Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Prim indiriminden faydalanın PDF Yazdır e-Posta
10 Nisan 2016

Image

İki ay önce işverenler için çok önemli olan 6 puan prim indiriminde 10 işçi sınırı kaldırılmıştı. Nisan ayından itibaren uygulama başlıyor… 

Şubat ayında çalışma hayatında önemli değişiklikler getiren 6663 sayılı torba kanun Resmi Gazete’ de yayımlanmıştı. Getirilen yeniliklerden birisi de 6 puanlık prim indirimi teşvikiyle ilgiliydi.

Normalde bir işveren çalıştırdığı bir işçi için SGK’ ya yüzde 34.5 oranında prim ödüyor. Bu oranın yüzde 2’si kısa vadeli sigorta kolları için (iş kazası ve meslek hastalığı gibi), yüzde 12,5’i genel sağlık sigortası için ve yüzde 20’si de yaşlılık, malullük ve ölüm sigortaları için alınıyor. Bu primlerin bir kısmı işverenin cebinden çıkıyor, bir kısmı da işçinin ücretinden kesiliyor.

Belli şartlar yerine getirilirse işveren yüzde 20’lik yaşlılık, malullük ve ölüm sigortası primini 5 puan düşük yani yüzde 15 oranında ödeyebiliyor. Bu da asgari ücretle çalışan bir işçi için işverene yaklaşık 82 TL’lik bir avantaj sağlıyor.

 

Bunun dışında bir de ekstra 6 puanlık prim indirimi uygulaması var ve faydalanmak için bazı şartlar getirilmiş.

6 puan indirimi kimler için var?

2013 yılında 6486 sayılı kanun ile getirilen düzenlemeyle Bakanlar Kurulu’nun belirleyeceği bazı illerde 5 puanlık prim indiriminin yanı sıra sigortalı başına asgari ücret üzerinden 6 puanlık prim indirimi uygulanması getirilmişti. Yani bu illerde prim indirimi toplamda yüzde 11 olabiliyor.

Ancak bu ekstra indirimden faydalanılabilmesi için 10 ve üzerinde işçinizin olması gerekiyordu. Yani 10’dan az işçiniz varsa ekstra 6 puanlık indirimden faydalanmak mümkün değildi. İşte iki ay önce yürürlüğe giren düzenleme ile bu 10 işçi sınırı kaldırıldı.

Yani artık bir işçi bile çalışsa ekstra 6 puan indirimden faydalanmak mümkün.

Bakanlar Kurulu bu teşvikten faydalanabilecek 52 il belirlemiş ve üç gruba ayırmış. Ekstra 6 puanlık indirimden bu illerin bir kısmı 4 yıl, bir kısmı 5 yıl ve bir kısmı da 6 yıl süreyle faydalanabiliyor.

Uygulama nisanda başlıyor

Torba kanun ile getirilen düzenleme 1 Mart 2016 itibariyle yürürlüğe girdi. Bununla ilgili Genelge de SGK tarafından iki gün önce yayımlandı. Düzenleme 1 Mart 2016’da yürürlüğe girdiği için mart ayının prim belgesini verirken işçi sayısına bakmaksızın ekstra 6 puan indirimi uygulanabilecek.

 

Mart ayı prim belgesi nisan ayının 23’üne kadar verilmesi gerekiyor. Yani nisan ayından itibaren işverenler getirilen yeni avantajdan faydalanmaya başlayabilecek. Böylece bir işçiniz bile olsa 6 puan prim indiriminden yararlanabileceksiniz.    

Borcu olana indirim yok

Prim indirimi teşvikinden sadece 4/a kapsamında işçi çalıştıran işyerleri faydalanabiliyor. Yani kamu kurumlarının veya kendileri için prim ödeyen 4/b’ lilerin (yani Bağ-Kurluların) bu teşvikten faydalanması mümkün değil. Ayrıca teşvikten faydalanmak için bazı şartlar getirilmiş. Bu şartlar şöyle;

 

Prim belgeleri yasal süresinde SGK’ ya verilmeli. Primler süresinde ödenmeli. SGK’ ya herhangi bir borç bulunmamalı.

 

Sigortasız işçide 1 yıl yasak var

Prim indirimi uygulamasından kayıtdışı işçi çalıştıran ve SGK’ ya sahte sigortalı bildirimi yapan işyerleri faydalanamıyor.

 

Şayet bir işverenin kayıtdışı işçi çalıştırdığı veya SGK’ ya sahte sigortalı bildirdiği tespit edilirse bir yıl süreyle prim indiriminden faydalanması yasaklanıyor.

 

Ayrıca prim indiriminden yersiz olarak faydalanıldığının tespiti hâlinde, yararlanılan teşvik tutarı işverenden gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil ediliyor. Mehmet Bulut

http://www.meydangazetesi.com.tr/prim-indiriminden-faydalanin-makale,3079.html
Bu
makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.