebliğlerde yer alan düzenlemeler aşağıda özetlenmiştir.

458 Sıra No’ lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği

Tebliğ ile amortismana tabi sabit kıymetlerin faydalı ömürlerini ve amortisman oranlarını belirleyen 333 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin ekinde yer alan listede değişiklikler yapılmıştır.

Yapılan düzenleme ve değişkliklerle örneğin;

- Taşıtlarda kullanılan lityum iyonlu piller için amortisman oranı % 12,50 olarak belirlenmiş,

- Dijital baskı makinaları için amortisman oranı % 10,00 olarak belirlenmiş,

- Gaz Türbinleri: Kompresör ile basınçlandırılmış hava ile doğalgaz, motorin, nafta ve benzeri yakıtların karıştırılarak yakılması sonucunda ortaya çıkan ısı enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren ekipmanlar için amortisman oranı % 6,66 olarak değiştirilmiş (değişiklik öncesi % 20,00)

- Elektrik enerjisi tüketimini ölçmede kullanılan sayaçlar için amortisman oranı % 20,00 olarak belirlenmiştir.

Tam liste linkte yer alan Tebliğden incelenebilir.

460 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği

Tebliğ ile Vergi Usul Kanunu’nda yer alan ve 01.01.2016 tarihinden itibaren uygulanacak had ve tutarlar ilan edilmiştir.

Tebliğde yer alan belirlemelere göre örneğin;

- Fatura düzenleme sınırı 900,00 TL

- Doğrudan gider yazılacak demirbaşlara ilişkin sınır 900,00 TL

- Sermaye şirketleri için I. derece usulsüzlük cezası tutarı 126,00 TL

- Fatura ve benzeri belge verilmemesi ve alınmaması halinde, her bir belge nevine ilişkin olarak kesilecek toplam ceza tutarı 110.000,00 TL

- Tahsilat ve ödemelerini banka ve benzeri kuruluşlarca düzenlenecek belgelerle tevsik etmeyenlere bir takvim yılı içinde kesilecek toplam usulsüzlük cezası 1.100.000,00 TL

olmaktadır.

461 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği

Tebliğ ile 454 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde değişiklik yapılarak, ihracat işlemlerinde e-Fatura uygulamasının başlangıç tarihi bir yıl ertelenerek 01.01.2017 olarak yeniden belirlenmiştir.

462 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği

Tebliğde, hava yolu ile yurt içi veya yurt dışı yolcu taşımacılığı işi ile iştigal eden mükelleflerin elektronik ortamda bilet düzenlemelerine, düzenledikleri e-Biletleri muhatabına iletmeleri ile bu belgeleri muhafaza ve ibraz etmelerine ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.

Tebliğe göre, hava yolu ile yurt içi veya yurt dışı yolcu taşımacılığı işiyle uğraşan mükellefler girmektedir.

Tebliğde e-Bilet uygulamasının ihtiyari olduğu, kapsama girenlerin istemeleri ve Gelir İdaresinden izin almaları halinde uygulamadan yararlanabilecekleri belirtilmiştir.

463 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği

Tebliğde, sinema, tiyatro, konser, spor müsabakası ve benzeri etkinlikler için bilet düzenleyen mükelleflerin elektronik ortamda bilet düzenlemelerine ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.

465 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği

Tebliğde, yeni nesil ödeme kaydedici cihazların gelir idaresi başkanlığı bilgi işlem sistemine kaydı, kullanıcılara satışı ve satış sonrası servisi vb. işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesine dair usul ve esaslar belirlenmiştir.

466 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği

Tebliğde, ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti bulunan mükelleflerin Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazları kullanma mecburiyetinin başlama tarihleri yeniden belirlenmiştir.

Tebliğde, YNÖKC uygulamasına geçiş sürelerinin, şirketlerin brüt satış hasılatlarına göre belirlenmesi öngörülmektedir. Buna göre 2014 yılı itibariyle satışları veya gayri safi iş hasılatları;

- 1 milyon TL’yi aşan mükellefler 01.04.2016 tarihinden,

- 1 milyon TL ile 500 bin TL kadar olan mükellefler 01.07.2016 tarihinden,

- 500 bin TL ile 150 bin TL arasında olan mükellefler 01.10.2016 tarihinden,

- 150 bin TL’den az olan mükellefler ise 01.01.2017 tarihinden,

itibaren Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz kullanmak zorundadır. Dileyen mükellefler bu tarihlerden önce de YN ÖKC kullanımına başlayabilirler.

25.12.2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan yedi adet Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin kısa özeti yapılmıştır. Uygulama yapmadan daha ayrıntılı incelenmeli veya uzman yardımı alınmalıdır.

İlgili Genel Tebliğlere aşağıdaki bağlantılar aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

 

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.