İşverenlerin çalışanları sigortalı gösterebilmeleri için öncelikle örneği Sosyal Güvenlik Kurumu’nca hazırlanacak iş yeri bildirgesini en geç sigortalı çalıştırmaya başladığı tarihte, Sosyal Güvenlik Kurumu’na vermekle yükümlüdür. Şirket kuruluşu aşamasında, çalıştıracağı sigortalı sayısını ve bunların işe başlama tarihini, ticaret sicili memurluklarına bildiren işverenlerin, bu bildirimleri Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılmış sayılır. Ticaret sicili memurlukları, kendilerine yapılan bu bildirimi en geç on gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmek zorundadır.
İş yeri bildirgesi ekinde verilmesi gereken belgeler a) Daimi mahiyetteki iş yerlerinde, iş yerinin adresini gösterir yerleşim belgesini, b) Gerçek kişi işverenler yönünden kendilerinin, tüzel kişi işverenler yönünden ise tüzel kişiliği temsile yetkili kişilerin imza sirkülerini bir ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na, elden vermekle veya posta yoluyla göndermekle yükümlüdür. İmza sirküleri Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilmesi gereken kişilerin, üniteye bizzat müracaat ederek kimliklerinin tespitiyle birlikte imza beyanlarının alınmasını sağlamaları halinde, (b) bendinde istenilen imza sirküleri artık istenilmez.
Alt işverenlerin durumu İşverenden iş alan alt işverenler, kanundan doğan yükümlülükleri başlamadan önce, iş yeri bildirgesi hariç, asıl işverenle yapmış olduğu sözleşmenin bir örneğini, Sosyal Güvenlik Kurumu’na elden verir veya posta yoluyla gönderirler. İlave olarak… a) Tüzel kişiler; hükmi şahsiyetin tescil edildiği Ticaret Sicil Gazetesi’ni, b) Adi ortaklıklar; noter onaylı ortaklık sözleşmesini, c) İhale konusu işlerde; işin sözleşmesi veya işin üstlenildiğini gösterir idarenin yazısı, ç) İnşaat iş yerlerinde; yapı ruhsatının fotokopisi, varsa arsa sahibi ile müteahhit arasındaki inşaat yapım sözleşmesi,
Kamuda çalışanların bildirgesi Kamuda çalışan sigortalı çalıştırılan iş yerlerinin tescilinde, iş yeri bildirgesi yeterli olup eki belgeler ihtiyaç olması hâlinde ünitece istenir. Kurumlardan elektronik ortamda alınanlar Kurumca istenmez.
İşçi çalıştırmayan işverenlerin durumu Kendi nam ve hesabına çalışanlar, sigortalı oldukları yerde ayrıca hizmet akdi ile sigortalı çalıştırmıyorsa işveren sayılmayacak ve bunların iş yeri bildirge verme yükümlülüğü olmayacaktır.
İş yeri bildirgesi vermeye ceza var İş yeri bildirgesinin zamanında veya hiç verilmemesi durumunda kamu idareleri de dâhil işverenlere idari para cezası uygulanacaktır. Bünyamin Çolak
http://www.yenidonem.com.tr/yazar/bunyamin-colak/is-yeri-bildirgesi-ile-birlikte-verilecek-belgeler/2564.html
Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.
|