Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SGK’da iş yeri devri intikali ve nakli PDF Yazdır e-Posta
26 Aralık 2015

Image

Sosyal güvenlik mevzuatımıza göre iş yeri, sigortalı sayılanların maddî olan ve olmayan unsurlar ile birlikte işlerini yaptıkları yerlerdir. İş yerinde üretilen mal veya verilen hizmet ile nitelik yönünden bağlılığı bulunan ve aynı yönetim altında örgütlenen iş yerine bağlı yerler, dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene ve bakım, beden veya meslek eğitimi yerleri, avlu ve büro gibi diğer eklentiler ile araçlar da iş yerinden sayılır.

İşyeri bildirgesi
İşveren, örneği Kurumca hazırlanacak iş yeri bildirgesini en geç sigortalı çalıştırmaya başladığı tarihte, Sosyal Güvenlik Kurumu’na vermekle yükümlüdür. Şirket kuruluşu aşamasında, çalıştıracağı sigortalı sayısını ve bunların işe başlama tarihini, ticaret sicili memurluklarına bildiren işverenlerin, bu bildirimleri Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılmış sayılır. Ticaret sicili memurlukları, kendilerine yapılan bu bildirimi en geç on gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmek zorundadır. 

E-iş yeri bildirgesi
Ülkemizin elektronik sistemlerde yapmış olduğu çalışmalardan sonra devletin çeşitli kurumları da ‘e’ (elektronik) uygulamalara hızlı geçişler yapmıştır. Yeni uygulamalardan bir tanesi de manuel ortamda yapılan iş yeri bildirgelerinin elektronik ortamda bazı illerde uygulanmaya başlamasıdır. Tabii elektronik ortamda yapılmasıyla beraber eklerinin ve bildirgenin bir suretinin Sosyal Güvenlik Kurumu iş yeri tescil servisine verilme yükümlülüğünün devam ettiğini de gözden kaçırmamak gerekiyor. 

Şirketlerin nevi değişikliği, birleşmesi ve katılma durumları
Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tâbi şirketlerin nevilerinin değişmesi, birleşmesi veya diğer bir şirkete katılması durumunda, bu hususların ticaret siciline tesciline ilişkin ilân tarihi; adi şirketlerde şirkete yeni ortak alınması durumunda ise en geç yeni ortağın alındığı tarihi takip eden on gün içinde, iş yeri bildirgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmek zorundadır. 

İşyeri nakli devri ve intikali
İşyerinin faaliyette bulunduğu adresten başka bir ildeki adrese nakledilmesi, sigortalı çalıştırılan bir işin veya iş yerinin başka bir işverene devredilmesi veya intikal etmesi halinde, iş yerinin nakledildiği, yeni işverenin işi veya iş yerini devraldığı tarihi takip eden on gün içinde, iş yerinin miras yoluyla intikali halinde ise mirasçıları, ölüm tarihinden itibaren en geç üç ay içinde, iş yeri bildirgesini Sosyal Güvenlik Kurumu’na vermekle yükümlüdür. İş yerinin, aynı il sınırları içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun diğer bir ünitesinin görev alanına giren başka bir adrese nakledilmesi halinde, adres değişikliğinin yazı ile bildirilmesi yeterlidir. Bu işlerde çalışan sigortalıların, sigorta hak ve yükümlülükleri devam eder. Bünyamin Çolak

http://www.yenidonem.com.tr/yazar/bunyamin-colak/sgkda-is-yeri-devri-intikali-ve-nakli-/2382.html

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.