Merkez yüksek faizle sanayiciyi değil müşterilerini koruyor (18.06.08)
18 Haziran 2008
Merkez Bankası'nın yaptığı 0.50 puanlık faiz indirimi iş dünyasını hayal kırıklığına uğrattı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı da, Merkez Bankası'nın müşterilerini koruduğunu ve yabancıya "gel gel yapma operasyonu" olduğunu söyledi. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdemir ise, "Bu karar, kene gibi kanımızı emenlerin moralini yükseltmekten başka işe yaramaz" dedi.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, önceki günkü toplantısında, gecelik borçlanma faiz oranlarını 0.50 puan artırmıştı. Buna göre, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 15,75'ten yüzde 16,25'e, borç verme faiz oranı yüzde 19,75'ten yüzde 20,25'e yükseltilmişti
Yeni müşteriler için yükseliyor
TİM Başkanı Oğuz Satıcı da, Merkez Bankası'nın faiz artırımına gideceğine ilişkin işareti daha önce enflasyon hedefini revize ederek verdiğini ifade etti. Satıcı, şöyle konuştu: "Merkez, bundan sonra yeni müşteriler bulmak için faizi hızla yükseltiyor. Merkez Bankası Başkanı sağolsun yaptıklarının bir diğer tarafta neler yarattığını pek ölçmüyor. 'Gel gel' yapıyorlar müşterilerine. Bu karar, Merkez Bankası'nın 'gel gel yapma' operasyonudur. Biz yine başımızın çaresine bakmak zorundayız. Çünkü sorumluluklarımız var, hedeflerimizi revize etmek gibi bir lüksümüz yok. Biz hedeflerimizi tutturamazsak tasfiye oluyoruz. Bu faiz, üreticinin, ihracatçının cebinden ödeniyor."
Kanımızı emenlerin morali yükselir
ASO Başkanı Nurettin Özdemir ise, Merkez'in zaten uzatmaları oynayan ve yavaş yavaş işçilerini ücretsiz izne çıkaran sanayicinin elini ayağını bağladığını belirtti. "Bu karar kene gibi kanımızı emenlerin moralini yükseltmekten başka işe yaramaz" diye konuşan Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Merkez Bankası yalnız kendi ayağına değil bizim ayağımıza da sıktı. Benim sanayicim böyle yönetimi ve böyle müdahaleleri haketmiyor. Böyle faizi haketmiyoruz. Bu faiz ile sanayileşme olmaz, istihdam yaratılmaz, gelişme olmaz. Geçen yıl çok büyük yatırım yapan bir sanayici, şimdi 'ben ne günah işyledim de allah bana bu ülkede yatırım yapmayı reva gördü' diye dert yanıyor."
TGSD Başkanı Ahmet Nakkaş da, Merkez'in enflasyonun artmaması yönündeki hedefinin siyasi irade tarafından desteklendiğini belirterek, bu karar sonucunda imalat sanayiine yönelik piyasaların olumsuz etkilendiğini kaydetti. Nakkaş, "Faiz artırımı devam ettikçe, imalat sanayii üzerindeki olumsuz etkisi de devam edecek. Siyasi belirsizliğin getirdiği tedirginlik var. Ulusal piyasa konusunda orta vadede çok olumlu beklentiler içinde değiliz" dedi.
Faiz kararı durdurulmalı
BORYAD Başkanı Bahçuvan, bu kararların enflasyonu da olumsuz etkilediğini söyledi. Bahçuvan, "Merkez Bankası'nın aldığı kararlar idari yargı tarafından yargı denetimine tabii tutulabilir. Biz de, Türkiye tarihinde ilk kez, utanarak, Merkez Bankası'nın kararlarına ilişkin yargı denetimini başlatmak üzere mahkemeye başvuracağız. Sanırım 10 gün içinde mahkemeye dilekçemizi sunmuş oluruz. Kararların yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini talep edeceğiz" diye konuştu.
Mahkemenin bu yönde bir karar vermesi durumunda Merkez'in kararlarından zarar görenlerin banka aleyhine dava açarak tazminat talep edebileceğini belirten Bahçuvan, "Dünyada örneği görülmeyen bir dava olacak. Başta TİM olmak üzere, faiz artırımından zarar gören tüm oda, birlik ve dernekleri bu davada yanımızda görmek istiyoruz. Müdahale edilmezse ileride daha büyük faiz artırımları yapılabilir. Bu davayı açmaktan mutlu değiliz. Utanarak açıyoruz" dedi.