Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Emekliler ikramiye davasını nasıl açmalı? PDF Yazdır e-Posta
30 Mart 2016

Image

Siz okurlarımızdan son bir aydır sürekli Danıştay’ın kararı sonrasında emekli ikramiyesi farkının nasıl alınacağına ve nereye başvurulması gerektiğine ilişkin e-postalar alıyorum. Bu sebeple bugün bu konuyu ayrıntılı olarak anlatalım sizlere.

Geçtiğimiz yıla kadar memuriyette 30 yıldan fazla süre çalışan kişiler emekli oldukları zaman sadece 30 yıllık çalışmaları için emekli ikramiyesi alabiliyorlardı.

Ancak Anayasa Mahkemesi, 7 Ocak 2015 tarihli kararıyla memurların emekli ikramiyesinde 30 yıldan fazla hizmet sürelerinin hesaba katılmayacağı şeklindeki kanun hükmünü iptal etti.

Kararın ardından 2015 yılından önce emekli olan binlerce memur SGK'ya başvurdu ve 30 yıl üstü çalışmaları için ikramiyelerini istedi. Ancak SGK, kararın geriye işlemeyeceğini belirterek bu talepleri geri çevirdi ve karar tarihinden (7 Ocak 2015’ten) sonra emekli olanların bu imkandan yararlanabileceğini bildirdi.

30 yıldan fazla çalışması olan memur emeklileri son Danıştay kararı sonrasında mahkemelere akın ediyor. Peki bu dava nasıl açılmalı? İşte dikkat edilmesi gerekenler:

Danıştay’ın kararı çok önemli

SGK’ nın Anayasa Mahkemesi kararını farklı yorumlaması nedeniyle idare mahkemelerinde birçok dava açıldı. Açılan bu davalardan birisinde mahkeme emekliyi haklı buldu. Bunun üzerine SGK Danıştay’a kararın bozulması için temyiz başvurusu yaptı. Danıştay 11. Dairesi ise 17 Şubat 2016 tarihli kararıyla emekli memurların ikramiye hakkıyla ilgili önemli ve yerinde bir karara imza attı ve idare mahkemesi kararını onadı. Böylece 7 Ocak 2015 tarihinden önce emekli olan memurların da çalıştıkları süre kadar emekli ikramiyesi alabilmelerinin yolu sonuna kadar açıldı.

Önce SGK’ ya başvurun

Memuriyette 30 yıldan fazla çalışıp 7 Ocak 2015 tarihinden önce emekli olan kişiler 30 yılı geçen süreler için de emekli ikramiyesi alabilmek için öncelikle SGK’ya bir dilekçe ile başvuruda bulunmaları gerekiyor.

Emekliler dilekçeyi, Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı’na hitaben yazacaklar. Söz konusu Daire Başkanlığı “Mithatpaşa Cd. No: 7 Sıhhiye/ ANKARA” adresinde. Dolayısıyla Ankara dışında bulunan emekliler dilekçelerini bu adrese iadeli taahhütlü veya APS ile gönderebilirler.

Dilekçenizde çalıştığınız yer ve süresini ayrıntılı olarak belirttikten sonra iki kararı gerekçe olarak göstermeniz gerekiyor:

1) Anayasaya Mahkemesi’nin 7 Ocak 2015 tarihli ve 29229 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 25.12.2014 tarihli ve E: 2013/111, K: 2014/195 sayılı kararı.


2) Danıştay 11. Dairesi’nin 2016/583 Karar, 2016/223 Esas Sayılı Kararı.

SGK reddederse dava açın

Şayet SGK başvurunuzu reddederse veya 60 gün içinde cevap vermezse bulunduğunuz ildeki idare mahkemesine dava açarak hakkınızı alabilirsiniz. Söz konusu dava dilekçenizde yine Anayasa Mahkemesi ve Danıştay 11. Dairesi kararlarını emsal olarak gösterin. Eğer önceden dava açmışsanız ve süreç devam ediyorsa mahkemeye bu kararları ek bir dilekçe ile sunmanızda fayda var.

Dava dilekçenizde, davalı idarenin yani SGK’nın başvurunuzu reddeden işleminin iptal edilerek, 30 yıllık çalışma sürelerini aşan  yıllara isabet eden  emeklilik ikramiyesi tutarının tarafınıza yasal faizi ile birlikte ödenmesine, yargılama giderleri ile  (varsa) vekalet ücretinin de SGK üzerinde bırakılmasına  karar verilmesini talep etmeniz gerekiyor. Mehmet Bulut

 

http://www.meydangazetesi.com.tr/emekliler-ikramiye-davasini-nasil-acmali-makale,2990.html

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.