2016 yılında asgari ücretin değişmesiyle birçok rakam da değişti. Bunlardan birisi genel sağlık sigortası primi ödemeden sağlık hizmeti alma sınırı. Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi ne yazık ki sıkıntılı bir şekilde işliyor. Normalde herkesin Anayasa'nın 56. maddesinde yer alan sağlık hakkından kayıtsız ve şartsız faydalanabilmesi ve bu noktada sıkıntı yaşamaması gerekirken GSS'de gelinen nokta pek de öyle değil. Çünkü GSS ile getirilen gelir testi uygulaması, düşünüldüğü gibi sağlıklı işlemiyor.
Mevcut durumda; çalışmayan, sigortalı olmayan, hiçbir sosyal güvenlik kurumundan gelir veya aylık almayan ve çocuklarda 18 yaşını, liseye gidiyorsa 20 yaşını, yükseköğrenim görüyorsa 25 yaşını tamamlayarak ailesinin bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünden çıkan kişiler gelir testi yaptırmak zorundalar. Prim borçları silinecek mi? Şayet gelir testi yaptırılmazsa kişilerin gelirleri asgari ücretin iki katı olarak değerlendiriyor ve bu tutar üzerinden prim yatırmaları gerekiyor.
2015 başında GSS prim borcu olanlar için başvurup taksitle ödeme imkânı getirilmişti ancak siyasilerin seçim vaatleri kafaları iyice karıştırdı. Öyle ki gelir testinden doğan prim borçlarının silineceğini açıkça beyan edildi. Önümüzdeki dönemde GSS prim borçlarının silinmesi gündemde. Tabii bu durum ister istemez primini zamanında ödeyenleri olumsuz şekilde etkileyecek. Aslında çözüm, artık işsizleri cezalandırma aracına dönüşen GSS ve gelir testi uygulamalarını tamamen kaldırmak olmalı. Ne Kadar Prim Ödeyeceksiniz? Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından gelir testi yapılırken ailedeki kişi başı gelir hesaplanıyor. 2016’da asgari ücret değiştiği için sağlık hizmetinden faydalanmaya esas gelir tutarları da değişti. 2015’te şayet ailedeki kişi başı gelir 425 TL’den az ise primleriniz devlet tarafından ödeniyor ve bedava sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyordunuz.
2016’da ise brüt asgari ücretin 1647 TL olarak belirlenmesi nedeniyle primi devlet tarafından ödenecekler için kişi başı gelir miktarı 425 TL’den 549 TL’ye çıktı.
Ancak kişi başı geliriniz 549 TL’den fazla ise belli miktarda prim ödemeniz gerekecek. Buna göre ödeyeceğiniz prim miktarı şöyle olacak: Kişi başı geliriniz 549 TL - 1.647 TL arasında ise aylık 66 TL Kişi başı geliriniz 1.647 TL – 3.294 TL arasında ise aylık 198 TL Kişi başı geliriniz 3.294 TL’den fazla ise aylık 395 TL Gelir Testinde Önemli Değişiklikler Gündemde Geçen hafta TBMM’ye yeni bir torba kanun tasarısı sunuldu. Tasarıda çalışma hayatından sosyal güvenliğe, vergi kanunlarından teşvik uygulamalarına kadar birçok önemli düzenleme yer alıyor. Bunlardan birisi de gelir testi uygulamasıyla ilgili.
Mevcut uygulamada liseyi bitirip üniversiteyi kazanamayan ya da üniversiteyi bitiren gençler çalışmamaları halinde gidip gelir testi yaptırmaları gerekiyor.
Ancak getirilecek yeni düzenleme ile liseden mezun olanlar 20 yaşını geçmemek, üniversiteden mezun olanlar ise 25 yaşını geçmemek kaydıyla mezun oldukları tarihi izleyen günden itibaren iki yıl süreyle gelir testi yaptırmaksızın genel sağlık sigortalısı sayılacaklar.
Dolayısıyla bu kişiler iki yıl boyunca prim borçlarına bakılmaksızın sağlık hizmetlerinden faydalanabilecekler. Tabii bu iki yıl dolduktan sonra şayet halen çalışmıyorlarsa yani işsizlerse hemen gelir testi yaptırmak zorunda kalacaklar. Mehmet Bulut
http://www.meydangazetesi.com.tr/kimler-bedava-saglik-hizmeti-alacak-makale,2383.html
Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.
|