Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
500'den çok çalışanlı işyerinde spor salonu mecburi olacak (21.06.08) PDF Yazdır e-Posta
21 Haziran 2008

Obezite ile mücadele için 500'den fazla çalışanı olan işyerlerine, spor merkezi kurma zorunluluğu geliyor. Sağlık Bakanlığı, değişik yaş gruplarına göre yüzde 10-40 oranları arasında arttığı tespit edilen obezite ile mücadele için 2011'e kadar 500'den fazla istihdam sağlayan işyerlerine spor merkezi kurma zorunluluğu getirmeyi ve bu merkezlerde uzmanlarca egzersiz programlarının uygulanmasını planlıyor.

 

Bakanlığın hazırladığı "Türkiye Obezite ile Mücadele Programı ve Ulusal Eylem Planı"nın taslağına göre kamu ve özel sektöre yönelik çalışmalarla 2012'ye kadar işyerlerinde toplu beslenme ve fiziksel aktivite imkânları yüzde 20 artırılacak ve her 4 çalışandan 1'i obezite konusunda bilinçlendirilecek. İşyeri hekimleri de obezite taraması yapacak.

 

Çocuklar obezleşiyor

2008-2012 yıllarını kapsayan eylem planı taslağı, 2020'ye kadar 40 yaş ve üzeri nüfusta obezite yaygınlığını yüzde 10 azaltmak amacıyla hazırlandı. Çalışmaya göre "yağ dokusunun vücut ağırlığına oranının erkeklerde yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30'u geçmesi durumu" olarak tanımlanan obezitenin, 18 yaş ve üzeri kişilerde görülme sıklığı yüzde 12,2.

 

Çocuklarda ise bu oranın son 20 yılda yüzde 6-7'den yüzde 15-16'ya çıktığı kaydediliyor.

Türk halkının günlük enerjisinin ortalama yüzde 44'ünü sadece ekmekten, yüzde 58'ini de ekmekle diğer tahıl ürünlerinden sağladığına değinilen taslakta, fast-food beslenme ve hareketsiz yaşam tarzının artışı da vurgulanıyor.

 

2012'ye kadar gıda sektörünce tüketicilerin yüzde 60'ının yeterli ve dengeli beslenme konusunda bilgilendirilmesinin sağlanması amaçlanıyor.

 

Buna göre sektör, yeterli ve dengeli beslenmeye dönük besin üretimi konusunda teşvik edilecek ve ürün etiketlerinde tüketiciyi bilgilendirecek beslenme bilgileri bulunması zorunlu olacak. Bakanlık, ürünlerin üzerine yazılacak sağlık bilgileri beyanlarının nasıl yapılacağına ilişkin düzenlemeler de yapacak. Gıda reklamlarının denetimine yönelik bir özdenetim merkezinin kurulması planlanıyor. Özellikle fast-food restoranların standart mönülerinde olmak üzere, okul ve işyerlerinde de yeterli ve dengeli beslenmeye uygun besin sunumu teşvik edilecek.

 

Boy ve kilo ölçülecek

Okullarda fazla kiloluluk ve obezite yaygınlığını yüzde 10 azaltmayı hedefleyen bakanlık, 

okullardaki beslenme hizmetlerinde yüzde 80 standardizasyon sağlanması ve fiziksel aktivite imkânlarının yüzde 50 artırılmasını sağlayacak.

 

Yeni yapılacak okullarda spor salonlarına bütçe imkânları dahilinde daha fazla ağırlık verilecek; gerekirse bu salonların yapımı için kampanyalar düzenlenecek. Fiziksel aktiviteye uygun olmayan okul koşulları ise yeniden düzenlenecek, öğretmen ve öğrenciler bilgilendirilecek. Okul öncesi çağ ile üniversiteliler de dahil olmak üzere, yılda 2 kez öğrencilerin kilo ve boy uzunluğu ölçülecek. Yeme bozukluğu saptanan öğrenciler ise sağlık kuruluşlarına yönlendirilecek. Ayrıca çalışanların özel spor tesislerinden indirimli yararlandırılması da amaçlanıyor.

 

Topluma yönelik fiziksel aktivite alanlarının da yerel yönetimlerle işbirliği halinde 2012'ye kadar yüzde 30 artırılması hedefleniyor. Bunun için alışveriş merkezleri gibi toplu yaşam alanlarında egzersiz yapma olanakları artırılacak, TV ve radyolardaki interaktif egzersiz programları da yaygınlaştırılacak.

 

Sağlık ile Tarım bakanlıkları mevzuatı dışında kalan zayıflama bandı, bitkisel ürün gibi zayıflama amaçlı satılan ürünlerin eczane ve aktarlardaki satış koşullarıyla denetimlerine yönelik yasal düzenlemeler yapılacak.

Taslakta, obezitenin cerrahi tedavisinde ise hekim ve üniversitelerle işbirliğinin sağlanmasıyla diyet hizmetlerinin bedelinin kamu tarafından karşılanması için düzenleme yapılması da planlanıyor.

Obezitenin gelişmiş ülkelerde sağlık harcamalarının yüzde 2 ila 7'sini oluşturduğu belirtiliyor.

 

Obezite ile savaşta ne yapılacak

İşyerlerine spor merkezi kurulacak.

Obezite taraması yapılacak.

40 yaş ve üzeri nüfusta obezite yüzde 10 azaltılacak.

Gıda sektörü tüketicileri bilinçlendirecek.

Beslenmeye dönük besin üretimi teşvik edilecek.

Etiketlerde beslenme bilgileri yer alacak.

Okullarda obezite yaygınlığı yüzde 10 azaltılacak.

Toplu yaşam alanlarında egzersiz yapma olanağı artırılacak.

TV ve radyolardaki egzersiz programları yaygınlaştırılacak.

Zayıflama amaçlı diyet ürünleri denetlenecek.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=99848&KTG_KOD=457Obezite ile mücadele için 500'den fazla çalışanı olan işyerlerine, spor merkezi kurma zorunluluğu geliyor. Sağlık Bakanlığı, değişik yaş gruplarına gö...

( KB)