Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sağlıkta para ödememek için ne yapmalı? PDF Yazdır e-Posta
09 Mart 2016

Image

İki gün önceki yazımda siz okuyucularıma SGK ile anlaşması olan vakıf üniversite hastaneleri ile özel hastaneler tarafından alınan ilave ücretten bahsetmiştim. Bu yazımız üzerine sizlerden birçok e-posta ve Twitter’dan mesaj aldım. Genelde ise ilave ücret dışında başka ödenen tutarlar ve bunlardan kurtulma yolları soruldu.

Geçen yazımda bahsettiğim ilave ücret SGK ile anlaşması olan vakıf üniversite hastaneleri ile özel hastaneler tarafından alınıyor ve bunların kasasına giriyor. Yani burada SGK’nın bir payı yok. Ancak bunun dışında katılım payı altında SGK da hastalardan para tahsil ediyor.

Aile Hekimine Gidenler Para Ödemez
Bir hasta resmi sağlık hizmet sunucularına gittiği zaman 5 TL katılım payı ödemek zorunda. Örneğin, eğitim ve araştırma hastanesine, semt polikliniğine, Sağlık Bakanlığı’na bağlı diş sağlığı merkezlerine, üniversite hastanelerine gittiğinizde sizden 5 TL muayene katılım payı alınıyor.  

Bunun dışında eğer SGK ile sözleşmeli özel bir hastaneye giderseniz muayene katılıp payı olarak cebinizden 12 TL çıkıyor.

Şayet hastalanınca birinci basamak sağlık hizmeti sunucularına giderseniz hekim ve diş hekimi muayenesinden katılım payı ödemezsiniz. Yani, sağlık ocakları, aile hekimlikleri, kurum/işyeri hekimlikleri, 112 acil sağlık hizmeti birimi, belediyelere ait polikliniklere başvurmanız halinde muayene katılım payı yok.

Acil Hallerde Katılım Payı Yok

Muayene katılım payı bazı durumlarda nereye giderseniz gidin alınmıyor. Bu durumların bazıları şöyle;

    İş kazasına uğrayan veya meslek hastalığına yakalanan işçilere, bu durumları nedeniyle sağlanan sağlık hizmetlerinde

    Acil servislerde verilen sağlık hizmetlerinde (yeşil alan sağlık hizmetleri hariç),

    Kronik hastalıklarda, kişilerin bu hastalıkları ile ilgili ayaktan muayenelerinde

    Organ, doku ve kök hücre naklinde


İlaçta da Katılım Payı Var

Muayene katılım payından başka bir de hastaların cebinden ilaç katılım payı çıkıyor.

Eğer SGK’dan emekli aylığı, ölüm aylığı/geliri, malullük aylığı, sürekli iş göremezlik geliri alıyorsanız sizden ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerden ilaç bedelinin %10’u tutarında katılım payı alınıyor.

Eğer işçi, memur, bağımsız çalışan veya sadece genel sağlık sigortalısı iseniz sizden ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerden ilaç bedelinin %20’si tutarında katılım payı alınıyor.

İlaç Kutusu Başına Para

Katılım payı bunlarla da bitmiyor.

Ayrıca her bir reçete için; 3 kutuya kadar (3 kutu dâhil) temin edilen ilaçlarda 3 TL, 3 kutuya ilave edilen her bir kutu ilaç için ise 1 TL olmak üzere ekstra katılım payı var.


Yani doktorunuz sizin için bir reçete düzenlediyse her halükarda ekstra 3 TL katılım payı ödüyorsunuz. Eğer reçetedeki ilaç sayısı üçten fazlaysa, üçü geçen her bir ilaç için de 1 TL katılım payı daha ödemeniz gerekiyor.

Rapor Varsa Katılım Payı Ödemezsiniz
Sağlık raporu ile belgelendirilmek koşuluyla bazı hastalıklarda kullanılan ilaçlar için katılım payı söz konusu değil. Örneğin; tüberküloz (verem), kanser, astım, kronik böbrek rahatsızlıkları gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlardan katılım payı alınmıyor. Bunun yanı sıra yatarak tedavilerde kullanılan ilaçlardan, iş kazası ve meslek hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlardan, tetkik ve tahliller ile diğer tanı yöntemlerinde kullanılan ilaçlardan da katılım payı alınmıyor. Mehmet Bulut

http://www.meydangazetesi.com.tr/saglikta-para-odememek-icin-ne-yapmali-makale,2828.html

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.