Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bağımsız denetçiler hem IMF'ye hem de Türkiye'ye karne verecek (19.06.08) PDF Yazdır e-Posta
19 Haziran 2008

Türkiye'nin IMF ile ortaklaşa yürüttüğü 3 yıllık stand by'dan elde ettiği sonuçlar yine IMF tarafından değerlendirilecek. IMF'nin "Bağımsız Değerlendirme Birimi" Türkiye'de, kendi ekibinin 3 yıllık stand by boyunca nasıl çalıştığını, anlaşmanın Türk ekonomisinde yarattığı avantaj ve dezavantajları değerlendirmeye alacak.

Bağımsız Değerleme Birimi'nin bugün itibariyle çalışmalara başlaması bekleniyor. Bu çalışma aslında daha çok IMF'nin kendi içine dönük bir çalışması olarak kabul ediliyor. IMF heyetinin hazırlayacağı rapor, fon yönetimine sunulacak ve ayrıca Türk hükümetine de verilecek. Ancak raporun kamuoyuna açıklanması beklenmiyor. IMF heyeti mevcut makro ekonomik durumu da değerlendireceği için rapor, gelecek dönemde nasıl bir anlaşmanın imzalanması gerektiğinin de izlerini taşıması açısından önemli bulunuyor.

 

Türkiye ekibi katılmıyor

Yetkililer IMF'den gelen ekibin Türkiye Masası ekibinden farklı olduğunu söylediler. Bağımsız değerlendirme birimi olarak nitelendirilen ekip IMF adına Türkiye ile çalışan ekibin durumunu değerlendirecek. Bağımsız değerlendirme biriminden gelen ekibin teknik nitelikli olduğunu ve daha çok 3 yıl boyunca ekonomide ne tür değişimler olduğunu inceleyeceğini dile getiren yetkililer, yine bu çerçevede Merkez Bankası, Hazine, Maliye, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) gibi kurumlarla görüşme yapılacağını söyledi. Bu çalışmanın dördüncü madde konsültasyonu çerçevesinde yapılan rutin görüşmelere benzetilebileceğini anlatan yetkililer, sonuç itibariyle ekibin bir değerlendirme raporu hazırlayacağını dile getirdi.

Değerlendirme ekibinin raporunda yeni dönemde IMF ile ilişkilerin de işaretlerinin alınması bekleniyor. Çünkü 2005 yılından 2008 yılına kadar gelinen süreç taranacak. Bu dönemde büyüme, cari açık, enflasyonda hangi noktaya gelindiği değerlendirilecek. Özellikle son dönem değerlendirilirken gelecek döneme ilişkin risklere değinilmesi hem hükümete hem de IMF üst yönetimine tavsiye niteliği taşıyacak. IMF ile yeni bir anlaşmaya karar verilmesi halinde ise bir başka ekibin temmuz ayında Türkiye'ye gelebileceğinden bahsediliyor. Ancak bu konuda bir netlik yok.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=99593