Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye, memura enflasyon farkı için ay sonunu bekliyor(20.06.08) PDF Yazdır e-Posta
20 Haziran 2008

Hükümet, toplu görüşmelerde enflasyonun en düşük memur maaşlarına yapılan zammı geçmesi halinde aradaki fark kadar ek zam sözü vermişti.

 

En düşük maaşlı kamu çalışanlarına 2008'in ilk yarısı için aile yardımı hariç yüzde 5,2 zam yapıldı. Tırmanışa geçen enflasyon ise ocak-mayıs döneminde yüzde 6,38'i buldu. Böylece enflasyon ilk 5 ayda memur zammını geçti. Bu konuda çalışma başlatan Maliye Bakanlığı'nın haziran enflasyonunu beklediği öğrenildi. Yılın ilk 6 aylık enflasyon rakamının yüzde 5,2'yi aşması durumunda memur maaşlarına aradaki fark kadar zam yapılacak. Ek zam, yılın ikinci yarısı için kararlaştırılan yüzde 2'lik rutin artışa ilave edilecek. Memur maaş katsayıları, yeni artış oranlarına göre tekrar düzenlenecek ve 15 Temmuz'da zamlı maaşlar ödenecek. Aynı şekilde memur ve sözleşmeliler 14 günlük zam farkını da alacak. Memur emekli maaşları da yeni katsayılara göre hesaplanacak.

 

Bu arada, memurlar, sözleşmeliler ve memur emeklileri, haziran enflasyonunu beklerken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yılın ikinci yarısında ayda ortalama 15 bin 247 YTL maaş alacak. Maaşı, Cumhurbaşkanlığı bütçesine göre hesaplanan Gül'e, yılın ilk yarısında 16 bin 146 yeni lira aylık ortalama maaş ödendi. Maaşta meydana gelen düşüş, vergi dilimlerinden kaynaklandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da, enflasyon farkı hariç, 2. yarıda ayda ortalama 8 bin 926 YTL maaş verilecek. Temmuz-aralık döneminde bakanların ortalama maaşı 8 bin 876 Yeni Türk Lirası, milletvekillerinin ise 8 bin 624 YTL olacak. 3 Temmuz'daki enflasyon rakamı, memurlara ek zam gerektirirse, Başbakan, bakan ve milletvekilleri de enflasyon farkından yararlanacak. Eski cumhurbaşkanları Kenan Evren, Süleyman Demirel ve Ahmet Necdet Sezer'e ise temmuz-aralık döneminde de 10'ar bin YTL emekli aylığı ödenecek. Tansu Çiller, Mesut Yılmaz ve Necmettin Erbakan gibi eski başbakanlar ise 7 bin 500'er YTL emekli aylığı alacak.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=704424