01.10.2008 tarihinden sonra hayatımıza yeni kavramlar girmeye başlamıştır. Bunlardan biri de asgari işçilik uygulamasında uzlaşma müessesesidir. Bu yazımızda devamlı nitelikte sayılan iş yerlerinde sosyal güvenlik yönüyle uzlaşma kavramı ve uygulaması hakkında değerlendirme yapacağız.
Asgari işçilik incelemesi nedir? Asgari işçilik incelemesiyle işverenin; işin emsaline, niteliğine, kapsam ve kapasitesine göre işin yürütümü açısından gerekli olan sigortalı sayısının, çalışma süresinin veya prime esas kazanç tutarının altında bildirimde bulunup bulunmadığının tespiti yapılmaktadır.
Denetim yapılan sektörler Bu zamana kadar Yapı Denetim Kuruluşları, Özel Hastane, Ayaktan Teşhis ve Tedavi Merkezleri, Otel İşletmeleri, Özel Temizlik İşletmeleri, Özel Dershaneler, Motorlu Taşıt Sürücü Kursları, Özel Güvenlik Kuruluşları, Şehirlerarası Otobüs İşletmeleri, Özel Servis Araçları, Futbol Kulüpleri, Özel Nitelikteki İnşaat ve İhaleli İşler, Şehir İçi Halk Otobüsleri, (Ekmek İmalatı) Fırın iş yerleri olmak üzere asgari işçilik incelemesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen 14 (ondört) denetim rehberi hazırlanmıştır.
Uzlaşmanın yapılış şekli Sosyal güvenlik mevzuatımıza göre “Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurları tarafından devamlı mahiyetteki iş yerlerinde yapılan asgari işçilik incelemesi sonucunda saptanan ve sigortalılara mal edilemeyen fark, sigorta primine esas kazanç matrahı üzerinden gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte hesaplanacak sigorta primi ve buna bağlı uygulanacak idari para cezalarında, konuya ilişkin raporun Kurum’un ilgili birimine gönderilmesinden önce işverenle uzlaşma yapılabilir. Uzlaşmaya varılması halinde, bu durum tutanakla tespit edilir. Uzlaşılan tutarlar kesin olup, uzlaşma konusu yapılan tutarlar hakkında işverence dava açılamaz ve hiçbir makama şikayet ve itirazda bulunulamaz. Uzlaşılan prim ve idari para cezaları, uzlaşma tutanağının düzenlendiği tarihten itibaren bir ay içinde ödenir. İşveren, uzlaşılan idari para cezası tutarı için ayrıca peşin ödeme indiriminden yararlandırılmaz. Uzlaşılan tutarların, bu sürede tam olarak ödenmemesi halinde uzlaşma bozulur ve uzlaşılan tutarlar kazanılmış hak teşkil etmez. Uzlaşmanın temin edilememiş veya uzlaşma müzakeresinde uzlaşmaya varılamamış olması veya uzlaşmanın bozulması hallerinde işveren, bu konuya ilişkin daha sonra uzlaşma talep edemez.’’ Ayrıca mevzuatımızda “Uzlaşma neticesinde indirim yapılması nedeniyle tahsil edilmemiş olan sigorta primlerinin daha sonra Kurum veya mahkeme kararıyla sigortalılara mal edilmesi halinde, daha önce eksik tahsil olunan sigorta primleri, sigortalının çalıştığı süre ve sigorta primine esas kazancı dikkate alınarak gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil olunur. ” denilmektedir.
Özel bina ve ihale konusu işler Uzlaşma sadece devamlı mahiyette tescil edilen iş yerlerinde yapılan asgari işçilik incelemesi sonucu bulunan fark primlere uygulanmaktadır. Özel bina inşaatı ve ihale konusu işlerde yeterli işçilik tespiti sonucu çıkan fark primler için uzlaşma söz konusu değildir. Bünyamin Öncü
http://www.yenidonem.com.tr/yazar/bunyamin-colak/asgari-iscilik-farklarinda-uzlasma/2612.html
Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.
|