Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
TL tanıtımı başlıyor; yaşlı ve çocuklara öncelik verilecek (21.06.08) PDF Yazdır e-Posta
21 Haziran 2008

Paradan altı sıfır atarak üç yıl önce tanıştığımız YTL'nin 'Y'sinin kaldırılmasına yönelik süreç için harekete geçildi. Merkez Bankası, 1 Ocak 2009'dan itibaren kullanıma girecek Türk Lirası için tanıtım kampanyası başlatıyor.

 

Buna göre kampanyada öncelik teknoloji kullanımına yatkın olmayanlara verilecek. Özellikle 60 yaş ve üstünde olan, kırsal bölgelerde yaşayan, eğitim düzeyi düşük grup ile çocuklar ve görme özürlülere ağırlık verilecek. Tanıtım sürecinin toplumun tüm kesimlerini kapsaması için gerekli tüm iletişim araçları kullanılacak. Tanıtım kitapçıklarının yanı sıra afiş, poster, broşür ve etiket hazırlanacak. Televizyon ve radyo başta olmak üzere medya hizmetlerinden yararlanılacak. Özellikle de yerel medyanın bilgilendirilmesi sağlanacak.

 

Merkez Bankası YTL'den TL'ye geçiş kampanyası için dün Bersay İletişim Danışmanlık firması ile anlaşma sağladı. Anlaşma kapsamında dolaşıma çıkarılacak banknot ve madeni paralarla ilgili olarak ülke genelinde tanıtım yapılacak. Farkındalık oluşturulup kamuoyunun bu konudaki bilgi düzeyi pekiştirilecek. Özellikle teknolojiye uzak olan kesime ağırlık verilecek. Yeni bir emisyon grubunun tedavüle çıkacak olması sebebiyle kampanyada, yazılı ve görsel malzemeler ağırlıklı olarak kullanılacak. Tanıtım kampanyasının başlamasına ilişkin olarak Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada özel ve kamu kesiminden çeşitli kurum ve kuruşlarının da desteğinin alınacağı belirtildi. Açıklamada, "TC Merkez Bankası bu alanda işbirliği ve destek önerilerine açık olacaktır. Bunun yanı sıra, kitlesel bilgilendirme faaliyetleri kapsamında, özellikle vatandaşlarımızın toplu olarak bulunabilecekleri alan ve mekânlarda tanıtım etkinliklerinde bulunulacak, bu çerçevede ilgili kamu kurumlarının desteğinden yararlanılabilecektir." denildi.

 

Güvenlik özellikleri artırılacak

 

E9 Emisyon Grubu adını taşıyacak Türk Lirası banknotlarda boyut, renk, tasarım, güvenlik özellikleri ve resimler değişime uğrayacak. Öncelikli olarak fazla kullanılmayan kağıt 1 Yeni Türk Lirası yerini 200 TL'ye bırakacak. Özellikle 1 YTL başta olmak üzere madeni paraların kullanımı teşvik edilecek. Türk Lirası'na geçişle birlikte kâğıt paraların üzerindeki resimler de değişime uğrayacak. Türk tarihinde önemli yer edinmiş şair, matematikçi, düşünür, müzik ve sanat tarihi ile ilgili önemli şahsiyetler de yeni parada yerini alacak.

 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=704841