Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vazife malullüğü aylığı ve maluliyetinin geçici olduğuna karar verilenler Devre muayenesi yaptırmayı unutmayın PDF Yazdır e-Posta
07 Ocak 2016

Image

Sosyal Güvenlik Kurumu’nca vazife malullüğü aylığı bağlanmış ve sağlık kurulunca maluliyetinin geçici olduğuna karar verilenler devre muayenesine tabidir. Yani sağlık kurulunca vazife malullüklerinin devam edip etmediğinin çeşitli periyotlarla kontrol edilmesine ‘devre muayenesi’ denir.

Devre muayenesi kaç yıl arayla yapılır?
Sağlık kurulu karar tarihinden itibaren 3’er yıl arayla en fazla 2 defa devre muayenesi yapılmaktadır. İlk devre muayenesinde maluliyetinin sürekli olduğuna karar verilenlerin bu durumları aylık kayıtlarına işlenir ve bu kişiler bir daha devre muayenesine tabi tutulmazlar.

Devre muayenesi sonrası ilgililer hakkında ne gibi işlemler yapılır?
Sağlık kurulunca derecelerinde değişiklik olmadığına karar verilenlerin aylıkları kesintisiz ödenmeye devam eder.
- Maluliyetin ortadan kalktığına karar verilen kişinin sağlık kurulunun karar tarihini takip eden aybaşından itibaren aylığı kesilmektedir.
- Maluliyet derecesinin değiştiğine karar verilmesi halinde sağlık kurulunun karar tarihini takip eden aybaşından itibaren aylıklar tadil edilmektedir.

Maluliyet derecelerinin değiştirilmesi mümkün müdür?
Sosyal güvenlik yasamıza eklenen geçici maddesinde, erbaş ve erlerin askerlik çağının dışına çıktıkları (41 yaşın dolumu), geçici/gönüllü köy korucuları ile siviller 55 yaş haddini doldurdukları tarihe kadar maluliyet derecelerinin değiştiği iddiasıyla durumlarının incelenmesi talebinde bulunabilirler. Bu hakkın kullanımında süre ve adet sınırlaması bulunmamaktadır.

Sonuç olarak;sosyal güvenlik mevzuatımızda malullük müessesesi vardır. Bazı maluliyetler geçici olabilmektedir. Geçici vazife maluliyetlerin ise belirli dönemlerde kontrollerinin yapılması gerektiğini gözden kaçırmamak gerekiyor. Aksi halde ileride, geriye doğru alınan maaşların anaparası ve gecikme faizlerinin beraber ödenmesi durumuyla karşılaşılabilir. Bünyamin Çolak

http://www.yenidonem.com.tr/yazar/bunyamin-colak/devre-muayenesi-yaptirmayi-unutmayin/2463.html

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.