2015 Kurumlar Vergisi Beyannamesi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler |
07 Nisan 2016 | |
Herhangi bir uzatma gelmediği takdirde, 2015 yılı “Kurumlar Vergisi Beyannamesi”nin 25 Nisan 2016 günü akşamına kadar verilmesi gerekiyor.
Bilindiği üzere, Kurumlar Vergisi Beyannamesinin, verildiği ayın sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. 2015 yılına ilişkin Kurumlar Vergisi Beyannamesi’nin son ödeme tarihinin 30 Nisan 2016 Cumartesi gününe gelmesi nedeniyle, son ödeme günü 2 Mayıs 2016 Pazartesi olarak dikkate alınacaktır. Kurumlar Vergisi Beyannamesi öncesi, kurumlar için büyük öneme sahip olan 2015 yılı kurum kazançlarının vergilendirilmesi ve beyanına ilişkin son hatırlatmalara ve 2015 yılında yürürlüğe giren bazı düzenlemelere göz atalım…
2015 Yılında Yürülüğe Giren Bazı Düzenlemeler -Gelir ve Kurumlar Vergisinde Standart İade Sistemi (GEKSİS)
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 28 Ocak 2016 tarihinde yayımladığı 99 sıra no.lu Gelir Vergisi Sirküleri’nde, gelir ve kurumlar vergisi iade taleplerinde bazı bilgi ve belgelerin elektronik ortamda alınacağına ilişkin açıklamalar yapılmıştır.
Sirküler’e göre, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin 2015 ve izleyen vergilendirme dönemlerine yönelik iade taleplerini “Gelir ve Kurumlar Vergisi Standart İade Sistemini (GEKSİS)”i kullanmak suretiyle yapmaları gerekiyor.
GEKSİS ile mükelleflerin elektronik ortamda gönderdikleri bilgi ve belgeler esas alınarak, Gelir ve Kurumlar Vergisi iadelerine yönelik kontrol ve analizler elektronik ortamda yapılarak özet bir rapor halinde iadeyi yapan birime ve mükellefe sunuluyor.
2015 vergilendirme dönemi öncesi gerçekleşen iade hakkı doğuran işlemlere yönelik iade taleplerinde, düzenleme öncesindeki uygulama geçerli olacaktır.
-Nakit Sermaye Artırımında Faiz İndirimi (Kurumlar Vergisi Kanunu Diğer İndirimler 10/1-ı md.)
6637 sayılı Kanun’un 8‘inci maddesiyle, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10’uncu maddesindeki değişiklik ile sermaye şirketlerinin nakit sermaye artırımları teşvik ediliyor.
01.07.2015 tarihinden itibaren, Finans, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri hariç olmak üzere sermaye şirketlerinin ilgili hesap dönemi içinde, ticaret siciline tescil edilmiş olan ödenmiş veya çıkarılmış sermaye tutarlarındaki nakdi sermaye artışları veya yeni kurulan sermaye şirketlerinde ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı üzerinden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan "Bankalarca açılan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranı" dikkate alınarak, ilgili hesap döneminin sonuna kadar hesaplanan tutarın %50’sinin ilgili hesap dönemine ait kurumlar vergisi matrahından indirilmesine olanak sağlanıyor.
Düzenlemede finans, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri kapsam dışında bırakılıyor.
Ayrıca düzenlemede, geçmiş yıllara ait karlar, sermaye ve kar yedekleri gibi işletme özkaynakları içinde yer alan değerlerin sermayeye eklenmesi halinde işletmeye dışarıdan ilave nakdi bir kaynak girişi olmayacağı göz önünde bulundurularak, bilançoda yer alan öz sermaye kalemlerinin sermayeye eklenmesi nedeniyle kurumlar vergisi indiriminden yararlanılmasının önüne geçiliyor. Aynı şekilde, ortaklarca veya ortaklarla ilişkili olan kişilerce kredi kullanılmak veya borç alınmak suretiyle gerçekleştirilen nakit sermaye artırılmalarına da indirim imkanı tanınmıyor.
-Türkiye İş Kurumu Tarafından Düzenlenen İşbaşı Eğitim Programlarınan Faydalananlara Yönelik İndirim (GelirVergisi Kanunu 40/11 md.)
Gelir Vergisi Kanunu’nun 40/11 maddesine istinaden; işbaşı eğitim programlarına katılanlara kurumun yaptığı ödemelere ek olarak işveren tarafından ödeme yapılırsa bu ödemelerin brüt asgari ücretin yarısına kadar olan tutarı, vergi matrahından indirilebilecektir.
Uygulama ile katılımcılara, yaptıkları ekstra ödemeleri vergi matrahından düşme imkanı getirilmiş durumda. İşbaşı eğitim programlarına katılanlara kurumun yaptığı ödemelere ek olarak işveren tarafından ödeme yapılırsa, bu ödemelerin brüt asgari ücretin yarısına kadar olan tutarı, vergi matrahından indirilebilecektir.
-Sınai Mülkiyet Haklarında İstisna (Kurumlar Vergisi Kanunu 5/B md.)
Kurumlar Vergisi Kanunu'na 5/B bendi ile; Türkiye'de gerçekleştirilen araştırma, geliştirme ve yenilik faaliyetleri ile yazılım faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan buluşlardan sağlanan; kiralanması neticesinde elde edilen kazanç ve iratların, devri veya satışı neticesinde elde edilen kazançların, Türkiye’de seri üretime tabi tutularak pazarlanmaları hâlinde elde edilen kazançların, Türkiye’de gerçekleştirilen üretim sürecinde kullanılması sonucu üretilen ürünlerin satışından elde edilen kazançların patentli veya faydalı model belgeli buluşa atfedilen kısmının, %50’si kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.
Bahsi geçen düzenleme 1 Ocak 2015 tarihden itibaren elde edilecek kazanç ve iratlara uygulanacaktır.
2015 Yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesinin Eksiksiz Olarak Doldurulması
Beyannamede yer alan doldurulması gereken bütün alanlar mutlaka doldurulmalıdır. Özellikle istisnalara ve zararlara ilişkin satırların doldurulması önem arz ediyor.
Kazanç olmasına rağmen istisnalardan yararlanılmaması, bu hakkı geri getirilemez şekilde yok etmektedir. Bu çerçevede, kazanç olmasına rağmen herhangi bir nedenle yatırım indirimi hakkının kullanılmaması, bu hakkı ortadan kaldırıyor.
Bu durumda; kullanılmayan bu hakkın pişmanlık yoluyla kurumlar vergisi düzeltme beyannamesi verilerek düzeltilmesi mümkün değil. Böyle bir durumda kullanılmayan hakkın 2016 yılı kurum kazançlarından indirimi de mümkün olmayacaktır.
Kurumlar Vergisi Beyannamesi Üzerindeki Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler
2015 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi üzerinde, “Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler”e ilişkin detayları aşağıda görebilirsiniz.
Bazı istisna ve indirimler zarar olsa dahi indirilebilecektir. Bu istisna ve indirimlerin hangileri olduğunu sıralayalım...
2015 Yılı Beyanname Üzerinde Kazancın Bulunması Halinde İndirilecek İstisna ve İndirimler:
2015 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi üzerinde, “Geçmiş Yıl Zararları” düşüldükten sonra tutar kalması durumunda beyanname formatına bazı “İstisna ve İndirimler düşebilir. Bu istisnaları da kısaca sıralayalım.
2015 Yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesinde İndirim Sırası 2015 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi düzenlenirken, kurumda “Geçmiş Yıl Zararları”, “Ar-Ge İndirimi” ve “Yatırım İndirimi” nin bulunması durumunda konu önem kazanmaktadır. Zira; geçmiş yıl zararlarının mahsubunun beş yılla sınırlı olması yatırım indirimi ve Ar-Ge indiriminin belirli bir yılla sınırlı olmaksızın tamamen indirilinceye kadar devredebilme olanağının bulunması indirim sırasının önemini etkileyebilir.
Kurumlar Vergisi Beyanname formatı da dikkate alındığında, 5 yılla sınırlandırılan “Geçmiş Yıl Zararları” ilk olarak beyannamede indirim konusu yapılabilir. Bu bağlamda, kurumlar vergisi matrahından öncelikle geçmiş yıl zararları indirim konusu olarak dikkate alınabilir.
Beyannamedeki sıraya dikkat ederek ilk olarak “Geçmiş Yıl Zararları”, ardından ‘’Ar-Ge indirimi tutarı’’ ve akabinde ‘’yatırım indirimi tutarı'' indirim konusu yapılmalıdır. Bora Yargıç http://www.kpmgvergi.com/Blog/Pages/FullBlog.aspx?article=570 Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz. |