Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yanlış prim yatıran işverene müjde PDF Yazdır e-Posta
18 Ocak 2016

Image

Geçmişte hem işçi hem işveren olup yanlış yere prim yatıran kişilere SGK' dan müjde geldi. Prim aktarmada yaşanan sıkıntı ortadan kaldırıldı. Genelge yürürlüğe girdi.

Sosyal güvenlik uygulamalarında sigortalılık hallerinin çakışması sıkça karşılaşılan bir durum. Yani bir kişi aynı anda hem esnaf veya şirket ortaklığı gibi faaliyetlerle 4/b' li sigortalı (eski tabirle Bağ-Kurlu) hem de bir işverenin yanında işçi olarak çalışarak 4/a'lı sigortalı (eski tabirle SSK'lı) olabilmekte.

Bu şekilde çakışma olması halinde, 2011 yılında yapılan bir değişiklik ile sigortalıların (4/a) ve (4/b) sigortalılık statülerine tabi olacak şekilde çalışmaları halinde (4/a) kapsamında sigortalı olmaları gerektiği yönünde düzenleme yapılmıştı.

Genelge mağdur ediyordu

SGK 2014'te çıkardığı 2014/28 sayılı genelge ile sigortalılık hallerinde çakışma olması ve yanlış sigortalılık için prim yatırılmış olması halinde prim aktarımlarının nasıl yapılacağını düzenlemişti.

Genelgeye göre, 1 Mart 2011 tarihinden önce 4/b kapsamında sigortalı olması gerekirken işvereni tarafından primi yatırılarak yanlışlıkla 4/a'lı sigortalı olan kişilerin ödenmiş primlerinin 4/b'ye aktarılması gerekiyordu. Ancak bu aktarma sadece primlerin sigortalı hissesi için geçerliydi ve genelgede işveren hissesinden ödenen primlerin aktarılması öngörülmemişti.

İşveren onayıyla prim aktarımı artık mümkün

SGK birkaç hafta önce çıkardığı bir genelge ile prim aktarma mağduriyetini çözdü. Buna göre, sigortalı hissesinin çakışan dönemdeki 4/b kapsamındaki prim borcunu karşılamaması halinde;

İşveren hissesinin de aktarılabileceğine dair işverenin yazılı onayı ile birlikte imza sirküsünün (işyeri dosyasında mevcut olup olmadığına bakılmaksızın) ibraz edilmesi, İşverenin SGK'ya herhangi bir borcunun bulunmaması

şartlarıyla işveren hissesine isabet eden paraların sigortalının 4/b kapsamındaki prim borçlarına aktarımı yapılabilecek.

İşverenin onayı olmasına rağmen SGK'ya borcunun bulunması halinde ise işveren hissesine isabet eden paralar öncelikle işverenin kendi borcuna mahsup edilecek, artan bir tutarın kalması halinde, bu tutar sigortalının 4/b kapsamındaki prim borcuna aktarılacak.


İŞVEREN SÜT İZNİ VERMEK ZORUNDA

Soru: Mehmet Bey, ben bir firmada sekreter olarak çalışıyorum. 2 ay önce bir çocuğum oldu ve iznim bitecek, gelecek hafta tekrar işe başlayacağım. Çocuğuma halen süt veriyorum. İşverenimden süt iznini nasıl alacağım? (Hande G.)

Cevap: Hande Hanım, kadın işçilere1 yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilmesi gerekiyor. İşverenin bu izni vermeme gibi bir inisiyatifi yok. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Ayrıca bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.

Kadın işçi, çocuğunu işyerinde oluşturulan kreş vb. yer yok ise aynı zamanda evi de işyerine uzak ise süt iznini kullanmada sorunlar yaşayabiliyor. Çocuğun bulunduğu yerin işyerine uzak olması durumunda emziren işçi süt iznini kullanma hakkını işin bitiminde işyerinden bir buçuk saat önce ayrılarak kullanması veya öğle arası dinlenmesi ile birleştirerek kullanması işçi açısından daha avantajlı olacaktır.

51 YAŞINDA EMEKLİSİNİZ

Soru: Mehmet Bey, ben 5 Ocak 1966 doğumluyum. 21 Haziran 1988 yılında ilk defa SSK'lı olarak çalışmaya başladım. Bu zamana kadar da yaklaşık 5500 gün ödenmiş primim var. Şimdi SGK' ya başvursam emekli olur muyum? (Mustafa H.)

Cevap: Mustafa Bey, verdiğiniz bilgilere göre emekli olmanız gereken prim gün sayınızı doldurmuşsunuz hatta fazlanız bile var. Ancak emeklilik için prim süresini doldurmak yeterli değil. Bunun yanında kanunda belirtilen yaşı da doldurmanız gerekiyor.

Sizin emekli olabilmeniz için ise 51 yaşında olmanız gerekli; buna göre 5 Ocak 2017 tarihinde yani yaklaşık olarak bir sene sonra emekliliğe hak kazanıyorsunuz. Mehmet Bulut

 

http://www.meydangazetesi.com.tr/yanlis-prim-yatiran-isverene-mujde-makale,2401.html

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.