Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hizmet borçlanması tutarları arttı PDF Yazdır e-Posta
03 Ocak 2016

Image

Asgari ücrette yapılan artış çalışma hayatındaki birçok konuyu da etkiliyor. Özellikle brüt asgari ücret sosyal güvenlik uygulamalarında önemli bir yere sahip. Çünkü sosyal güvenlikteki birçok tutar brüt asgari ücrete endeksli. Örneğin bir sigortalı için bildirilecek prime esas kazanç brüt asgari ücretten düşük olamıyor.

Bunun dışında sosyal güvenlikte uygulanan idari para cezaları da brüt asgari ücrete göre belirleniyor. Dolayısıyla 2016 Ocak ayından itibaren hem prime esas kazanç alt sınırı hem de idari para cezaları arttı. Asgari ücretin artmasından etkilenen en önemli hususlardan birisi de hizmet borçlanması tutarları. Çünkü hizmet borçlanması tutarları için ödenmesi gereken asgari tutar da brüt asgari ücrete endeksli.

2016 yılında asgari ücretin artması ile birlikte hizmet borçlanması tutarları da arttı. İşte yeni borçlanma miktarları.


Borçlanma tutarı ne kadar?

Geçtiğimiz yıllarda asgari ücretteki artış çok fazla olmuyordu. Ancak bu sefer brüt asgari ücretteki artış %30 civarında oldu. Bu sebeple hizmet borçlanması tutarları da oldukça fazla arttı.

Hizmet borçlanmaları için ödenecek en düşük günlük borçlanma tutarı brüt asgari ücretin günlük brüt tutarının %32'si olarak hesaplanıyor. Asgari ücretin brüt tutarı 2016 için 1.647,00 TL olduğu için günlük brüt asgari ücret de 54,90 TL oldu.

Buna göre 2016 yılında hizmet borçlanmaları için ödenecek günlük en düşük tutar 17,57 TL, günlük yüksek tutar ise 6,5 katı olan 144,20 TL oldu.

Örneğin askerlik borçlanmasında 15 aylık borçlanma için 7.906 TL, 18 aylık borçlanma için 9.487 TL ödeyecekler.

Benzer durum doğum borçlanması ve yurt dışı hizmet borçlanması için de geçerli. Gurbetçiler 2016'da borçlanma yaparlarsa, 3600 gün için 63.252 TL ödemeleri gerekecek.


Elektronik tebligat 1 Nisan'a uzatıldı

Maliye Bakanlığı geçen yıl çıkarmış olduğu bir tebliğ ile elektronik tebligat uygulamasına 1 Ocak 2016'da geçeceğini duyurmuştu. Zorunluluk kapsamında bulunan mükellefler 1 Ocak 2016 tarihinden önce E-Tebligat Başvurusu yapmaları gerekiyordu.

Ancak 29 Aralık 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan genel tebliğ ile elektronik tebligatta süre 1 Nisan 2016'ya kadar uzatıldı. Bununla birlikte bu tarihten önce E-Tebligat sistemini kullanmak için bildirimde bulunan mükelleflere 1 Ekim 2015 tarihinden itibaren elektronik tebligat yapılmaya başlandı bile.

E-Tebligat başvurusunu, mükellefler, bizzat kendisi veya kanuni temsilcisi aracılığıyla yapabileceği gibi E-Tebligat ile ilgili işlemleri yapmak üzere özel yetki içeren noterden alınmış vekâletnameyle vekili aracılığı ile de yapılabiliyor.

İşe iade halinde ödenen ücretlerden prim kesilir

Soru: Mehmet Bey, geçen yıl işten çıkardığım bir işçim işe iade davasını kazandı ve ben de kendisini tekrar işe alacağım. Mahkeme geçmişe dönük 4 aylık ücretin de ödenmesine karar verdi. Bu ücretlerden prim kesip SGK'ya yatırmam gerekiyor mu? (Murat C.)

Cevap: Muratli Bey, işçinin işe iadesi için kesinleşen mahkeme veya özel hakem kararının kendisine tebliğinden itibaren on iş günü içinde işe başlamak üzere başvurmuş olması kaydıyla, işe başlatılsın veya başlatılmasın bu nitelikteki işçilere çalıştırılmayan süre için ödenen en çok 4 aya kadar ücret ve diğer haklar, akdin feshedildiği aydan başlanılarak ilgili ayların prime esas kazançlarına dahil edilerek işsizlik sigortası primi de dahil olmak üzere tüm sigorta kollarına ait primler kesilecek ve bu süreler hizmetten sayılacaktır. Mehmet Bulut

 

http://www.meydangazetesi.com.tr/hizmet-borclanmasi-tutarlari-artti-makale,2281.html

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.